• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    Ja jsem z toho nejakej rozpolcenej a vlastne nevim jestli to bylo dobry nebo blby :)
    Jen neodpustim si, sardaukar by mel sam pozabijet 10 vojaku landsraadu, sebevrazedne pohrdat svym zivotem a mit u sebe spoustu vychytavek pro boj na blizko a ne ve vlnach nabihat duncanovi na kudlu...
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    JONY: Jaka chyba? To, ze je videt, ze prolita? To prece nicemu nebrani ne? Proste tam sedi ten navigator a diky tomu, ze je v rausi, je mozny tim takhle proletet. Me to prislo dobry.
    JONY
    JONY --- ---
    LAAZI: no jenže ve scéně příletu lodě Gaius Helen Mohiam je vidět jak tím prolétá tj. je vidět i vlet (pokud si pamatuji dobře). Já když to viděl poprvé, tak mě napadlo co tebe a potom tahle blbá chyba.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Jsem velkej fanda predlohy a v case mi Lynchova verze zacla dost vadit. DL moc sci-fi nemusi a xkrat si nad F. Herbertem odfrknul jak je to vlastne blbe napsany. To co mohlo vzniknout od Jodorowskiho zase melo nabeh na bizarni lsd vejlet, takze jsem byl zvedav jak to dopadne od DV, jak se popere s tim, ze to neni just another messiah story, ale neco s presahem.
    - kdyz uz natahnul stopaz na (nejspis) 5 hodin, snum a halucinacim mohl dat klidne jeste o neco vic prostoru, prijdou mi zasadni ve story buildingu a roztahanosti atmosfery
    - Caladan, skotsko, Mao-Cina uniformy, dudy, Momoa, Thufir. Hm, no, ok teda. Trochu splacany.
    - Paul bezva casting, Lady Jessica asi taky, ostatni docela zapomenutelny
    - vizual z pulky Blade runner, color grading mistama jak pres kopirak, trochu jsem nad tim ze zacatku kroutil hlavou. Krabice vs kulaty premistovadla tak nejak meh. Ornicoptery super. Pruniky bomb pres stity pri invazi parada. Interiery taky fajn. Dobra hra se svetlem stin vs poust.
    - Harkoneni zklamani, zadnej strach z nich nesel, bizar 0, dekadence 0, jen ta odlidstenost a to jeste vlazne. Tohle zvladnul Lynch mnohem lip.
    - na hudbu jsem se tesil, ale vlastne lepsi prumer. Honza Cimra umi mnohem lepsi opusy a hymny a tady se mohl vyradit. Brian Eno zustava zatim neprekonanej.
    - na druhej dil budeme cekat prej 2-4 roky, smutny.
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    JONY: Me ten mezihvezdny valec (-.-;) prisel naopak v kontextu Navigatoru zajimavej, to jakoze navigator sedi v tom stacionarnim valci, kterej existuje na dvou koncich vesmiru zaroven a naviguje ty lodky, ktery litaj skrz nej?
    JONY
    JONY --- ---
    Já bych se přidal ke spokojeným divákům. Očekával jsem vizuálně opulentní ilustraci ke knize a v zásadě jsem dostal to, co jsme očekával. Vizuál opravdu povedený, místy až kulervoucí. Stejně tak mi přišel skvělý i casting (změna pohlaví u Kynese vůbec nevadila, ač tedy Max von Sydow v Lynchově verzi mi přišel naprosto dokonalý). Kostýmy parádní, jen u Harkonenů jsem čekal méně strohého "fašismu" a více dekadence. Pokud bych měl shrnout mínusy. První a největší je samotná koncepce projektu. Prostě mít film bez konce, čistě useknutý v půli je na hovno. Zvlášť, když není vůbec jisté zda nějaké pokračování bude. Chyběly mi nějaké scény, ač chápu, že se muselo krátit (na druhou stranu mi přišlo, že uvedení do světa a politiky pro nečtenáře bylo zvládnuté docela dobře). Chybělo mi vizuální zpracování mezihvězdného cestování loďmi gildy (ten "válec" nad orbitou byl poněkud zklamáním). Některé postavy by si zasloužily poněkud víc prostoru a prokreslení. Ale opět chápu, bylo třeba krátit plus V. je prostě režisér, co čím dál víc upřednostňuje vizuál. Což je škoda, protože v jeho starších filmech ten "zbytek" tolik "nezanedbával" (tohle je trošku z mé strany přehnané, ale snad je pochopeno kam mířím). K vizuálu jde potom poslední drobná výhrada. Uplně mi nesedlo barevné tonování Arrakis. Přišelo mi zbytečně "hnědošedé". Ale to je subjektivní drobnůstka.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Jak to tu ctu,… tak se bojim na ten film jit. ;))
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    Za me super, Villeneuve opet nezklamal. Uchvatny audiovizualni zazitek, po dlouhe dobe film kvuli kteremu stoji za to jit do kina. Casting na jednicku - obzvlast kdyz to srovnam s Lynchovou Dunou, i kdyz to samo o sobe moc nerika. :) Jedina kritika je ze posledni tretina byla trochu pomalejsi. Mozna by se z ni dalo vystrihnout par minut, a vecpat je do prvni pulky pro trochu vice expozice / world building pro nectenare... ale rozumim ze by toho mozna bylo na prumerneho divaka zbytecne moc.
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Nectenar knihy z toho filmu musi bejt zoufalej. A ctenar kromě audiovizualu asi taky. Mentati 0. Hoeh 0. Vyskrtly scény uz zmíněný byly. Souboj s Jamisem se mi taky nezdal. Ale ukazali Aliu, na to jsem zvedavej jestli dojde na dvojku.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    RAM_VON_SEE: Mě asi stačí ten zženštilý vzhled. Od začátku jsem se to snažil překousnout, ale jak utíkal za tatínkem, aby ho pustil na Dunu dřív, tam už jsem to nedal.
    Jinak k zbytku: Jessika, která je popsaná jako tvrdá, se tu chová jak histerická pipina. Jako záběty s pouště super, ornitoptéry boží, ale ty prázdný haly, kde se toulá pár lidí mě iritovaly. O mentatech ani zmínka, sardaukaři měli mít harkonenský uniformy, kvůli landsraadu.
    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    DELLAMORTE: cim presne? no hate, jen me to zajima, protoze pro me to byl fakt hereckej koncert...typek je v podstate decko, jak na platne, tak v realu...
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Mě ten borec sral od začátku do konce...
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    RAM_VON_SEE: Ano ten konec kdy se ji dival do oci byl mocny.
    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    MARTIK: presne tak, ja sem mu to cely dost veril...nejdriv totalni bolest a pak to diky te litanii a tak nejak celkove vnitrni sile pretvoril v nenavist k Helen Mohiam :D...za me jeden z highlightu filmu
    IKARI
    IKARI --- ---
    MARTIK: BR to ani nepotreboval, ani to nebyl financni uspech, aby se to vyplatilo - to je imho neporovnatelny - arrival podobne
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    this is only the beginning

    MARTIK
    MARTIK --- ---
    IKARI: nepamatuji si, že by to Villeneuve u Arrival nebo BR2049 dělal. Já myslím, že vzhledem k té stopáži si nemůže stěžovat, že něco do filmu nenacpal.

    PUKPUK: ad krabička: a vidíš, já právě oceňuji, že tu bolest Chalamet naprosto přesvědčivě zahrál bez nutnosti ukazovat představu opálené ruky.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    MARTIK: ještě další chaotické poznámky:
    zmínil jsem Bardema a Momou, ale Timothee je definitivně herecký bůh. Ten je ve filmu, na rozdíl od ostatních, furt. A musí vydat hodně poloh a pokaždé jsem chápal, co cítí a dělá. Fakt borec.
    Liet Kynes je v pohodě, vlastně hodně sympatická a živá postava. Nečekal jsem to, ale trochu ten sausage fest (čest Rebece Fergusson) oživila.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    za mě jediná výtka, ale zásadní.
    Osekané dialogy. Proč proboha? Známe z Hry o Trůny nebo třeba z Tarantinovek, že diváci snesou vybroušený konverzační ping pong plný intrikaření a politikaření. V knize to je. Tady ne. Jen: "kill them, kill them all." Tím pádem velká část skvělého castingu má ve filmu jednu, dvě, možná tři scény (Mohiam, Rabban, Piter, ..). Zaměřili se na audiovizuální stránku, která je jak z mých představ, ale furt to ještě není "ta" Duna.
    Nicméně super, klaním se a půjdu znova.
    Nejvíc se mi do paměti zapsal Javier Bardem jako Stilgar. Taky tam je sotva pár minut, ale od prvního slova a pohledu si myslím získal všechny v sále. Jason Momoa to má těžší, protože je to dřevo a myslím, že ho většina mužskejch za tu jeho nabubřelou macho pózu musí nenávidět. Ale chtěl jsem mu dát šanci a tady se mi fakt líbil. Nejlepší (fakt) scéna filmu je s ním, když vykuchá partu Harkonnenů a na ty zbylé, kteří před nim utečou, utrousí jen "to hell, dogs!".
    Jo ještě ztvárnění Sardaukarů jako white trash metalistů mě zaujalo. S tím se pojí i nápad použít ve filmu jiné (předpokládám uměle vytvořené) hlasy, než angličtinu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PUKPUK:
    Toptéra goes brrrrrr.......
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam