• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    MISON
    MISON --- ---
    ale pravdou zustava, ze prvni pulka toho filmu je dokonala ! :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    STRANGERD:

    dest na koci tak to je samozrejme posledni koruna.
    Zas nektery vize jsou pekne udelany. Napr. prilet na planetu. Paulovo ochutnani koreni ne nepodobne heroinovemu zazitku. Pro me tam chyby dosti zakladni myslenka preziti jedince vs preziti celeho rodu. (konstani paranoia vsech ktera se stane soucasti jejich bezneho zivota)

    Osobne mi nejhorsi prijde zpravoani ty ryby v tom tanku kdyz ohyba cas a prostor, ale to je nespracovtelny mozna nejbliz tomu mohlo byt Space Odyssey.
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    STRANGERD: sonické pistole jsou neuvěřitelný fail:)
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    STRANGERD: no a navic udelat z jessicy ubrecenou nanu a nechat fremeny ucit se strilet omfg... jsem velice rozcilen!
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    tak jsem poprve zkouknul lynchovu dunu (v extended verzi) a musim napsat... yuck!!! prvni polovina byla v pohode a tesil jsem se jak se to vyvrbi, ale druha pulka me znicila; proc vypustit tolik dulezitych veci a pridat takovou trapnou blbost, jako byly napr. ty sonicky pistole a dest na konci? nebylo to uplne blby, ale duna ani nahodou; zrejme opravdu nezfilmovatelnej roman...
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    Pierre Morel Wants Dune Remake in 3D | WorstPreviews.com
    http://worstpreviews.com/headline.php?id=16607&count=0
    MISON
    MISON --- ---
    JANCHOR: Vnitrni monology v podani Lynche se mi fakt zamlouvali. Uvidime, co vymysli tenhle typek. Nicmene jsem pesimista. Myslim si, ze to nedopadne .)
    MISON
    MISON --- ---
    No diky za prispevky. At je to jakkoliv, je videt, ze kazdej tam v tom Spasitelovi cejtime cosi zvlastniho ..jako by nam tam neco nesedelo. Jako urcite u me hralo velkou roli to, ze jsem se na nej nevrhnul hned po docteni Duny. Mne to proste prislo takovy toporny..nevim jestli dejove. Spis tak vubec jak to je napsany / prelozeny.. Ale spatny to urcite nebylo.

    Nicmene stale pokracuju s detma a je to fakt zazitek ! ;)
    JANCHOR
    JANCHOR --- ---
    Reziser nove Duny je podle vlastnich slov dlouholety fanousek. Jsem hodne zvedavy, jak se popere s vnitrnimi monology postav, coz mi prijde jako kamen urazu "zfilmovatelnosti" Duny.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    Taky mám pocit, že původní Duna je jako bohatá a na motivy pestrá overtura téměř operního epického příběhu, kdy Spasitel je kniha pomerně dosti temného a stísňujícího rázu (určité pararely s Kafkou by se taky daly najít s trochou fantazie:-D), avšak to nic neupírá na jeho nepochybných kvalitách a závěr je dost strhující. No a s dalšími knihami určitě kvalitaq stoupá. Děti Duny, první část příběhu vrcholí, Božský imperátor, začíná nová část ságy podle jiného světa a jiných pravidel, Kacíři jakožto naprsto srthující a dynamický nářez - velkolepá hrdinská epopej, a melancholický a hořký závěr Kapituly, kde se obrovské bloky energie v podobě koknkrétních osob utrhnout ze řetězu vstříc neznámu černého vesmíru... Duna je prostě kult!
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Taky jsem spasitele cetl trochu toporneji, snad mozna kvuli jeho spise filozoficke rovine nez romanove, kde se resi existencialní a moralni hlediska, vice nez u plynouciho privalu saudakauru stretavajiciho se s fremeny, to pak cloveku staci par stranek ze Spasitele, aby mel plnou hlavu. :)
    FACEDANCER
    FACEDANCER --- ---
    MORKANT: v originále mi přišel o něco složitější, podobně vystupující ze série
    Nemyslím, že je napsaný vyloženě špatně, spíše jinak
    pořád výrazně lepší než třeba Stvořitelé Boha

    u mě osobně spasitel patří za kacíře a před kapitulu čili na krásné druhé místo co se kvality týká
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    Se Spasitelem jsem bojoval několik let. Dunu jsem přečetl někdy ve třinácti a byla to pro mně v té době nejtlustší a nejsložitější kniha :) I tak jsem ji zhltal. Spasitele jsem po několika kapitolách odložil a vracel jsem se k němu několikrát.
    Přečetl jsem jej až po shlédnutí TV adaptace, která je imho výborná (když pominu triky a toporné herce a pár stovek dalších věcí :)
    Na Spasiteli si cením toho, jak Herbert bořil to, co napsal v předchozím díle. Jak se Paula všichni ve vesmíru bojí, jak v jeho jménu zemřelo milióny lidí. Nedá se to téměř číst, ale ty události mně strašně baví.
    Z Děti Duny si z příběhu moc nepamatuji, kromě začátku mutace Leta. Ale pamatuji si, že se to četlo výborně. Snad za to může překlad, snad Herbert, ale oči prostě sami pluli po odstavcích. Nikde jsem se nezasekával, věty se dokončovaly tak, jak jsem čekal.
    Nikdy jsem si toho u knih nevšiml, ale zrovna tehdy jsem předtím četl Zlatý Kompas (nebo nějaké pokračování), což je fantasy pro děti a i když je to příběhově zajímavé, četlo se mi to strašně špatně. Pořád jsem se tak nějak zasekával.. :) Neumím to líp popsat.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ITCHY: tenhle rozměr tý kniky je skvělej, v příběhu má svý místo atd... jen mi přijde že je špatně přeložená / napsaná. a to hodně...
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    Mě Spasitel vyloženě bavil a díl od dílu mi přijde, že kvalita stoupala - Kapitola je u mě top.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    MISON: spasitel byl logicky celkem slabší, neb musel nějak překlenout k dětem duny
    nicméně já bych ho neposuzoval přísně, podle mě se v něm krásně ukázala negativní tvář moci a paul zde představoval l vysloveně záporáka, aspoň můj pocit
    tedy pokud se chtěl herbert odpoutat od kladného hrdiny kterého vytvořil prvním dílem a nastolit prostředí pro pozdější události ,spasitel splnil dokonale svůj úkol
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    MISON: Spasitele Duny jsem dokázal přečíst jedině okamžitě po přečtení Duny, dokud byla čerstvě v paměti a docházely mi souvilosti. V tu chvíli to byla ještě jdoucí kniha :)

    Nějak nechápu kde se v té sérii Spasitel vzal, je to prostě divná kniha. Je taková i v originále? Čtu jen česky, tak nemůžu posoudit...
    MISON
    MISON --- ---
    Tak jsem po velmi dlouhe dobe docetl Spasitele duny. Bylo to pro me ze zacatku trochu utrpeni a tak sem to na delsi dobu odlozil. Druha pulka rozhodne lepsi. Ale stejne se mi to zdalo takovy nejak zvlastne slaby. Nevim jestli to bylo prekladem..nebo necim jinym.

    Nicmene pred par dny jsem zacal s dalsim dilem - Deti duny. A musim rict, ze to hltam stejne jako prvnil dil Duny onehda. Mistrovinka. Napinavy, mnohem lip napsany nez ten Spasitel (ze by fakt preklad i kdyz to delala stejna baba?). Pribeh dostava mnoho novych rozmeru, promakanost je videt na kazdym odstavci...

    Je to pozitek ta duna :)
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    škoda že to nakonec nevzal Neil Blomkamp...District 9 byl senzační silnej film..no jo, to bychom chtěli asi moc, stejně jako nakonec nevzal Pascal Laugier Hellraisera..
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    z moviezone.cz:

    5.1.2010 17:45 - Duna má režiséra

    Ano, dalšího. Původně měl novou verzi Duny režírovat Peter Berg, ten ale minulý rok z pozice odstoupil a nechal jí volnou pro podobné šílence. A někdo takový se samozřejmě našel. Jmenuje se Pierre Morel a ačkoliv vám samotné jméno zřejmě nic neříká, tenhle člověk má na svědomí jeden z našich (nej)oblíbenějších filmů předminulého roku: 96 hodin (Taken). Takže Morel rozhodně akci umí, chtělo by se dokonce říct, že podobně jako Berg. Navíc má v hlavě nápady, což se dneska cení. Kvůli Morelovi už se hledá i nový pisálek, který by Dunu narozdíl od prvního scénáře Joshe Zetumera (Quantum of Solace) více přiblížil knižní předloze Franka Herbera z roku 1965. Morel se tedy hodlá zavděčit především fanouškům originálu. Je to jeden z režisérských talentů, na jehož další film se těší skoro každý a čeká, co Morel předvede. S Dunou to nebude mít snadné, to víme už teď. Co si o téhle volbě myslíte vy? Podělte se v komentářích!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam