• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACOBThere is nothing but a billion screaming monkeys
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Jelikož je člověk odsouzen k radikální samotě, nemůže se s bližními dorozumět a vyčerpává se usilím nějak k nim dospět. V rámci tohoto úsilí jazyk leckdy dokáže s maximálním přiblížením vyjádřit procesy, které v nás probíhají. Nic víc. K těmto výhradám však obvykle nepřihlížíme. Naopak, začne-li člověk mluvit, dělá to z důvodu svého přesvědčení, že bude moci říci všechno, co si myslí. To je však iluzorní, jazyk na to nestačí. Vyjevuje menší nebo větší díl z toho, co myslíme, pričemž vyjádření zbytku klade nepřekonatelnou hráz.
    Přidržíme-li se nehynoucího předsudku, že mluvením se dorozumíváme, mluvíme a nasloucháme tak optimisticky naladěni, že mnohdy skončíme v mnohem větším nedorozumění, než kdybychom se věci hleděli dopídit mlčky.
    JACOB
    JACOB --- ---
    V 18. století jisté menšiny objevily, že každý jednotlivec lidský, jakmile se narodí a aniž potřebuje jakékoliv zvláštní kvalifikace, požívá určitých politických práv, tak zvaných práv lidských a občanských, a že nakonec tato práva, společná všem, jsou jediná, která existují. Všechna ostatní práva, vztahující se k zvláštním předpokladům, byla odsouzena jakožto výsady. Toto bylo nejprve čirou poučkou a názorem nečetného kruhu; tito nečetní nato počali onoho názoru užívat prakticky, vnucovat jej a vyžadovat jej. Byly to menšiny nejlepších. Nicméně po celé 19. století dav, ač se cítil nadšen představou těchto práv jako ideálem, necítil je v sobě, nevykonával je ani neuplatňoval, ale ve skutečnosti žil si dále po svém za demokratických zákonodárství a cítil se dále jako za starého režimu. "Národ", jak se tenkrát říkalo, "národ" již věděl, že je nejvyšším pánem; ale nevěřil v to. Dnes se ten ideál stal skutečností, a to nejen v zákonících, jež jsou vnějšími schematy veřejného života, ale i v nitru každého jednotlivce, ať jsou jakékoliv jeho názory, a třebas i zpátečnické: to jest, i když zamítá a boří zřízení, jimiž ona práva jsou sankcionována. Po mém soudu ten, kdo nerozumí tomuto podivuhodnému mravnímu položení davů, nemůže si vysvětlit nic z toho, co se dnes počíná ve světě dít.
    Suverenita jednotlivce nekvalifikovaného, běžného lidského jednotlivce, stala se z představy nebo právního ideálu, jímiž byla, základním duševním stavem průměrného člověka.
    JACOB
    JACOB --- ---
    YouTube - Vincent (Short Film) By Tim Burton/ Narrated:Vincent Price
    http://www.youtube.com/watch?v=ASHP-vgnjAw
    KLA
    KLA --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Na smrtelné posteli, v oné chvíli, vyhrazené již od dob Sokratových proslovení několika vznešených slov, jistě řekl své ženě totéž, co řekl jeden můj strýček své ženě, jež u něho probděla dvanáct nocí: „Tobě, Terezo, neděkuji; konala jsi pouze svou povinnost."
    Když dospěje člověk až sem, je třeba před ním smeknout.
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    Můj příteli, nejsem tím, kým se zdám být. Zdání je jen šat, který nosím, pečlivě utkaný šat, jenž chrání mne před tvým vyptáváním a tebe před mou nedbalostí.
    "Já" ve mně, můj příteli, dlí v obydlí ticha a uvnitř setrvá provždy nepostižitelné, nedosažitelné.
    Nechtěl bych tě nutit, abys věřil tomu, co říkám, ani důvěřovat tomu co činím, neboť má slova jsou jen tvé vlastní myšlenky ve vzduchu a mé skutky jsou jen tvé vlastné naděje v činu. Když říkáš: "vítr vane na východ," odpovídám: "Ano, vane na východ," neboť bych nechtěl, abys věděl, že mé myšlení neplyne po větru, nýbrž po moři.
    Nemůžeš pochopit mé myšlenky plynoucí po moři a ani bych nechtěl, abys je pochopil. Chci být na moři samoten.
    Když je pro tebe den, můj milý příteli, je pro mě noc; i tehdy, když mluvím o o poledním přílivu tančícím po pahorcích a o nachovém stínu plížícím se přes údolí. Neboť ty nemůžeš slyšet písně mé temnoty ani vidět má křídla tlukoucí o hvězdy a já bych nechtěl, abys slyšel či viděl. Cci být s nocí samoten.
    Miluješ pravdu, krásu a spravedlnost; a já kvůli tobě říkám, že je dobré a vhodné to vše milovat. Avšak v srdci se směji tvé lásce. Nechci ale, abys viděl můj smích. Chci se smát o samotě.
    Můj příteli, jsi dobrý, opatrný a moudrý, a proto jsi dokonalý. Já rovněž mluvím s tebou moudře a opatrně, a přece jsem blázen. Maskuji však své bláznovstní. Chci být blázen sám.
    Milý příteli, ty nejsi mým přítelem, jak ti to ale mám dát najevo? Má cesta není tvou cestou, kráčíme však společně ruku v ruce.
    JACOB
    JACOB --- ---
    Cokoliv se stane, se stane.

Cokoliv, co pritom, jak se deje,
    zpusobi, ze se stane neco dalsiho,
    zpusobi, ze se stane neco dalsiho.

Cokoliv, co pritom, jak se deje,
    zpusobi, ze se samo stane znovu, se stane znovu.

Nemusi vsak k tomu dochazet nutne chronologicky.
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam