• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MUADDIB: jo tak:-) té nejnovější, včetně seriálů se bojim bojim..
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    RUDOLF: jestli je to ta "původní" tak tu znám zpaměti,a le poprvé na DVD :)
    WIPER
    WIPER --- ---
    Tak jsem si koupil Heisenbergovy oči. Moc prijemne pocteni. I kdyz vzhledem k tlustym romanum jako Duna je to spise takova delsi povidka na jedno odpoledne.

    docela vystizna recenze:

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/recenze-frank-herbert-heisenbergovy-oci-fdj-/p_scifi.asp?c=A081229_222042_p_scifi_pag

    RECENZE: Frank Herbert, Heisenbergovy oči
    31. prosince 2008


    Baronet Heisenbergovy oči Frank Herbert

    Svět, který v tomto románu potkáváme, trochu připomíná Brave New World. I tady jsou lidé při svém vzniku formováni k určitým sociálním rolím, do kterých jsou pak zařazováni. Přísně dodržovaný eugenický program má zajistit stabilitu společnosti, řízené zvláštní skupinou dlouhověkých. Ti ovšem své tajemství využívají pro ovládání poddaných - za odměnu přidají tu padesát, tu sto let, ale pečlivě dohlížejí na to, aby se jejich řady nerozšiřovaly.

    Proti nim stojí hned dvě opozice - kyborgové a lidé, kteří by rádi, aby se svět konečně zbavil sterilizačního plynu a lidé mohli žít normálně, jako kdysi. Katalyzátorem příběhu je embryo, které jakýmsi podivným zásahem získá schopnosti, které mu lidský chirurg - genový inženýr nikdy nemohl naformovat. Všechny tři kliky bojují o tento malý (byť stále rostoucí) zázrak, a dosud pečlivě vyladěná a přijatelně fungující společnost se dostává na pokraj občanské války.

    Frank Herbert se tu představuje v roli, kterou jeho fanoušci nejspíš neznají - a možná ji ani nebudou ochotni přijmout. Daleko od světa Duny - časově i formou - totiž vytvořil studii o naší současnosti, posunuté o nějaký ten pátek dopředu, ale nám stále ještě dosti blízké. Jeho hrdinové jsou, bez ohledu na příslušnost k jednotlivým klikám, ze všeho nejvíc lidé, a ve finále to je právě jejich lidství, které vstoupí do hry a zamíchá karty do figur, které byste neočekávali.

    Příběh tak je především hard SF s filozofickým podtextem, napsaný možná stejně poutavě, jako Herbertova mnohem známější díla. Ukazuje autorovu druhou tvář, to, že stejně jako v Duně dokázal propracovat svět i příběh, tentokrát ale mnohem více svázaný s naším světem.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    v reflexu vyšla ta kratší verze, pod kterou se lynch podepsal, máš se na co těšit.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    to je vona...
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    MUADDIB: nějaká vyšla v té edici reflexu, tuším.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    Já dostal k vánocům, nějakou Dunu od lynche... (ve smyslu, nějakou verzi samozřejmě) tak uvidím...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    hele, taky vas tak nasrala extended verze duny? mne prisla vuci theatre release uplne mimo, ztratila vetsinu svyho kouzla, nektery sceny vubec nefungujou, voiceovery jsou uplne na odstrel, prologue je uplne debilni, vystrizeno zdobeni vladimira a odplugovani otroka.. ta krehka dvouhodinovka funguje nezkonale lip. ted taham zrovna thetrical, jesli to fakt neni jen moje fantazie..
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    FACEDANCER: jo a ještě tenhle imperátor měl mít vedle sebe androida, dokonalou kopii sebe sama, která by za něj mluvila. Něco jako mají loutka břichomluvce. Ta Jodorowského Duna by byl velmi zajímavý filmový zážitek, ale fandové knihy by asi trpěli :)
    FACEDANCER
    FACEDANCER --- ---
    WIPER: jop tohle si dokazu i realne predstavit

    kdyz pominu to ze macha rukama moc ale staci pohyby zjednodusit do naznaku a naucit se cca 200 frazi ktere by mely stacit k bezne komunikaci a je vystarano
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    tak pred nejakou dobou jsem tady psal, ze se mi nelibili vyslanci do prazdna, a ze az to doctu, tak napisu duvody. vyslance jsem docetl (ke konci to zacalo byt trochu zajimavejsi) a uz ctu kristovu epizodu (ta se mi naopak libi hodne)

    a ted ty duvody: na str. 221 "derivuji mrizku XxYxZ podle souradnic (s)" - studuju matematiku a tohle se mi zda jako totalni blbost

    Prue se nekdy chova, jako ze vi, co se na lodi ve skutecnosti deje a nekdy jako, ze vubec netusi, co se deje

    staveni "umele inteligence" mi prislo ve stylu pejsek a kocicka pecou dort - ted tam prdnu tohle, ted zase tohle a ted treba tohle, aniz bych tusil, co to vlastne bude delat a vubec to bylo dost hardwarove (imo je to spis softwareovy problem) a na druhou stranu, pri analyzach systemu vedeli presne jak by mel pocitac reagovat.

    zaklad umele inteligence (vlastne vedomi) je pds... coz je vlastne radio (dobre.. je to dekoder radiovych signalu).. to mi prijde dooost uhozeny (hlavne v tom, ze hraje tak nezastupitelnou roli)

    na konci se lod teleportuje k tau ceti (jestli si dobre pamatuju) - umele vedomi, neznamena moznost teleportace, bez ohromne spotreby energie

    str 25 - "vlozili do neho (hlavni pocitac) 800 000 programu" - dle meho je toto nesmysl

    neustale hadky o definici vedomi - naprosto zbytecne - definice (by) jim nepomohla v "konstrukci" vedomi


    a bylo toho vic.. ale nechce se mi to dohledavat:)

    jo a jeste odkaz na skoro celou knihu v el. podobe
    WIN_KLO
    WIN_KLO --- ---
    Zdravím, neporadí mi někdo, kde sehnat novou knihu Duna? Je to krásný a klasický dárek k vánocům. :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ve ctvrtek vyjde na levnem DVD duna v edici filmX:
    http://www.lopuch.cz/klub.php?klub=dvd_bonus
    WIPER
    WIPER --- ---
    http://www.youtube.com/watch?v=K2cYWfq--Nw

    tohle jsen nasel v ustavu pro dusevne vysmate, ale prisla mi to jako zajimava koncepce znkoveho jazyka. Pri vhodne strukturovanem jazyce by to mohlo treba takhle fungovat
    RADO1
    RADO1 --- ---
    WIPER: Tie 3 [jednotlive rody] uz doma dlho mam. Rozmyslam vsak nad Dzihadom a Krizovou vypravou. Z tych stoviek knih mam doma niekolko len kvoli "zberatelskej" manii - aby som mal celu seriu.
    Ale priznam sa, niektore serie tak rapidne klesali na kvalite, ze som ozelel kompletnost a vykaslal som sa na dalsie diely...
    Takze otazka znie, ci su tie dodatky [vlastne preddatky] az tak strasne zle...
    WIPER
    WIPER --- ---
    RADO1: jsem mozna proti B.H. az prilis kritickej. Hodnotim ho ve srovnanim s urovni dun F.H. Knihy od B.H. postradaji jakoukoliv presahovou myslenku, jsou to remeslne vyborne napsane tuctove schi-fi z Dunaversu. Predpokladam ze B.H. mel tu vyjmecnou moznost od sveho otce slyset veci a cist pozustale ustrizky, ze vicemene splacal co se dalo pouzit do nejakeho citelneho stavu. Skoda ze nezvolil metodu pozustalych Tolkiena a nevydal vice puvodnich nezpracovanych originalu ktere se dochvaly po otci. Ale jestli nemas zrovna co cist a libi se ti "povidky z Dunaversu" tak klido prelouskej vsechny. Nemyslim ale ze stoji za to je kupovat do knihovny. Radeji si je pujc. Tedy krome Cesta k Dune, tu jsem si koupil prave pro obsah puvodnich orginalnich utrzku.
    WIPER
    WIPER --- ---
    RADO1: "Cesta k Dune" se sklada principelne ze dvou casti. Jedna pulka je "kratsi pribeh" ktery pry B.H. zkompiloval z prvotnich konceptu Duny F.H. V podstate se jedna o Dunu verze 0.1. Me osobne prislo velmi zajimave cist z jakych puvodnich myslenek Duna vznikla.

    Druha pulka knihy jsou nektere pasaze vynechane z Duny. A ruzne varianty scen ktere se nedostali do knihy. Napr. inspekci v Kynesove tajne fremenske poustni laboratori, kde je zastihne utok Harkonenu na Dunu. Pozdeji F.H. evidentne pribeh prepracoval do jine podoby + nejake korespondence s nakladately a brainstormingove dopisy s jinymi spisovateli/prateli.
    RADO1
    RADO1 --- ---
    WIPER: Klasicku seriu mam samozrejme prejdenu okamzite, ako to v cestine vychadzalo. Atreidov a HArkonenov [Predehry] mam tiez za sebou. V Corrinoch som sa - myslim - zasekol niekde v strede a dalej to uz neslo...

    Zaujimali ma tie dalsie knihy ako Sluzebnicky dzihad a Krizova vyprava...
    Ked ich neodporucas, asi do nich ani nepojdem.

    To, co som chcel - chronologia pribehu - je az tu http://en.wikipedia.org/wiki/Dune_universe

    Podla toho "Cesta k Dune" nepatri do serie romanov, ale je len "kratsim pribehom"...
    Je to casovo situovane podla tej tabulky z eng wiki?
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    WIPER: až někoho potkám s takovouhle eminemkou, tak mu vrazím krispel do krku... břichem...

    :)

    Jinak je to bomba :)
    WIPER
    WIPER --- ---
    oh yeah!! Are you the Kwisatz Haderach?



    I Am The Kwisatz Haderach T-Shirt
    http://www.goats.com/store/item/tshirt_kwisatz-hanes-1.html

    Are you the Kwisatz Haderach? You might be! Better safe than sorry, right? Might as well pick one of these t-shirts up and make sure the world knows you are a sci-fi messiah whose organic mental powers can bridge space and time. Design is approx. 7" wide and guaranteed to make your name a killing word.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam