• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    WIPER
    WIPER --- ---
    Tak jsem dolouskal ty Lovce Duny. Je to slabota stejna jako predehry :-/
    Kniha proste nedosahuje vymazlenosti kazdeho dialogu, jakou meli duny od F.H. Opet duo plagiatoru otrocky rozviji vsechny nite deje, ktere zustaly ve predeslych dilech nenacate.

    Celkem dej Duny zacina dostavat takovy megalomansky rozmer. Asi jako poradne rozehrane RPG, kde vysichni hraci uz jsou na vyexpovani polobohove a "game master" musi generovat silnejsi a silnejsi protivniky a zvysovat kvanta nestvur. ;)

    Bohuzel Lovci Duny uz zacinaji tematicky korespondovat s predehrami, takze se na scenu zacinaji dostavat zase stoje. Me ten koncept s tim ze nejvetsi nepritel lidstva jsou nejaci roboti prijde hrozne nudny.

    Peclive jsem procetl duny od F.H. a nikde jsem nenasel ani naznak toho, ze Sluzenicky djihad se tykal nejake valky s humanoidnimi roboty. Sluzebnicky djihad byl o osvobozeni cloveka od pocitacoveho mysleni, od zavislosti na pocitacich a strojich a rozvoj dusevnich schopnosti cloveka. Neco jako ted mame technokraticky klult a pak se nedko nasere, roseka vechny ty internety, virtualni debatni servery a pujdem vsichni delat Jogu a Tai-Chi :)

    Navic F.H. byl vzdelanim religionista a filosof a urcite si byl vedom toho za kazda civilizace ma svou mytologii. A mytologie nema uplne moc spolecneho s historii. A sluzebnicky djihad v knihach Duny byl presne takovou mytologickou historii starou deset tisic let. Nikdy nemel byt takhle polopaticky vysvetlen. Ale protoze synator nema zadne vlastni napady, tak jenom dopisuje bez jakehokoliv citu pro presahove a filosoficke myslenky.

    Ja bych teda fakt moc chtel videt originaly rozpracovenych Lovcu Duny tak jak se nasly v tech bezpecnostnich skrinkach. Bez tech pridanych cintu. Lovci Duny postradaji nekolik temat, ktere jsou nacate v Kapitule a Kacirich. Ja mam pocit, ze velmi stezejni tema v techto dvou knichach jsou tvarovi tanecnici.

    Prislo mi, ze proces zdokonalovani tvarovych tanecniku se tleilaxianum nejak vymknul z kontroly. Tvarovi tanecnici zacinaji prejimat personu svych obeti az tak dokonale, ze ztraci svou podstatu tvaroveho tanecnika. Co se tedy deje? Stavaji se vlastne otiskem sve obeti? Jestlize je ghola/klon v podstate totozny s originalem a je mozno v nem probudit "originalni" vedomi, nemuze byt "super-tvarovy tanecnick" ktery kompletne vytvoril kopii originalu vlastne takovy ghola?

    Dalsi vec ktera me na tech novych Lovcich Duny nastvala je ten parecek "starecek a starenka" co se zjevuji Duncanovi. Pche jsou to roboti :-/ Ze zaveru Kapituly duny mi prislo, ze by tom mohli byt nejaci super-tvarovi tanecnici z Rozptylu. Proc jinak by sami mezi sebou v rozhovoru prohlasili neco ve smyslu "na lodi je Tleilaxianci Pan, ktery se na nas bude snazit piskat"? Tleilaxan se bude snazit piskat jen na tvarove tancniky. Nejsou oni prave ti tvarovi tanecnici, kteri uz davno ziskali svobodu od svych tvurcu a prave protoze se pousmivaji nad tim ze se knim blizi "pan, ktery se na ne bude "zase" snazit piskat? Me prislo z F.H. naznacoval ze Tleilaxiane meli schopnost vyslechtit Kwisatze Haderacha. Kdo vi co presne to znamena, ale rozhodne to znamena za Tleixaiane v ocich F.H. byli velmi duleziti a schopni neco stvori, i kdyz treba nerozumeli tomu co presne stvorili. Klidne bych si dovedl predstavit, ze Nepritelem meli byt Tleilaxiane z Rozptylu. Nejaci dokonali kopirovaci, kteri "kradou" persony tech ktere si nakopiruji do sebe. A co je to Zlata steska? Netroufam si tipovat vice nez "preziti lidstva". Ale zase zatimco Brian chape preziti lidstva jako druhu v boji s trapnymi roboty, kteri chteji bezesmyslu vyhladit lidstvo jen protoze proto. Od F.H. bych cekal ze mysli spise "preziti Cloveka" neceho konkretnejiho a cennejsiho. No proste B.H. a K.J.A. jsou slaboty a nedovedou tomu dat zadnou poradnou myslenku :-(
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    ULRIK: tak tak...

    WHITESCORPIO: no to bude jistá forma fanatismu... :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Lepší G v posteli než Frank na poličce (no jo, jsem hnusný materialista, ale co dělat s autorem co vám sedí na nábytku?:))
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    priznam se ze prilis tomu kultu F.H. nerozumim, ac sem precetl co se mi dostalo pod ruku a nijak nechci snizovat jeho kvality :) ... jinak na G. mame s Annie zrejme podobny postoj, z postele bych ji taky zcela urcite nevyhodil ;)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Mariáš?
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    ANNIE: Ne, pouhý mesiáš... :)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    Kolega? Snad duchovní otec, ne? :)
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    Kolega Herbert pouze viděl budoucnost :)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    MUADDIB: jsi jen výtvor Frankovi představivosti, Paule. Smiř se s tím!
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    ANNIE: jen já :)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    MUADDIB: tak v tom se shodnem :) Na Franka totiž nemá (téměř) nikdo :)
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    ANNIE: já taky neříkám, že je špatnej, jenom že na Franka nemá... :)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    MUADDIB: pozor. Já nikdy netvrdila, že byly X-files propracovaný jako Duna. Jen, že Anderson neni tak špatnej, protože tenhle seriál patří (alespoň pro mě) pořád k těžkýmu nadprůměru a mám ho ráda
    ..a ano, přiznám se, Gillian bych z postele nevyhodila :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Asi jsem přízemní, ale...no nic...:))
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    ANNIE: to že s ena to dobře kouká, že je to pěkné a propracované, neznamená že to dosahuje hloubky a dokonalosti pana F. Herberta
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    A tak já se přiznám, že mně se Gillian taky líbila...:)
    VICKE
    VICKE --- ---
    Ehm, krása je subjektivní.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    taková schopná a krásná žena by byla chloubou celýho řádu!
    VICKE
    VICKE --- ---
    Dianou? Myslíte agentku Danu Scullyovou? (Tak tu by benegesseriťanky hnaly:-)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    Dianou by určitě v Bene Gesseritu nepohrdly...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam