• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův


    Čtenáři vám nerozumějí? Kritikové vás urážejí? Múzy vás opouštějí?
    Nemůžete sehnat vydavatele? Psychofarmaka? Ženskou? Chlapa?
    V knihkupectvích nemají pro váš žánr více než půl poličky vlevo vzadu za fíkusem?
    Vítejte.

    Navštivte nástěnku, kde byla otevřena I. poetická knihoslídílna.

    rozbalit záhlaví
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: Já bych ještě dodal, že řešením pro Petra i ostatní může být i stát se z hlediska pojistného OBZP (osobou bez zdanitelných příjmů). Tam minimální zdravotní pojistné je jen 1148 Kč a sociální se pochopitelně neplatí. Znamená to, že dotyčný nemůže samozřejmě provozovat oficiálně živnost, ani svobodné povolání, ani není zaměstnán, ale zařídil si zdroj peněz "jinak". Také se mu nestřádá nic na důchod.

    Než řekněte, že je to potom jaksi nesmyslné, uvažte dvě podstatné věci:

    1. Kdo si myslíte, že v době, kdy ho budete potřebovat, dostanete od našeho skvělého státu nějaký důchod, nedej bože ve výši, která aspoň pokryje vaše životní náklady? Tedy každá koruna, kterou nezaplatíte na sociální pojištění je právě a jenom vaše!

    2. Babišův Anus se se Sobotkovými právě dohaduje na tom, že prachy na společné splnění vydatných (= nerealistických) předvolebních slibů vytříská z těch šmejdů živnostníků zavedením minimální daně 20 až 30 tisíc na poplatníka ročně. Už proto je lepší poplatníkem prostě nebýt.
    FIN
    FIN --- ---
    PETR36: co se divíš? zatímco zpitomělý český národ sleduje dramata ohledně 30 kč poplatků u lékaře, už asi tak několikátý rok, kupodivu ani docela inteligentním lidem nedochází, co je to takřka železně pravidelné zvyšování minimální mzdy... anebo, troubové, ještě sobě toto vykládají jako známku růstu úrovně a příznak zlepšující se situace. je až pozoruhodné, kolika lidem nedochází, že drobné zvyšování min. mzdy vůbec nijak neřeší mzdovou situaci drtivé většiny z nich, zato ale - a to sakra - neustále zvyšuje ty povinné zálohy, tedy paušální výpalné, které platit musíš, ať máš práci a kšeft anebo ne.
    PETR36
    PETR36 --- ---
    FIN: Amen
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: ty jsi ještě neslyšela a nečetla, jak jsem 3/4 roku sháněl místo? lidé, kteří zatím mají to štěstí být stále zaměstnáni a již několikátý rok nemuset shánět sobě flek, vůbec nemají tucha, jakej průser to je. gigantickej. a i když vědí, že ten, kdo jim to vypráví, je člověk pravdomluvný, stejně odmítají věřit, odmítají věřit, odmítají věřit, jak u blbejch. petra naprosto chápu, protože vím, jaké to je. člověk s inteligencí a vš nedostane místo ani na poště. a NE, to není žert, to jako fakt a ani ať nikdo nezkouší "kulit oči a ptát se", protože by uzrál na ránu cihlou. a když ještě, nedej bože, přikráčíš z volné nohy - tedy nemáš "standardní záznamy", ale jsi jeden z těch "nevázanejch dobrodruhů - šílenců mimo kolonky", tak se můžeš jít rovnou picnout. protože kromě všeobecně špatné situace sedí na místech tzv. personálních a HR taková hromada debilů a nebeskejch krav, že se člověk až diví. vůbec nezáleží na tom, co skutečně umíš a jaké kvality a reference doopravdy máš. vůbec nezáleží na tom, jak mluvíš a zda je z tvého projevu znát, že víš o čem anebo ne - buď jsi podle kolonek a požadavků, byť by jejich kombinace byla sebenesmylnější a na hlavu postavenější, nebo smolík. duševní stav, kdy při dotazu "a to mi neřikej, že ty, člověk s vš, jazyky, počítačem vládnoucí, překladatel, pisatel, autor whatever, že zkrátka ty bys šel do mcdonaldu???" dostanu téměř neodolatelnou chuť srazit mluvčího na zem, začít po něm skákat jak na trampolíně a řvát "tak sundáš už si ty klapky z uší a mozku a začneš mi rozumět, aniž bych ti to musel tatarsky vytesat do břildice, anebo ne?" jsem zažil již vícekrát...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Přátelé, už se naparuji na FB, tentokrát to nenechám na Vaňka či Bublinky:

    moje druhá sbírka právě vychází.
    Křest bude až příští rok, ale pokud byste to nemohli vydržet, pořídit se už dá: http://www.kosmas.cz/knihy/187566/svetlo-vprostred-tela/
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    PETR36: Neříkej, že nejsou místa učitelů, zejm. na ZŠ? Myslela bych, že tam se budou modlit, abys tam šel: muž-češtinář...
    PETR36
    PETR36 --- ---
    Název téhle diskuse pro mě nabral úplně nový smysl. Minimální zálohy na zdravotní pojištění jsou 1.740,- Kč! Věděli jste to? Na zdravotní 1.890,- Kč! Bože... Nevíte někdo o místě učitele češtiny, občanky a čehokoli dalšího, co mi svěří? Radši střední, ale základka je úplně v pohodě. Radši na východním cípu Prahy, ale Hostivař ničemu nevadí. Nebo nějakou administrativu, veřejná správa, státní instituce, úřad městské části, tak něco. Magistrát nebo univerzita by byly fajn, ale místo v půjčovně Městské knihovny na pobočce v Kyjích je super. Vedení kurzu tvůrčího psaní. Kroužku šikovných rukou. V zásadě by nevadil McDonald, KFC...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK: Tam se myslí, že lid přikvačí, popadne podepsanou knihu/y a zase vodčmajzne.
    VANEK
    VANEK --- ---
    NATASHA: 12 autorů, to už se tam ani nevejde žádné publikum.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Dnes večer je velký program ve Fra, přátelé.
    Živí autoři a jejich mrtvé knihy, namátkou např. novinka Katky Rudčenkové:


    Café Fra
    úterý 3. prosince, 20 do 22 h.
    
Erik vaří

    a dvanáct autorů Fra posedává u svých knih
:

    Martina Blažeková, Lom (novinka)
    Kateřina Rudčenková, Chůze po dunách (novinka)
    Ivana Myšková, Nícení
    Veronika Bendová, Nonstop Eufrat

    Petr Borkovec, Milostné básně
    
Martin Kubát, Čistka
    Jakub Řehák, Past na Brigitu
    Ondřej Buddeus, Rorýsy
    
Jonáš Hájek, Suť, Vlastivěda

    Viktor Špaček, Co drží Nizozemí
    Kamil Bouška, Oheň po slavnosti

    Ladislav Šerý, Laserová romance 2 a 3

    ---

    Café a knihkupectví Fra
    Šafaříkova 15, 12000 Praha 2
    tel. +420 773458073
    cafe@fra.cz
    po–pá 9–23, so 16–23 h.
    (léto po-pá 11–23 h.)
    spojení
    metro I. P. Pavlova, Nám. Míru,
    tram. 11, 22, Bruselská
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MAEROR: To je pravda, Jonáš vč. své metafory též bezvadný. Ostatně mu to ve studiu velmi sluší.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: Tak to je naprosto úžasné! Díky za takové hečání ;-)
    O natáčení jsem věděl, ale že i Bublinky budou do něj kooptovány, o tom jsem neměl ponětí, byť o přítomnosti v knize se mi bylo doneslo :-)
    No a nezapomínejme ani na Jonáše, jeho part v pořadu je také podařený. Každopádně třikrát hurá, jen tak dál!

    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Tak tedy, přátelé, jsou zde další:
    Nejlepší české básně 2013 | Nakladatelství HOST
    http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/poezie/ostatni/936

    A protože jsme my básníci praštění a neumíme říct heč, tak tentokrát zase já řeknu heč za Bublinky, která je v knize zařazena.
    Mně bude kniha teprve doručena, takže prozatím o ní nemohu říci nic bližšího. To přijde.

    Bublinky též byla účastna natáčení zde: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10619821880-u-zavesene-knihy/213411000170013/
    Pořad onen člověka obvykle zanechává na rozpacích, takže směle můžete přeskákat na sekvenci, kde se vyskytují Stöhr-Lichtenbergová. Ty další věci za to ani nestojí :)
    PETR36
    PETR36 --- ---
    Zdravím. Nevíte, jak zjistit, kdo letos pro Lidovky vybírá Knihu roku?
    VANEK
    VANEK --- ---
    BUBLINKY: Za málo - kdybych si pořídil pořádný netbook, asi bych to fakt zvládal prakticky přímým přenosem, i když píšu pomalu; vymačkávat to palci na mobilu bylo přece jen náročnější, takže mi vypadlo pár témat a dvě-tři jména (ale myslím žádné zásadní z přítomných ;-) a některé zkratky jsou obávám se dost nesrozumitelné.
    NATASHA: Tuším Hájek se zmínil, že je mu vždycky podezřelé, když je takové dobré období, všechno se daří a vzbuzuje pozornost médií; tuším se bál usínání na vavřínech nebo tak něco.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: jinak jo, prosáklo. především prosáklo a ukázalo se, jak malý ten náš rybníček je, kdo s kým proti komu a kdo komu leští kliku. osobně si ovšem myslím, že to zase tolik prosakovat nemuselo :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: popravdě, to ani nikam vést nemůže již z principu - o poezii je zbytečné takto cancat :-)

    já se zatím zabývám o moc zábavnější věcí. hier. zcela zdarma a bez úvah nad smyslem :-)
    Sebevražda čápem aneb Michal Bystrov knižně | Sněhulák v parném létě
    http://snehulakvparnemlete.wordpress.com/2013/11/06/sebevrazda-capem-aneb-michal-bystrov-knizne/
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Docela prostě mě to zajímá. Je to situace typu "něco se děje", ovšem tentokrát to prosakuje za běžnou hranici "něco se děje u našeho stolu v hospodě", tj. prosáklo to už i do médií typu Respekt, což je stav, který v poezii zase tak často nenastává.

    Nečekám samozřejmě, že to někam výrazně povede. Toto je ten případ, kdy proces = výsledek.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK: Jsi hrdina dne. Ještě si to podrobně prostuduji, ale už takto to vypadá, že se nepoprali. Doufala jsem v zajímavější skladbu publika.

    (Nesourodě dodám ještě k IMDB - artové kusy opravdu mohou jejím sítem propadnout, to byla trefná poznámka. Např. Holy Motors mají jen 7.0, což je skandál.
    Tedy dobrá: beru zpět.)
    FIN
    FIN --- ---
    otázka, zda autorská čtení mění vnímání poezie, mi připadne jako dokonale stupidní - asi tak, jako kdybych se zeptal, zda pokrývání povrchu země asfaltem nějak mění dopravu :-)
    FIN
    FIN --- ---
    ale díky. konečně chápu, co včera myslel michal bystrov, když mi vyprávěl o jakémsi článku, který vzbudil v našich současných literárních vodách takové pohoršení... jo, měl pravdu, současná nová česká poezie je trochu v krizi. když to čtu, není divu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam