• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    KAISERIN: jo biopsie, ale delala se normalne skalpelem teda... je moznost, ze kdyz sono, ani takova biopsie nic neukaze, ze se jeste muze neco odhalit pri tom ct? diky
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    HARIBOKACHNA: ad mamograf, ten se dela screeningove, ct uz pri dalsi indikaci. Jedno to neni, mamograf je jako kdyz ti zrengenujou ruku, ct je presnejsi, jakoby te "foti v rezech", ktere se pak i daji slozit do obrazu.

HARIBOKACHNA: ted zalezi jakou myslis excizi...pro biopsii se dela punkce, takovou vetsi jehlou, byva i pod kontrolou ultrazvukem, aby to bylo presny. To s tou zdravou tkani se muzi stat jedine, kdyz je nador prilis malinky, u tech myslim, ze se nedela biopsie, ale ze se rovnou vyriznou a pak se zkouma, co to bylo zac.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    jo a co se tyce excize -melo by to byt hodne presny, nebo se stava, ze odeberou zdravou tkan a vysledky jsou zkreslene ( tyka se prsa).diky :))
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    jeste bych chtela vedet jestli vetsinou delaj i mamograf i ct? nebo jen jedno? a pak jestli pri vysetreni mamografem je citit nejaka bolet/tlak? proste jaky to je...
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARIBOKACHNA: taky bych rekla, ze tunel. Ale pokud nemas klaustrofobii, tak je to fuk, ta ctvrthodina v hucivym tunelu se prezit da.
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    HARIBOKACHNA: ja myslim, ze u nas je to normalne tunel...
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    chtela bych se zeptat, jak probiha magneticka resonance prsu - musite jet v tom tunelu, nebo je to jinak? co jsem vygooglila vypada totiz trochu jinak, ale to jsou mozna nejake modernejsi stroje v cizine?
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    MARI: tohle je bohuzel vzdycky hodne tezky i pro rodinu...ale neztracej nadeji
    MARI
    MARI --- ---
    KAISERIN: tak to teď přesně nevím... ale zjistím. Táta je na Moravě, já v Praze, takže informace, jak se mu zrovna daří mám na dálku... Domů jezdím jednou za čas (což mě štve, ale bohužel si nemůžu dovolit cestovat moc často).

Díky za podporu, moc to teď potřebuju (i pro sebe). Jsem celkově dost v depresi kvůli jiným věcem... a pak si vzpomenu na tátu a je mi pak zle :/
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    MARI: a nevis, co presne za biologickou lecbu pouzivaji? je to jako s tou chemkou, nekomu zabere lepe, nekomu mene, no asi jako se vsim v tomhle:(
    Tak preju hlavne hodne sily
    FIFI
    FIFI --- ---
    MARI: držím palce
    MARI
    MARI --- ---
    Máte někdo zkušenosti s bioterapií? Otci chemoterapie už nezabrala, tak zkoušejí cykly bio... Hrozně se z toho osypal (po celém těle), ale to je prý dobře. Tělo tak prý na léčbu reaguje a léčí se... Má teď (asi) 5. cyklus.
    Jinak teda rakovina tlustého střeva/konečníku (to už má pryč) + játra (kde se právě objevily další metastáze). Léčí se v Novém Jičíně a na některé testy jezdí do Brna. Zatím je doma, do NJ dojíždí.
    Jinak jsme už celkem zoufalí :(
    MASAKRATORIST
    MASAKRATORIST --- ---
    ja na bulovce lezel dvakrat a byl jsem spokojenej s personalem a v nicem zadny problem, naopak jsem byl mile prekvapen kdyz jsem tam byl poprve narkoza super (injekce) po druhe jsem jako narkozu dostal rajcak a to uz moc super nebylo, na operaci jsem sel hned druhej den kdyz jsem tam byl po druhe takze jsem tam byl jen neco malo pres tejden, poprve to trvalo trochu dyl, na pokoji pro 4 jsm byly vzdy jen dva, a poprve jsem byl na pokoji sam coz bylo super, jen pri prvni operaci mi hned jeste ten den uklizecka corla dva dny starej mobil, coz me teda nasralo teda echt, ale jinak super, ani jsem tan nekouril a sestricky i doktorky byly mile a dobre se na ne koukalo
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KAISERIN: po čtyřech bohužel nejsou všechny, ale jinak musím znovu napsat to samé - lékaři, sestřičky i všichni okolo se moc snaží a ani oni si nezaslouží to prostředí, které tam je.
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    Tak dneska jsme byli na luzkovem oddeleni onkologie na Bulovce a ze by tam nejak spatne pecovali o pacienty se mi nezdalo. Pokoje jsou sice po ctyrech, ale nijak hnusne nebo spinave a ta doktorka, co nas mela se k nemocnym chovala velmi prijemne.
    FIFI
    FIFI --- ---
    ACIDQA: držím palce!
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    ACIDQA: drzim moc palce.

z moji zkusenosti snazte se zit normalne, radovat se a nemoc se snazit nevnimat. Aby hovory o nemoci a chemu nebyly to hlavni. Aby se tata necitil jen jako pacient ale jako clovek predevsim....

A doporucuju spojit se s lidma z hospice cesta domu nebo jinyho ale me tehdy strasne moc pomohli, uz jsem to sem psala. Ohledne toho na co clovek ma a nema narok a umeji pomoct treba od takovych blbosti jako je zacpa a nebo bolavy zada od lezeni, co otravujou zivot...

A hlavne muzes kdykoliv zavolat a oni s tebou mluvi....
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Máme za sebou první týden léčby (píšu "máme" i když je to hlavně o taťkovi, ale žijeme tím teď celá rodina a dost jeho přátel). První chemoterapii zvládl dobře, nebylo mu špatně, ale byl hodně unavený. Moc si chválí doktory a sestřičky na oddělení, protože všichni dělají naprosté maximum a navíc v prostředí, kde si nikdo z nich pracovat nezaslouží. V nemocnici zatím spal jen jednu noc. Dohodli se s doktorem, že hned po ozařování si ho můžeme brát domů a ráno ho přivézt zase až na vyšetření a ozařování, příp. chemoterapii. Doufám, že to takhle půjde co nejdýl.
    Ať je to prostředí jakkoliv hnusné, je to hodně o lidech. Zatím nemůžu říct nic špatného ....
    Ve středu by se možná mohl přestěhovat na 2lůžkový pokoj, ale doktor říkal, že mu řekne narovinu, že když přijde někdo mladší, tak ten pokoj dostane on.

Nicméně když potřeboval léky na nevolnost, sestřičky mu nic dát nemohly a muselo by se čekat na doktora. Takže všechny tyhle věci, nutridrinky, čaje, potr. doplňky apod. zajišťujeme sami. A jsem ráda, že máme takovou spoustu známých lidí, kteří nám v tom pomáhají a mají vůbec tu možnost (protože jsou lékaři atd.). Nedokážu si představit, jak může bojovat člověk, který má babičku někde na konci republiky a je dva měsíce v nemocnici úplně sám... to musí být něco hroznýho.
    A začínám mít pocit, že možná celá ta situace je impulsem k tomu, abych o něco málo změnila svůj obor, resp. nasměrovala se trochu jinam ve svém oboru a začala se věnovat právě této problematice (z hlediska psychologie a soc. práce)...

HARIBOKACHNA:
    SUCHRE:
    KAISERIN:
    DEMO:
    LENDULIK: Děkuji všem za to, co jste napsali. Je to pro mě ohromná podpora, i když to jsou jen krátké věty.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    nechte toho... zrovna se mi na Bulovce probral pritel po operaci....

na to ze se zrakvil v italii na prkne a to vo dneska na Bulovce resili pul dne a bylo to vrcholne neprijemny to v italii zvladli uplne prijeme za 10 minut.

Ale moje zkusenost je ze nemocnice jsou vsechny stejny.... u nas.... je to hlavne o LIDECH!!
    DEMO
    DEMO --- ---
    ACIDQA: doktori z bulovky me v podstate dvakrat dostali z rakoviny.mluvim tu o onkologicky ortopedii.nevim jak ostatni oddeleni.
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    ACIDQA: hlavne klid, ze tu lidi pisou negativni zkusenosti neznamena, ze tam tvemu tatovi nepomuzou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam