• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův


    Čtenáři vám nerozumějí? Kritikové vás urážejí? Múzy vás opouštějí?
    Nemůžete sehnat vydavatele? Psychofarmaka? Ženskou? Chlapa?
    V knihkupectvích nemají pro váš žánr více než půl poličky vlevo vzadu za fíkusem?
    Vítejte.

    Navštivte nástěnku, kde byla otevřena I. poetická knihoslídílna.

    rozbalit záhlaví
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: Samozřejmě. Já také ne – tedy pokud svou poznámku vnímám doslovně, smrtelně vážně a bez nadsázky, o níž jsem se pokusil. Nevyšlo to, přiznávám, příště si přilepím delší řasy a budu mrkat ještě usilovněji.

    FIN: Čti pečlivěji - mluvíš o něčem jiném, než co jsem zmínil. Vyjádřil jsem svým nepovedeným opisem pouze přesvědčení, že rýmy (zejména ve spojení s vázaným veršem) jsou prostředkem, kterému se současní básníci často vyhýbají. A ne, číslem to podložené nemám a v lese jsem rovněž nebyl. Ok, mým hříchem je, že jsem chtěl být vtipnější, než se mi povedlo - ale kde je v tom, propána, jaká filipika proti rýmům?!
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: aby ne. čapkovu filipu proti rýmům špatným rozšířil na "proti rýmům" :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MAEROR: A jinak tedy s Tebou nesouhlasím, jsem zapomněla dodat. Samozřejmě.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Bestie :---)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MAEROR: No, nebyls v pondělí v Lese.
    FIN
    FIN --- ---
    jako sladký med
    vysoká je věž
    na dolní kane ret
    vzhůru pilně spěš
    nocí temnou leť
    dřímá v ní spáč
    nejlépe hned teď
    zaklet je poněvadž

    doufám, že jsem dostatečně setřel usazeniny a zazářila fonetická krása :-)
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: "S přísnou hrůzou se varovati" je už passé. (Téměř) všichni současní básníci přišli na to, že opravdu kvalitní rým je neskutečná dřina, pročež pohodlně rezignovali a utekli se k volnému verši bez rýmů. Ne hrůza, ale lenost je tím hybatelem! Zůstali nám začátečníci, kteří ještě netuší, nadšenci, kteří nečtou Čapka, a Petr K. ;-)

    Ale pěkné to je :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Pořídila jsem si v antikvariátu Čapkovy Poznámky o tvorbě.
    Rozkošné.

    Z kapitoly O řeč:

    Především na vás, básníci, by bylo, abyste ve svých dílech povýšili grafický rozdíl na fonetický; aby vám např. slova "políbil" a "všudybyl" za nic na světě nezněla jako počestný a dovolený rým; abyste s přísnou hrůzou se varovali rýmovati "med" na slovo "ret", nebo "věž" a "spěš", "teď" a "leť", "spáč" a "poněvadž", "bez" a "dnes", "dub" a "lup", "bůh" a "hluch" a tak dále. Neboť jsou to nečisté, šupácké, ledabylé rýmy, rýmy, jež nejsou idealisací zvuku naší mateřštiny, rýmy, z nichž jste neotřeli šedivou usazeninu jazykové pohodlnosti, aby z nich zazářila fonetická krása slovního kmene.

    NATASHA
    NATASHA --- ---
    A dále připomínám, že toto [ NATASHA @ AUTORSKÁ ČTENÍ A JINÉ LITERÁRNÍ AKCE A UDÁLOSTI ] je dnes a že vás tam ráda uvidím.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Mimochodem, v novém Tvaru (s Borkovcem na obálce, což ostatně je rozhovor, který jistě stojí za přečtení - čekala jsem ovšem větší rozsah, hmmm, konec závorky) nalézá se pochvalná recenze Stöhrovy poslední sbírky Smích ze snu, a sice od Jakuba Chrobáka.
    Je přímo nadšená, po pravdě. Kniha se tu dokonce označuje za událost.
    Četli jste?

    Chovám vůči kladným recenzím na jedince pevně spojené s výraznými nakladatelstvími sympatie, není snadné je psát, a málokdo je vůbec může psát, aniž by se obviňoval z leštění klik.
    PETR36
    PETR36 --- ---
    NATASHA: Děkuju, Natasho, zkusím tedy HOST.
    PETR36
    PETR36 --- ---
    VANEK: Děkuju, pane Vaňku. Napsal bych sem víc, ale po tom, co tu obvykle předvádím (a co o Vás píšu v Deníku :-) by to působilo krajně teatrálně a nevěrohodně. Moc děkuju!
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK: A nyní, po plném dočtení: podívejme, nevybavuji si, že bych Tě kdy slyšela tak jásat.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK: Aha, hezky Tě opakuji. Zas píšu dříve, než čtu.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    PETR36: Ctihodným bardem (ha) bude Wernisch, ale tím vrtěti půjde jen stěží, a editor mi je dosud tajen s množstvím vědoucně zdvižených obočí.
    Zkusila bych to třeba přes Host, tedy Stǒhra.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Udělali jste dobře, že jste nikdo nejeli (respektive já sám, že jsem nepřipomínal); v nevelké studovně se sešla půlka Brandýsa a zbytek přetékal ven z obou dveří. Na druhou stranu jste prohloupili; bylo to vynikající, jak oficiálně-prezentační část, obdivuhodně podaná, neboť důkladně připravená (nakolik si mohu dovolit hodnotit při svých omezených zkušenostech), tak i neformální zbytek večera. Oč mrtvěji je po páté večer v Brandýse na návsi, o to více to tam kulturně žije -- návštěvník z anonymní Prahy přímo fyzicky cítil, jak okřává v atmosféře malého města s jeho sociálními vazbami, což samozřejmě má své dobré i zlé stránky, ale ten večer se manifestovaly jen ty nejlepší. Paní místostarostku bych od minuty volil (když mi v pokročilejší fázi večera tento bonmot přišel příliš dobrý na to, abych jí ho nesdělil, vrazila mi vizitku; ale jsou jistě horší nemoci z povolání) a paní ředitelka Knihovny Eduarda Petišky má rozpočet na občerstvení (nebo že by se plácli přes kapsu i v MF?) o ždibec vyšší, než by bývalo dobré pro můj ranní stav a výkonnost.

    O deníku nebudu plýtvat superlativy, však vy si ho jistě pořídíte a přečtete i bez mého nabádání. Smál jsem se nahlas (a to nejen cestou zpět ještě s hladinkou), opakovaně jsem stanul v tichém úžasu, dokonce jsem i zaslzel (21. 8. a 20. 4.!!! Diviš by byl hrdý).
    Akorát jsem si připomněl, proč Mladou frontu bojkotuju; "redakce a korektury Jana Sieberová" by zasloužila zlatým písmem do análu
    klub Seznam lidí, kteří kurví ji/jí, ni/ní a mě/mně na Okounovi <°)))><
    http://www.okoun.cz/boards/seznam_lidi,_kteri_kurvi_ji_ji,_ni_ni_a_me_mne

    PETR36: Na http://www.rozhlas.cz/mozaika/literatura/_zprava/sto-nejlepsich-ceskych-basni-2012--1143937 píšou, že Wernisch. Čili pokud by nestačilo poslat do Hostu, už mě nenapadá nic než Ztichlá klika; v telefonním seznamu ani živnostenském rejstříku není (leda syn).
    PETR36
    PETR36 --- ---
    Nevíte, prosím, kdo dělá Nejlepší české básně roku 2013 a jak k němu dostat aspirační sbírku?
    Díky.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    A 2666, jupí! Jupí!
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MAEROR: Aha. To jsem nestihla, jsouc celý den ve vlaku. Nu, to bude Petr B. smutný...
    Ale jinak dobrá trojice.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    No právě, že už ne.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MAEROR: No, to bych ani neřekla, pořád je tam Borkovec, Huptych...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam