• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    DOCENT: Co můžeš vypít hned, neodkládej v PET...
    ...to se i rýmuje.
    Už skoro fšici přešli na sklo nebo jako sPermon, Alby a Žuchanec už do pixlí
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DOCENT:Diky za opravu uspej se chladem. Zajimalo by me, kolik je tech opozdenych enzymu po 80 stupnovym odrmutovani? zkusil si nekdy nechat pivo dojet do konce kvaseni a zalahvovat bez zbytkoveho cukru, nebo treba zavrit vetraka? Ani po tejdnu si to nepsoukne, kdyz to nenechas varit na slunicku +30, ale to uz je zas to hniti pri kterem nevznika co2, ale metan. To co rikas je teorie a urcite k takovejm vecem dochazi, ale v tak male mire, ze to nemas sanci postrehnout, mozna v laborce zmerit. Natoz aby to dokazalo „sytit az do nepitelna nebo v extremnim pripade k vybuchu"
    Autolyza u vyfiltrovaneho ac nepasterizovaneho piva, skladovaneho v teplote do 20 stupnu je taky dost nepravdepodobna, pokud ho tak nebudes skladovat mesice.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    LBW: ja si ted dal taky par velkovykrmen. Ratar aspon horkej byl a vcelku plnej a pitelnej, oproti slavnymu Budvar 33, co chutnal jak zvetralej Pardal...no, mozna ze to je ta cesta jak to udelali horky
    LBW
    LBW --- ---
    Pravidelne ted chodim na Praotce od Cobolisu, fakt mi to chutna.
    Radegast Ratar, avizovane kulervoucne horke pivo, je takovy meh
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    GLOBETROTTER: Nasvícené ledničky, to je neduh. Ale bývalo to horší - možná si taky vzpomenete na tu divnou chuť, když sis v hospodě vzal na cestu lahváče Plzně v zelený lahvi, co stál měsíc u okna vedle výčepu. (plus bonus byl, když se basa skladovala v zahuleným baru a ten celofán smrděl jako popelník. To se musel lahváč oloupat, jinak to bylo na blití) :)
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    HAUSNUMERO: Kvasnice hibernuješ chladem. Když vyndáš pivo z lednice, zas se snaží opět rozjet a něco sežrat. Trošku zbylého (či opožděně enzymem rozloženého) cukru asi vždycky najdou, ale pak se požerou i navzájem a koleduješ si o autolýzu.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Co můžeš vypít hned, neodkládej! PET je dočasný obal, víc náchylná na oxidaci (propouští kyslík) a teplota to hrozně urychluje.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HVJ3R: ty kvasinky dojedou cukr pri sekundárním kvašení a pak usnou. Když jim nedáš další cukr, tak aktivní nebudou a nebudou tvořit žádný CO2, takže nenatlakujou a nevybuchnou. Zajímavější je, na co se mění mrtvé a hibernované kvasinky působením slunčního záření. Řekl bych, že začnou hnít podobně jako jiné živočišné tkáně.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    GLOBETROTTER: o tom jestli UVA,B,C procházejí skrz sklo nebo ne, se vedou pořád dohady. 100% asi sklem neodstíníš. Udělej si pokus s dvěma stejnejma pivama, jedno nech měsíc na přímém slunci a druhé ve tmě a pak ochutnej.
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    HAUSNUMERO,
    GLOBETROTTER: Pise nepasterizovany, pocital jsem tedy i se zbytky kvasinek.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    HAUSNUMERO: Jasně, tak to je v pohodě, pokud se nemylim, tak sklo pohlcuje UV, v autě nebo autobusu se člověk nespálí, pokud nemá otevřená okna.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    GLOBETROTTER: přímé sluneční i umělé z vyšším podílem uv spektra. ideální je tma.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    HAUSNUMERO: Myslíš na světle obecně nebo na slunečním UV záření? Protože v pivotékách mají lednice pochopitelně prosklené dveře.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HVJ3R: to by to zalahvovany pivo muselo bejt nedokvaseny a to asi nebude. spis zalezi jak dlouho a pri jaky teplote ho ma uskladneny. Pri teplote kolem dvaceti stupnu se mu nic nestane. horsi by bylo, kdyby bylo na svetle.
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    THE_MIRACLE: Teplota je dulezitejsi. Jakmile ti kvasinky znova zacnou fungovat, budou systit, az do nepitelna nebo v extremnim pripade k vybuchu :)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: Tak už je to jedno, už jsem ho vypil :-). Chuťově po dni v autě bylo ok.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Takovej hloupější dotaz. Musí být nepasterizované pivo originál zavřené v PET v ledničce?
    DRSH
    DRSH --- ---
    Matuška: Desítka a dvanáctka jsou nenahraditelné. Minipivovary se k nim vrátí
    http://www.youtube.com/watch?v=Kum6dh-8iPg
    JOHY
    JOHY --- ---
    TAMARIX: pivní okénko maj v sázavský 9, každej den 18-19
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    ZachraňPivo.cz: pomoz zachránit hektolitry piva
    https://zachranpivo.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam