• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KOCOURMIKES: Myslim, ze kdyby se zacal lecit pred tremi mesici, tak ma zhruba stejnou dobu doziti.
    A definuj "casna lecba".
    Obecne dvoulete preziti je u malobunaku spis prekvapko, i kdyz se zacne lecit chemoterapii ve stadiu, kdy jeste neni generalizovany. Vic, nez 2 roky, jsem osobne nevidela.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MOODYCAT: KOCOURMIKES:

    napis jak to je u toho casove s casnou lecbou a prezitim
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MOODYCAT: myslis ze kdyby se zacal lecit jiz pred 3 mesici (cimkoliv dostupnym v CR a hrazenym pojistovnou) ze mohl zit jeste 1-2 roky ?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KOCOURMIKES: :D Prosimte, a kolik jsi tech malobunaku videl, ze o tom tak zkusene hovoris?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MOODYCAT: ze zacatku lecby dva dny pred smrti
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KOCOURMIKES: A to dedukujes z ceho, prosimte?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: o pul roku az rok drive aspon, zacli ho lecit az kdyz zacal umirat par dnu pred smrti na vsechny ty rozsirene nadory. pred 3 mesici by mu to mohlo trochu prodlouzit zivot.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: O tom silne pochybuju, zekdyby prisel o 14 dni drive, ze by to neco zmenilo...
    Jinak to s temi 30 strikackami drasliku za den mne to zni trochu divne...
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MOODYCAT: pozdě ve smyslu toho, že kdyby přišel prý o 14 dní dříve, možná by mu šel život prodloužit o rok o dva, ale to se také neví. Měl metastázy prakticky všude v celém těle. Primář říkal, že měl několik kilo nádoru v těle...

    KOCOURMIKES: děkuji. Můj táta měl velice málo draslíku, museli mu ho doplňovat měl kolem 30 stříkaček za den a s chemoterapií to nešlo moc dohromady. Říkal že játra, která byla z 80% zasažena, tak to nezvládly, právě proto, že byla rakovina velmi pokročilá.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: ted jsem se na to ptal Moody a ta pricina smrti nebyla z chemoterapie ale jiz pokrocila rakovina.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KOCOURMIKES: Stava.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: uprimnou soustrast. tata mel spise stesti ze tolik netrpel jako ostatni co umiraji s rakovinou plic. kdyz jsou vsude metastazy tak uz se fakt neda nic delat je to vzdy konecna.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MOODYCAT: stava se ze cloveka zabije chemoterapie v prvnich dnech lecby?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: S malobunecnym karcinomem plic se bohuzel neda prijit brzo nebo pozde, je to neprizniva diagnoza za vsech okolnosti. Nemohli jste udelat vic.
    Jeste jednou uprimnou soustrast a preju hodne sily.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Dnes jsme mluvili s primarem. Byl to malobuněcny karcinom plic. Metastazy byly prakticky všude v těle. Přišel pozdě.

    Dekuji všem.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: A jinak uprimnou soustrast i ode me.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Pricinu smrti vam pravdepodobne reknou, ze to bylo celkovy selhani organismu pri zakladnim onemocneni nebo tak neco...
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    CORNELA: den před mrtí byl neuvěřitelně nafouklý - hlavně břicho a blbě se mu dýchalo sípal a vše ho bolelo. Uvidíme co nám řeknou. Děkuji :)


    BILAKOBRA: děkuji :)
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: uprimnou soustrast :(
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    CORNELA: TANAIS: UŽ JE MU DOBŘE. V pátek mu nasadili chemoterapii, měl velice málo draslíku, ten mu neustále doplňovali. (Proč prosím nebo jak se stane, že ho tělo může mít obrovský nedostatek? ) První den vše ok, v sobotu však byl problém blbě se mi dýchalo, hodně nafouklé břicho pak i čelo divné. V neděli ráno ve čtvrt na jednu už nebyl. Ve čtvrtek budeme mluvit s lékařem aby nám řekl příčinu smrti, co to přesně způsobilo, že se to stalo druhý den po nasazení chemo...
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    CORNELA: Tak mamka taky byla počítám mladší, než babička, když jí na to přišli, ne? A asi taky v lepší kondici. V posledních testech vyšla mámě hladina jen 1,8g/l. Snad to tak bude pokračovat.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    CORNELA: jo, je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam