• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    MALKE
    MALKE --- ---
    NATASHA: Pozdní lítost za spoluuvedení dekanonizovaného rýmu do české poezie?:c) Kdo ví. (Ostatně, přiznám se, netuším, kdy tuhle filipiku napsal.) Pokud je tam ovšem pouze tohle, spíš bych to považovala za libůstku, je to evidentně jenom jeden typ rýmu. Asi jako když Peroutka prudil poetisty, že jejich tvorba je nemužná:)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MALKE: Ha!

    A nyní se dostáváme k mým vědomostním průrvám. Považoval se Čapek, když to psal, za básníka?
    Jestli on totiž nepeskoval druhé následkem vlastního prozření... *nadějeplník*
    MALKE
    MALKE --- ---
    NATASHA: Říká ten, který rýmuje roní / do nich, nenapadlo / vpadl, ono / avionů, byly / mělo, kladl / vody či stroužek / neviditelné. Z oblasti grafické pak půvabné v Chartres / na Monmartru. Ďjó, krása slovního kmene:)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: aby ne. čapkovu filipu proti rýmům špatným rozšířil na "proti rýmům" :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MAEROR: A jinak tedy s Tebou nesouhlasím, jsem zapomněla dodat. Samozřejmě.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Bestie :---)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MAEROR: No, nebyls v pondělí v Lese.
    FIN
    FIN --- ---
    jako sladký med
    vysoká je věž
    na dolní kane ret
    vzhůru pilně spěš
    nocí temnou leť
    dřímá v ní spáč
    nejlépe hned teď
    zaklet je poněvadž

    doufám, že jsem dostatečně setřel usazeniny a zazářila fonetická krása :-)
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: "S přísnou hrůzou se varovati" je už passé. (Téměř) všichni současní básníci přišli na to, že opravdu kvalitní rým je neskutečná dřina, pročež pohodlně rezignovali a utekli se k volnému verši bez rýmů. Ne hrůza, ale lenost je tím hybatelem! Zůstali nám začátečníci, kteří ještě netuší, nadšenci, kteří nečtou Čapka, a Petr K. ;-)

    Ale pěkné to je :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Pořídila jsem si v antikvariátu Čapkovy Poznámky o tvorbě.
    Rozkošné.

    Z kapitoly O řeč:

    Především na vás, básníci, by bylo, abyste ve svých dílech povýšili grafický rozdíl na fonetický; aby vám např. slova "políbil" a "všudybyl" za nic na světě nezněla jako počestný a dovolený rým; abyste s přísnou hrůzou se varovali rýmovati "med" na slovo "ret", nebo "věž" a "spěš", "teď" a "leť", "spáč" a "poněvadž", "bez" a "dnes", "dub" a "lup", "bůh" a "hluch" a tak dále. Neboť jsou to nečisté, šupácké, ledabylé rýmy, rýmy, jež nejsou idealisací zvuku naší mateřštiny, rýmy, z nichž jste neotřeli šedivou usazeninu jazykové pohodlnosti, aby z nich zazářila fonetická krása slovního kmene.

    NATASHA
    NATASHA --- ---
    A dále připomínám, že toto [ NATASHA @ AUTORSKÁ ČTENÍ A JINÉ LITERÁRNÍ AKCE A UDÁLOSTI ] je dnes a že vás tam ráda uvidím.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Mimochodem, v novém Tvaru (s Borkovcem na obálce, což ostatně je rozhovor, který jistě stojí za přečtení - čekala jsem ovšem větší rozsah, hmmm, konec závorky) nalézá se pochvalná recenze Stöhrovy poslední sbírky Smích ze snu, a sice od Jakuba Chrobáka.
    Je přímo nadšená, po pravdě. Kniha se tu dokonce označuje za událost.
    Četli jste?

    Chovám vůči kladným recenzím na jedince pevně spojené s výraznými nakladatelstvími sympatie, není snadné je psát, a málokdo je vůbec může psát, aniž by se obviňoval z leštění klik.
    PETR36
    PETR36 --- ---
    NATASHA: Děkuju, Natasho, zkusím tedy HOST.
    PETR36
    PETR36 --- ---
    VANEK: Děkuju, pane Vaňku. Napsal bych sem víc, ale po tom, co tu obvykle předvádím (a co o Vás píšu v Deníku :-) by to působilo krajně teatrálně a nevěrohodně. Moc děkuju!
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK: A nyní, po plném dočtení: podívejme, nevybavuji si, že bych Tě kdy slyšela tak jásat.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK: Aha, hezky Tě opakuji. Zas píšu dříve, než čtu.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    PETR36: Ctihodným bardem (ha) bude Wernisch, ale tím vrtěti půjde jen stěží, a editor mi je dosud tajen s množstvím vědoucně zdvižených obočí.
    Zkusila bych to třeba přes Host, tedy Stǒhra.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Udělali jste dobře, že jste nikdo nejeli (respektive já sám, že jsem nepřipomínal); v nevelké studovně se sešla půlka Brandýsa a zbytek přetékal ven z obou dveří. Na druhou stranu jste prohloupili; bylo to vynikající, jak oficiálně-prezentační část, obdivuhodně podaná, neboť důkladně připravená (nakolik si mohu dovolit hodnotit při svých omezených zkušenostech), tak i neformální zbytek večera. Oč mrtvěji je po páté večer v Brandýse na návsi, o to více to tam kulturně žije -- návštěvník z anonymní Prahy přímo fyzicky cítil, jak okřává v atmosféře malého města s jeho sociálními vazbami, což samozřejmě má své dobré i zlé stránky, ale ten večer se manifestovaly jen ty nejlepší. Paní místostarostku bych od minuty volil (když mi v pokročilejší fázi večera tento bonmot přišel příliš dobrý na to, abych jí ho nesdělil, vrazila mi vizitku; ale jsou jistě horší nemoci z povolání) a paní ředitelka Knihovny Eduarda Petišky má rozpočet na občerstvení (nebo že by se plácli přes kapsu i v MF?) o ždibec vyšší, než by bývalo dobré pro můj ranní stav a výkonnost.

    O deníku nebudu plýtvat superlativy, však vy si ho jistě pořídíte a přečtete i bez mého nabádání. Smál jsem se nahlas (a to nejen cestou zpět ještě s hladinkou), opakovaně jsem stanul v tichém úžasu, dokonce jsem i zaslzel (21. 8. a 20. 4.!!! Diviš by byl hrdý).
    Akorát jsem si připomněl, proč Mladou frontu bojkotuju; "redakce a korektury Jana Sieberová" by zasloužila zlatým písmem do análu
    klub Seznam lidí, kteří kurví ji/jí, ni/ní a mě/mně na Okounovi <°)))><
    http://www.okoun.cz/boards/seznam_lidi,_kteri_kurvi_ji_ji,_ni_ni_a_me_mne

    PETR36: Na http://www.rozhlas.cz/mozaika/literatura/_zprava/sto-nejlepsich-ceskych-basni-2012--1143937 píšou, že Wernisch. Čili pokud by nestačilo poslat do Hostu, už mě nenapadá nic než Ztichlá klika; v telefonním seznamu ani živnostenském rejstříku není (leda syn).
    PETR36
    PETR36 --- ---
    Nevíte, prosím, kdo dělá Nejlepší české básně roku 2013 a jak k němu dostat aspirační sbírku?
    Díky.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam