• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VICHR: Nehlede teda na to, ze lecit bolest nastiply kostrce Algifenem, nedat nejaky poradnejsi neopioidni analgetoka a rovnou prejit k silnejm opiatum, je ponekud humorny.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VICHR: Urcitou uroven zavislosti ziska stopro, jak velkou, to jest individualni.
    VICHR
    VICHR --- ---
    není to teda rakovina, ale je to trochu k tematu
    kamarád si naštípnul kostrč, má dost silný bolesti, už mu nezabírá ani algifen. sehnal si jednu tu dlouhodobou opiatovou náplast, ale má strach, aby po těch několika týdnech nezískal návyk. je to realně možný?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CORNELA: Exitus letalis.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANGIOLETTO: Jo, zazila jsem to u nekolika pacientu.
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    odemcenej puvodne zamcenej zajimavej rozhovor (ta pani vcera umrela)

    https://denikn.cz/...rakce-rika-kralovna-ceskeho-sushi/?cst=760041e35ba06943961108c65df23950d75323d3
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Nicmene mame prilis malo informaci, no. Jaky je to stadium, rozsah, co je to za houby, jak pac. ted vypada...takhke strasne tezko rict.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAACOB: A kde se pacientka leci? Muzete pozadat o konzultaci detsky hematoonko v Motole, coz je asi nejvyssi pracoviste v CR.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAACOB: Jestli to telo nic nevydrzi, tak zadna experimentalni lecba nebude tak malo agresivni, ale ho uplne nezabila...
    JAACOB
    JAACOB --- ---
    KAISERIN: on nador na chemu pry reagoval dobre, ale zbytek organismu slo do kytek...
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    JAACOB: No, bohužel si myslim, že velkým problémem je ta infekce houbou, jak píšeš. Pokud jsou nádory velké, bez dobrý odpovědi na chemo, tak se transplantace obcas dela, ale sama o sobě je tak trochu experimentální, úspěšnost není úplně skvělá.
    JAACOB
    JAACOB --- ---
    MOODYCAT: vzacny hepatoblastom
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAACOB: Rakovina jater je dost nekonkretni slovo. Chtelo by to vedet, co je to za typ nadoru predevsim.
    JAACOB
    JAACOB --- ---
    Zkusim nastrelit dotaz.
    Mate nekdo tip kam se podivat, s kym se pobavit, co googlit v pripade rakoviny jater u maleho dvojcete - holcicky 2,5 roku?
    Nejsem zadnej ezo blazen, spis me zajima, jestli neexistuje nejaka moznost experimentalni lecby / imunoterapie / protonove delo nebo podobneho. Doktori nad ni z nicehonic zacinaji lamat hul, sam nemam moc dobre informace, ale zkusim alespon v kostce...
    Velkej nador jater, bez metastazi, ale prvni chema ji hrozne vyridila (dalsi nemoci, imunita komplet v minusu), ted kdyz uz vypadala, ze se zlepsuje (zacala poradne jist, hrat si a tak), tak prisli doktori s tim, ze to asi uz nepujde nijak resit a mel by se chystat vicemene plan na doziti. Kolem toho nadoru vznikla nejaka infekce (houba?), takze kombinace velikosti a tohohle tyfusu pry znemoznuje transplantaci nebo odebrani tkane a dalsi chema by ji pry vyridila taky. Takze se aktulane nasadi nejaka podpurna lecba a maximalne pry existuje minimalni sance, ze by ji pojistovna uhradila nejakou experimentalni lecbu - a na tu se vicemene ptam...
    Omlouvam se, mam dost zamlzene info, pri prijimani tehle informace trochu vynechava rozum, pamet a podobne, takze rodice, teprve vstrebavaji sok...
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    MOODYCAT: dekuju. To mi pro zakladni orientaci staci.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TANAIS: Rakovina neni jedna nemoc, takze nejstrucnejsi odpoved je “tezko rict tak z hlavy”.
    Jinak jestli myslis ciste nadvahu - tukova tkan ma nejaky hormonalni pusobeni, takze ciste teoreticky muze mit vliv na nektery hormonalne dependentni tumory, napr. ca vajecniku, prsu, delohy...
    S nadvahou se ov koz casto poji taky spatny zivotni styl a urcity druh stravy, a to pak muze samozrejme mit vliv u nekterych typu nadoru, najmä kolorektalniho karcinomu, ale i jinych.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Asi blbej doraz, ale může rakovinu způsobit / výrazně negativně ovlivnit nadváha?
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    TANAIS: Držím palce! Hodně štěstí a síly.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Tak téměř po dvou letech je mnohočetný myelom zpět. Mámu čeká asi další transplantace. Tak držte palce.
    Teď jí ubývá hemoglobin a máma je hodně unavená, stačí pár kroků a je úplně hotová. Ach jo...
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    ZANNA: A ještě poslední.
    Alternativní medicína. Maminka měla druhou recidivu. Mezi tím chodila k léčitelce TČM, i teď má nějaké kapičky. Nedokážu posoudit, jak moc pomáhájí opravdu, a nakolik pomáhají díky maminčině víře.

    Tatínek je úzkostný typ, bylinky ho .... Nejvíc zabírá sebrat všechny příbalové letáky a chválit, jak to dobře snáší.
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    ZANNA: A ještě kousek toho, co bylo těžší.
    Není tak lehké získat recept na lék, který má pacient brát. Člověku léčenému na urologii nebo gynekologii musí něco předepsat praktik, něco internista. Ani odběry krve nebyla žádná legrace. V Praze to bylo potom snazší než na Moravě, ale spíš protože pracuju ve zdravotnictví.

    Pokud je pacient předán do ambulantní péče, ale ještě není schopen se “sám” dopravit na pravidelné kontroly není nárok na sanitku. Předpokládá se, že máte auto (mimo neomezeného času). V Praze krátkodobě řešeno taxíkem.

    V případech, kdy jste odkázáni na informace od rodičů a lékař nemá potřebu to znovu opakovat, můžete být ztraceni.

    Při zdravotních obtížích, které dobře znáte od dětí, nemůžete použít stejné metody jako na děti a přemluvit dospělého člověka ke spolupráci je hodně těžké.

    Jinak velká poklona onkogynekologii u Apolináře a onkourologii Královské Vinohrady.

    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZANNA: Preju, at je vse ok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam