• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    WIPER
    WIPER --- ---
    BTW: mel bych tady jeden nazor k debate. Precetl jsem si preklad DUNA – Lov na Harkonnenov; Príbeh Služobníckeho džihádu
    http://encyklopedie.dune.cz/Subory/hh_sk_mp.doc

    a privedlo me to k zamysleni. Nechce se mi verit, ze Sluzebnicky djihad byl neco tak jednoducheho a primitivniho jako valka s Umelou Inteligenci.

    V Dune se pise:"Krizacke tazeni proti pocitacum, myslicim strojum a robotum schopnych myslet, ktere zacalo 201 P.G. a skoncilo 100 P.G. (Pred Gildou)"

    Nevzpominam si, ze by nekde v knihach F.H. naznacoval ze se jednalo o neco takoveho jako otevrena valka mezi Robotama a clovekem. Dokonce si vzpominam ze v nekterem z pozdejsich dilu prise ze se jednalo o potlaceni "pocitacoveho mysleni". Ale uz nevim v ktere knize a pri jake prilezitosti to bylo zminovano.

    V pribuhu casu se ve FH vybrusovaly myslenky a nazory, to je patrne pri cetbe pozdejsich knih. Zatimco v prvnich dilech jsou Mentate nazyvani "lidsky poctac" je v prubehu dalsich knih zretelne, ze se nejedna o pocitacove = digitalni mysleni. Ale naopak o analogove = bezpojmove mysleni. Tedy mysleni ktere neni "logicke". V mysleni Mentatu neni obsazen logicky sled myslenek jako u pocitacu, naopak vse je opacne. Pohruzuji se do drogoveho opojeni a pri nem v jejich vytribene kombinacni mysli dochazi ke spojovani udaju ktere spolu zdanlive nemaji nic spolecneho. Kdo si nekdy zahulil, nebo si dal tripa, tak vi o cem mluvim :-) A priznejme si to, FH by stary hipik, v Oregonu si koupil pozemek a zalozil komunu... :-D Taky studoval budhismus a jine filosofie a neni nemozne aby pri tom nenarazil na casti o nelpeni (a to i nelpeni na mysleni).

    ... takze v tom co FH nazyva Sluzebnicky djihad vubec nevidim nejake pitome Skynety a jineh AI fantasmagorie. V tom je neco podstatne hlubsiho. Je to odkaz, nebo varovani, FH nad tim, jak clovek zacina byt cim dal vice protkan s okolnim svetem elektroniky a pocitacu. FH nekde pise, ze sluhove jsou odazem panu. A tak to plati i naopak. Tim cim se obklopujeme, tim take jsme. A proti tomu bojoval Sluzebnicky djihad. Proti pocitacum, kteri zotrocuji lidi kolem sebe tim ze jim vnucuji jejich primitivni mysleni. Fungovani v ramci programu. Co neni naprogramovano, to neni mozno udelat. Za jak dlouho zacnou lide zpominat, ze je mozne delat jeste neco jineho, nez co je v programu? FH jiste mel na mysli katastroficky scenar, do ktereho se muze vyvinout nase pocitacova spolecnost. Nemyslim ze jsme na tom jeste tak spatne ;-) Ale priklad prave toho omezeno mysleni v pocitaci je mozno ukazat treba na pocitacovych hrach. At jsou dokonale jak chceme, nikdy neprekroci stin toho co je v nich naprogramovano. Oproti takove RPG hrane u stolu s bandou pratel, tam je limitem jenom dlasi clovek, ktery se sam muze rozvijet. Mozna FH videl dal v budoucnosti nebezpeci toho, ze to budou prave dokonalejsi pocitace, ktere budou vymyslet programy pro cloveka. Ale i tak porad zustavame u toho, proti cemu vlastne byl Sluzebnicky djihad?

    Brian Herbert predklada vizi katastroficke valky mezi lidskou rasou a robotickou rasou. Nejaky Omni-impotentni kybork a jeho roboti prohanejci se po vesmiru. Jasne, kdo chce vytriskat nejake penize v Dunaversu, tak pro nej je Sluzebnicky djihad hozena rukavice. Vymasti tak dalsi tri knihy, ktere budou dalsi obycejne tuctove scifky, ktere tyji z uzasne myslenky FH. Bude strikat krev. Cim vicekrat bude na strance napsane Hrakonnen, Atrides, Corino, Duna, Caladan, BG tim lepe se to bude prodavat. Ale KDE JSOU NEJAKE HLUBSI MYSLENKY? Nikde. Bude to bezduche dilo, kde nam ovsem detailne vysvetli, co mel k snidani prof. Holzman a jak presne do detailu byly polozeny zaklady Gildy, ci BG. Mam jenom strach ja zprasi pokracovani Kapituly. Doufam ze otec uz predem napsal osnovu a synacek dodela jenom omacku, coz mu docela jde.

    Mno ale abych se vratil k Djihadu. K nalezite pozornosti bych pripomel, ze sam FH pouziva slova "Djihad" a "Krizacke tazeni". Oboje dvoje jsou svym zpusobem svate valky vedene s nejakym vyssim principem, nez jen pouhe zabijeni o preziti (coz z toho udelal BH).
    Krizacke tazeni bylo vedeno proti pohanckemu - kacirskemu principu, v tomto je prave pocitac/stroj tim kacirem, ktery se rouha proti lidske prirozenosti (a nemyslim si ze je vetsiho neznaboha nez robota :). Sluzebnicky djihad uz svym nazvem naznacuje ze to byla Svata valka Sluzebniku. Vsak sluzebniku proti komu/cemu? Proti strojum, pocitacum, pocitacovemu mysleni, ktere z nich udelalo sluzebniky, ale ne ve smyslu otroku pracujicich pod bicem robotiho draba, ale ve smyslu omezovatelu lidskeho mysleni.

    Kdo jste precetli vsechny (hlavne posledni) Duny. Nedycha na vas take tento odkaz od FH? Nebo souhlasite s Matrixovym konceptem BH?
    WIPER
    WIPER --- ---
    bohumzel jsem ji nekomu pujcil a uz se mi nevratila.
    PICASSO
    PICASSO --- ---
    WIPER: to me napadlo (protoze jsem to videl taky na minihome) a maj vyprodano... btw nemohl by alespon nekdo pujcit,.. dalsi dily uz se daj sehnat v pohode, ale nechce se mi to cist napreskacku ;]]
    WIPER
    WIPER --- ---
    Vytvoril jsem novou anketu. Zajima me jak pokracuje dunarska osveta :-)
    WIPER
    WIPER --- ---
    Rozhodne bych skusil Krakatit.

    http://www.krakatit.cz

    PICASSO
    PICASSO --- ---
    nevite kde bych v praze sehnal Spasitele... (zadny spec. SF obchody neznam a v proflaknutejch knihkupectvi dvojku proste nemaj.. a rekli ze nevi kdy bude)
    SPARHAWK_SK
    SPARHAWK_SK --- ---
    nie.. mam to na HDD, ale tazko to uploadnem... je to na edonkey sieti :)
    ROBAS
    ROBAS --- ---
    já to ještě taky neviděl :-/

    máte to někdo na síti?
    SPARHAWK_SK
    SPARHAWK_SK --- ---
    OK, tak ja si ju teda povinne do konca tyzdna pozriem :)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    jo
    SPARHAWK_SK
    SPARHAWK_SK --- ---
    Chcem sa spytat... To som posledny, co sa dozvedel ze existuje verzia filmu Dune o hodinu dlhsia ako ta co bola v TV a na paskach?
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    CORIM: nemaji :)
    CORIM
    CORIM --- ---
    SAMIEL: Nemaj tam nahodou jeste jednu?
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    cheche...tohle vydání mám doma...hehehe...;o)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Robas: nejvic me na tom uspokojuje, ze uz nikdy nebudu muset precist to druhe vydani s posranym prekladem :)))
    ROBAS
    ROBAS --- ---
    ha, ja chci taky!! :-)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Tak se mi povedlo v patek ukoristit v jednom antikvariatu stare vydani Duny (s tou vlnou na pousti). Ta kniha pravdepodobne nebyla nikdy otevren, natoz prectena. Je v perfektnim stavu a stala me 80,-
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    SAMIEL: Vidím to dost podobně.

    WIPER: Poznámka o vnitřních dialozích je jistě důležitá. A týká se to nejen filmů, ale i knih. Nedávno jsem četl jeden pokus o velkolepou fantazy ságu a myslím, že to byl přesně tento rozměr, který jí scházel a učinil z ní horší sortu záchodové četby. ;-)
    BRIDGET
    BRIDGET --- ---
    SAMIEL: Taky si nedokážu představit jako Paula Atreida jiného herce než K. MacLachlana. Naprosto mi tam sedí.
    FEARGUS
    FEARGUS --- ---
    Tak sem vcera shlidnul kus Lynchovy Duny, uz sem to nevidel leta a temer i zapomel, ze tam blbnou s tema nesmyslnyma voice modulama... Dalsi minus pro Lynche...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam