• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    LENYA
    LENYA --- ---
    nene, chemoterapií měla 8, jen po té čtvrté to bylo trochu kritické.. říkala, že když tam šla na další, tak ji poslali domu se slovy, že má uplně vymlácené červené krvinky a nemůžou ji žádnou dát. Jméno doktora nevím. Ona se snaží a i doktori ji rikají, ze by mohla optimismu rozdavat ostatnim, ale je to u ni takove na hrane.. pred cizimi se snazi delat, ze je v pohode a jinak moc nekomunikuje, ale tak asi je to normalni:) ted ma zase takove reci, ze nechce moc to ozarovani, ze to sice prezije, ale bude "dementni", má totiž pořád zbytky na tom mozku. ale tak oni se ji ptat asi moc nebudou:) diky za info..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak ono je to vždycky asi horší z pozice blízkýho, než z pozice pacienta. Ta bezmoc je naprd. IV.B je ta nejhorší varianta, ale jestli má BEACOPP a teď jde po 4 dávkách na ozařování, tak je to naopak supr zpráva. Normálně se dává 8 cyklů a u výjimečně dobrejch reakcí dávaj jen 4, si myslim. Já na ozařování vůbec nechodil a dostal jsem 4x escal a 4x bazální na vlastní žádost. Hele sice to vypadá hrozivě, to množství prášků atd, ale oni maj ty rovnáky na vohejbáky docela opravdu vychytaný. Opravdu můžu říct, že jsem zvracel jen asi 3x, jinak se to opravdu dá snýst a důležitý je, aby se její okolí postaralo o byť minimální pohodu. Aby myslela na jiný věci a věděla, že to musí zmáknout a bude to zas dobrý. Jakýho má doktora? Znáš jméno? Vůbec se neboj k ní chodit. Vezmi si třeba roušku, jestli je to kritický, ale jinak bych se toho nebál (nebo se zeptal nejbližších na vhodnost). Je prima, že bude teď jaro a léto a že bude mít možnost se odreagovat na čerstvym vzduchu. Pak jsem ještě jedl kvůli krvinkám červenou řepu hodně a vůbec vitaminy. Jestli ji cpou kortikoidama, tak má určitě chutě, že se ráda nají. Určitě to zmákne. Ve VFN jsou nejlepší. Fakt.Antidepresiva jí dali?
    LENYA
    LENYA --- ---
    No, léčí se na Karláku. Ted ji čeká poslední chemoterapie, prý je snáší celkem dobře, ale když šla na čtvrtou, tak ji museli odložit, protože neměla žádné červené krvinky, ale dávají ji prý celkem velké dávky, že to dobře snáží.. jaké, to netuším:( ted bude pít nějakou kontrastní látku, aby zjistili, kde to ještě všude zůstalo a to budou ozařovat. Ona se právě docela uzavřela do sebe, ale řekla bych, že teď už se s tím srovnala a každopádně tedy je strašně optimistická. Blbý je, že ji všichni říkali, když pořád říkala, že jí něco je, at si dojde spis na psychiatrii, ze je rozhozena po porodu a ma to psychosomatickeho razu a pak tohle. Vim, ze je to lepsi typ rakoviny, ale prave nevim, jak je to kdyz je ve stadiu IV.B.. údajne ji pri diagnoze rekli 30%.. ma uplne imunitu v haji, tak se ji bojim i navstivit, sama mam rocni dite a jsem z toho proste hotova:(.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    tim kde leží myslim kam chodí k doktorce.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ha, přišla moje chvíle :)

    LENYA: Hodgkin je ta nejlepší varianta z těch hnusů, který mohla dostat. Sám za sebou mám léčbu z 3tího stádia s B příznakama a po 3 měsících remise a po půl roce bez chemošek. Je to sice rychlý, ale zas by to mělo rychle zmizet. Nevíš co jí dávaj za chemošku? A proč ozařujou? S děckem je to horší. Měl jsem v tý době doma taky 3 letou malou, ale ta už je soběstačnější, no...

    Tak jí hlavně pomáhej a tahej jí na procházky a cpi jí něčim dobrym. Kde leží?
    koukni taky na http://www.lymfomhelp.cz/
    LENYA
    LENYA --- ---
    Ahoj, mám kamarádku a má hodgkina. Necítila se pořád moc dobře, pak dostala zánět mozku a až poté se zjistila tato nemoc. Bohužel už to měla v odbě zjištění ve čtvrtém stádiu (zasaženy játra, mozek). Nyní je po chemoterapii a čeká na ozařování toho, co kde zbylo. Jaká je cca prognoza? Jsem z toho spatna, je to hrozne rychle, ma rocni dite a ja se s tim nejak nemohu popasovat:( Ona ted s okolim nekomunikuje a ja se nechci vyptavat.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    LENDULIK: já bohužel/bohudík mám normální zaměstnání, takže na to nemám prostor. ale ve chvíli, kdybych o práci přišel, bych se nad tim asi dost zamýšlel.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    já bych taky moc chtěla udělat poradnu pro onko nemocne.... FAKT!
    pojdme neco udelat....
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    hele já to tu už dlouho nečetl, ale poslední příspěvek mě nutí nahlas říct to co si už dávno myslim a co jsem neměl chuť ani potřebu tu řešit, ale Cornela je fakt zlo. Bez ohledu na neznalost poslední diskuze bych skutečně lidem doporučil jí brát trochu s rezervou jak co se týče "odborných rad", tak prostýho textu. Smutný je, že člověk ve chvíli nouze hledá radu, nebo útěchu mezi lidma, který třeba něco podobnýho prožili a maj vůli poradit a pomoct a k tomu přijde nějaká takováhle Cornela a mám pocit, že to ve většině případů způsobí spíš opak kýženýho efektu.

    Fakt bych chtěl u nás v týhle díře udělat lidovou poradnu pro onkologicky nemocný. Vim, že je to záležitost a kterou se člověk nepřipraví a že v tu chvíli má ionformace cenu zlata. Jak jsem byl rád, že jsem měl supr pani doktorku na vfn a mohl ji volat ve dne v noci a ptát se co znamená tahle reakce těla a co tahle a pak mohl klidně spát. No a když v tuhle chvíli přijde cornela s přístupem jak z jatek a elementární znalostí věci, tak ej to tragédie...
    VALOR
    VALOR --- ---
    CORNELA: Hele cornelo já vím co jsem dělal. Nemyslím že by to, co mě učila cesta domů jako rodinného příslušníka pečujícího samotného doma o nemocného nebylo legge artis. Ještě nedávno jsi potřebovala sama psychoterapeutickou pomoc tak si uvědom, že jsi v auditku, kam chodí lidi se zraněnou duší v citlivé situaci a tvoje hra na paní doktorku která vše zná nejlíp a rozdává rady a názory všemi směry může lidem i ublížit. (např. to co jsi psala WEWĚ). Vyfiltroval jsem si tvoje příspěvky tady rok nazpět. Mrzí mě to s tvojí babičkou, zbytek tvých příspěvků jsou odborné rady a informace z pozice lékaře a odborníka na zdravotnictví. Když bych to posoudil podle toho co píšeš mě o tom co je možné nebo není nebo že to není legge artis, když to probíhalo v režiji lékaře se zkušeností s lidmi v terminálním stádiu života tak jsi mimo. Na mojí otázku jakou máš praxi s onkologickými pacienty jsi mi neodpověděla. Měla by jsi si jít hrát na doktorku jinam a neléčit si zrovna tady problémy se sebevědomím.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    WEWA: jojo volej rychou, muzes je zavolat, a nemusi s nima odjet a nebo pokud se dohodnete tak ho muzou vzit do nemocnice...
    Jestli se ale bojis, ze neprezije noc, tak i tak by bylo lepsi zeptat se co muze nastat a jestli mu nemuzou nejak ulevit treba doma... jestli chcete byt s nim...
    WEWA
    WEWA --- ---
    no to vím, že ho jentak někde nekoupím.. jenže já se bojím že nepřežije noc proto to sháním HNED TEĎ! Doktorka by to mohla zařídit ale až zítra právě...proto otázka jestli je nějaká možnost ho sehnat teď.. Jelikož mají cesty domu do 17-ti hod. a nikdo mi tam nebere telefon tak mi teď asi moc nepomohou.. proto jsem se zkoušela ptát tady jestli je nějaká jiná možnost jak to rychle sehnat... zvlhčovač máme ale už ani ten nepomáhá.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    WEWA: ale jinak zkus cestu domu... oni tohle pujcujou nebo poradi kam volat...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    WEWA: nemuzes koupit stojan s kyslikem, nejdriv musi jit na vysetreni a zatezovy testy... zkus ten zvlhcovac, ten pomahal, nebo aspon mokrej kapesnik pred pusu...
    WEWA
    WEWA --- ---
    prosím vás, je nějaká možnost někde získat stojan s kyslíkem ještě dnes?? Dědovi se hrozně špatně dýchá a doktorka je k dispozici až zítra odpoledne.. díky
    VALOR
    VALOR --- ---
    CORNELA: kanila přece nemusí byt jen do žily ale muže byt i do podkozi. při domácí peci se to užívá běžně aby rodina nemusela zacházet s jehlami. Tablety neúčinkují tak rychle a v určitě fázi už ne přicházejí v uVahu protože je jejich aplikace nemožná. Já jsem pečoval o pacienta v terminalnim stadiu rakoviny několik měsíců tak me prosím nepoučuj co se děla a nedělá. Nevím co jsi viděla nebo co seš učila ale v praxi to asi chodi jinak než si myslíš a haloperidol se nedává jen na halucinace u psychóz ma výrazne širší uplatnění v terminalnim stadiu.
    VALOR
    VALOR --- ---
    CORNELA: nevím jakou mas ty zkušenost já jsem ho dával do kanily. A stejně tak i další léky. A bylo to na zaklade predepsani lekare a pod jeho kontrolou. Jakou mas ty vlastně zkušenost s onkologickýma pacientama ze se tu stavis do role odborníka?
    VALOR
    VALOR --- ---
    CORNELA: ale na haloperidol už ano
    VALOR
    VALOR --- ---
    CORNELA: tak jasně o tom se nepřu ale někdy lékař rekne maximalne rok a jsou toho dva
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    PTACOPYSK: no jasne, ja jen chtela naznacit, ze se to meni z hodiny na hodinu... ale zase je asi jasny, ze doktori museji rozhodovat i to komu dalsi lecbu daji a komu ne. Jestli byl deda tak nestastnej v nemocnici, tak to taky mohlo hrat.. psychika je hrozne dulezita.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam