• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    FIN
    FIN --- ---
    něco k tématu :-DDD

    Islandský finanční kolaps v létě 2008 byl surreálnou demonstrací začátku globální recese. Jak nabíral na síle, pokoušeli se šokovaní Islanďané, dle komentáře BBC, rozptýlit tím, že se sami potápěli: v listopadovém reykjavíckém přístavu (při 3,5 ºC) se koupalo bezprecedentní množství plavců. Jejich počet převyšoval stav z počátku krize, která následně dokázala během měsíce připravit o místo 5 000 osob, o více než 300 %. Pozorovatelé viděli přímou korelaci mezi krachem a počtem účastníků a lidé se za pomoci drastických metod snažili zapomenout na své ekonomické útrapy. Nyní začíná jít ke dnu britská ekonomika – znamená to, že se po hlavě do vody začnou vrhat i londýňané?
    Je mrazivé ráno. Na autobusových zastávkách v Gospel Oak přešlapují lidé a od úst jim stoupá pára. Teriéři nahoře na Hampstead Heath nosí kostkované psí oblečky a pár hokejistů pomalu obíhá branku, aby se zahřálo. Holubi posedávající na cihlových zdech kolem koupaliště na Parliament Hillu (Parliament Hill Fields, Gordon House Road, NW5 2LT, 7485 5757) se načepýřili tak, že jim nejsou vidět krky. Jejich ptačí oči shora sledují postavičky s naraženými kulichy. U vodní plochy provozuje malá skupina lidí ve flauškách pomalé sestavy bojových cviků. Hovor postupně utichá. Najednou se za nimi vynoří dav v koupacích čepicích a sportovních plavkách, odhodí ručníky a rychle, jako děti, se rozeběhne k okraji bazénu. Jediný požadavek zní „alespoň dvě délky“ a, jak nám bylo řečeno, až se napočítá do tří, máme skočit do studené vody.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    HANNA: To je dobře. :)
    V podstatě si myslím, že většina lidí k tomu přistoupí podobně, tj. Mníšek je pro skutečné dobrodruhy a méně "extrémní" možnosti jsou vždy možné.
    HANNA
    HANNA --- ---
    hlásím, že jsem zaškrtla 1. možnost, ale nemám problém ani s možnostmi 2, 3 a 4 ;)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    RICARDERON: OK, máš tam možnost navíc, ale moc si od toho neslibuj. Více možností přidávat nehodlám, neboť příliš možností = žádná domluva.
    FIN
    FIN --- ---
    technická: kafárna je stále v rekonstrukci. sice již měla být tento týden otevřená - uplynuly 3 týdny - ale nejnovější kuloární drby mi donesly, že *snad koncem tohoto týdne*...
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    mělo by tam být víc možností k zatrhnutí. Já mám třeba večer nějaký houslový kšeft. A pokud se slezeme jako švábi na pivo v Kafárně, bude to večer. Omlouvám se za pesimistický bručounizmus, ale mám v kanceláři kosu a rum máme povolený až po obědě.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Nuže, přátelé, vzhledem k situaci je tu nová anketa, dejte vědět, jak to vidíte.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    V Šanghaji je kolem 0. Ale dole na jihu bude na krátký rukáv.
    FIN
    FIN --- ---
    RICARDERON: do tepla. hajzlíku, ani nevíš, jak ti to teď závidím.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Drazí. Já ten další víkend na měsíc odlétám. I kvůli tomuhle výletu jsem logisticky přesouval několik akcí. Zima je věc jedna, ale to, že s tím někdo počítá, je věc druhá.
    FIN
    FIN --- ---
    já si koupil komplet z moiry :-) takže mráz vůbec nevadí. koupil jsem ho sice docela kvůli něčemu jinému, alé....
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    OKEYA: To by šlo :) Aby pak svařák více chutnal.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    OKEYA: Pro drsné povahy... ;)
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    BUBLINKY: A jáse začal na ten výlet těšit :-) .... no tak alespoň nějakou malou procházku před zalezením .. ne?
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    BUBLINKY: Ono to má být ještě horší? :o Já dneska cestou z práce málem chcípnul... :(

    Jo, teplo, chlast, to je vono... :D
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    BUBLINKY: Ano, ano! Je tma a zima! Někam si zalezeme, žánop.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    BUBLINKY: Vzhledem k narůstajícím mrazům, které mají vrcholit právě o víkendu, bych navrhovala básnický výlet odložit, až budou podmínky alespoň trochu snesitelné. Obávám se, že není možné si procházku vychutnat, pokud budeme celou cestu drkotat zuby. Ale navruji toto: když už jsme se někteří dohodli na setkání, co jej tedy přesunout do nějakého podniku?
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    RICARDERON: Ale teď už vážně slibuji, že příště půjdu napřed sem!
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Teď už to tam zabrali celý. Perou se mezi sebou.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Přátelé, kdo včera vynechal křest Pandory, přišel o mnoho. Bylo to ohromné!

    Zejména vystoupení Petra Nikla, hráče na stůl, metličky, špejle, pískací kuře, natahovací brouky, mechanického pavouka, megafon aj. (ukázka na FB stránce Pandory), a básnický blok Michala Bystrova se počítají k zážitkům, které budu mít v paměti po léta.
    Čtení, u kterých lidé brečí smíchy a co chvíli propukají v nadšený aplaus, jsou jevem neobvyklým, o to více si to našinec užije.

    Pandoru byste si měli koupit, už kvůli Michalovým textům. Jsou vskutku geniální.

    A dále jste přišli o mimořádně vynikající Finovu improvizaci na téma historický bulvár. To se bohužel nedá interpretovat vůbec, k tomu je třeba živého zážitku. Ale zcela jsem se při poslechu dehydrovala, a to hovoří za vše.
    Pro případné zájemce o obor historického bulváru (pro mne do včerejška utajená věc, velmi podivné, až alarmující) podklady zde:
    [ FIN @ AUTORSKÁ POEZIE * ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam