• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    GRIMALK1N
    GRIMALK1N --- ---
    MAEROR:

    srdce mé se rozpadlo v hrudi
    tvé tělo vykvetlo na sněhu
    zbraně nám vyklouzly z rukou
    a dopadly na zem dřív
    než my

    (aneb co vám vybaví, když ruský oligarcha napíše verš "tvé tělo vykvetlo na sněhu")
    VANEK
    VANEK --- ---
    MAEROR: Dohledal jsem originál
    Александр Латкин о том, почему чиновники и бизнесмены хотят заниматься поэзией - Газета.Ru | Мнения
    http://www.gazeta.ru/comments/2013/12/27_a_5822301.shtml
    ale moc se mi teď nechce ho luštit.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    Přemýšlím, jestli to patří sem, do Nejhorší poezie nebo někam úplně jinam. Ale ať vidíme, že těžký život mají i za hranicemi:

    http://kultura.idnes.cz/basnici-rusti-milionari-0wq-/literatura.aspx?c=A140109_093301_literatura_ob
    GRIMALK1N
    GRIMALK1N --- ---
    MAEROR: Já bych o NEJ básně s akční slevou měl zájem. Ohledně předání: jsem v Praze, do kavárny Liberál to nemám daleko (tuším, že se tam nedávno pořádala sešlost tohoto klubu), tak že bych snad dorazil na další sraz...
    FIN
    FIN --- ---
    MAEROR: nepomůžu ti. když mi je někdo půjčí, rád si počtu. zkusmo. ale jelikož jsem musel větší část knihovny dát pryč, když jsem se stěhoval, nebudu hromadit ročenky :-)
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: Otevírám a zavírám je už od stromečku a jsem z nich letos... no, poněkud rozpačitý... Chápu, že to je těžce individuální, ale tentokrát je básní, nad jejichž zařazením krčím rameny, nějak příliš...

    Mimochodem: kdyby se tu našel někdo, kdo by o NEJ básně 2013 měl zájem (a ještě je neměl?!), rád mu udělám radost akční slevou - sešly se mi letos řízením náhod výtisky dva, to vážně neunosím.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Od včerejška mám NEJ básně doma, prokoušu se tím a dám vědět. Na první pohled je v nich obsažena řada jmen mně neznámých, na ty jsem zvědavá. U některých autorů by mě zajímalo, kde je editorka/bard našli, ale třeba napoví doslov/y. Jinak myslím, že Wernisch si některá jména vysloveně vyžádal, a jsem zvědavá, jestli v knize najdu jeho "rukopis".
    FIN
    FIN --- ---
    MALKE: ano, blikající dort bych se fakt bál sníst. ale jinak - a u mé maličkosti to snad nepřekvapí - mám celý život z mozků schopných takto *rozvěrně-laškovných* (brrr) přirovnání čirou hrůzu a z jejich nositelů a toho, co ještě mohou zplodit, děs... naši básnickou scénu bych si dokázal v hlavě přirovnat k ledasčemus...

    k rybníčku plnému originálních vynálezců, kdybych byl nezřízený optimista (cf... ne, raději ne)

    nebo k zatuchlému smrádku smutnopostav, jimž nějak došly dobré nápady (to spíš a mě samotného v to počítaje), ale kteří si to nemohou připustit (zde se vynechám, já to o sobě vím a jak někteří z vás vědí, bez okolků přiznávám), a tak prostě melou blbosti, neboť poznání, že došlo a je třeba mlčet, alespoň dočasně, je těžké

    anebo ještě ledasčemu (někdy, hlavně poslední dobou, skoro zámku našich čs. spisovatelů na dobříši blahé paměti) jinému

    ale *veselá* představa oživlé polevy se šlehačkovo ořechovou bitvou mi přijde... no dementní sama o sobě už?
    MALKE
    MALKE --- ---
    FIN: V doslovu ke knize mimo jiné přirovnává naši současnou básnickou scénu k trochu obživlé polevě na dortu: "Bobtná, v rychlém tempu se objevují barevné obálky nových básnických sbírek, básně z časopisů, básně blikají z internetových serverů. Dochází k přesunům, k drobným šlehačkovým bitvám i k házení ořechy."

    Nemohu si pomoct, zajímalo by mne, z čeho dělá polevy.
    FIN
    FIN --- ---
    TOMASZ: když nemám jasno, co psát, nepíšu. jak prosté :-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: To bude určitě tím, že ačkoli většina naší básnické scény si už vytvořila svůj vlastní vyhraněný a osobitý styl, stále více než 50% soudobých českých básníků stále tápe a nemá jasno, co budou psát. ;)
    FIN
    FIN --- ---
    díky, vaňku, díky, to je výborný čtení. zpočátku mi to chvilku trvalo, ale už hodnou chvíli se tu náramně řehtám. díky tomuto, ehm, kontroverznímu článku jsem se dopracoval až k odkazu
    Šermíř proti veslařovi. Nejlepší české básně se rodí už i na internetu - iDNES.cz
    http://kultura.idnes.cz/basne-internet-01j-/literatura.aspx?c=A131129_135142_literatura_ts
    a musím říci, že když čtu "moudra" (skoro bych to správně měl napsat "MOUDRA") typu:
    "Ke znakům moderní poezie patří rozrušování stereotypů, zneklidňování místo chlácholení, drastická deziluze místo hladivé ukolébavky. Přečíst si báseň znamená vystavit se všemožnému zpochybňování. To nemusí být jen příjemné," uzavírá Heinrichová.
    tak už neřehtám, ale skoro řvu.

    už nedávno, když jsem se dozvěděl, že naše současná scéna pořádá panelové diskuse, kde se vážně zamýšlí nad stavem literatury, potažmo poezie, a vážně a seriózně to rozebírá, začal jsem mít silný pocit, že něco není v pořádku - asi jako když svaz spisovatelů za socíku vážně rozebíral, zda je jejich soc. realismus dostatečně realistický v zobrazení životních potřeb pracujícího člověka. jinými slovy, že ta naše současná partička napříč čteními, výběry a pořady v prdeli je, a tudíž i ta poezie, ale ne proto, že eventuálně na panelové diskusi dojdou ke znepokojivému poznání, že tomu snad je, ale proto, že pořádá takové kraviny a tváří se u toho tak seriózně... vyhodnotit stav poezie... ach jo :-)

    a pak se dočtu tohle:
    "Přečíst si báseň znamená vystavit se všemožnému zpochybňování. To nemusí být jen příjemné."
    a bum! ne, věci v pořádku fakt tedy nejsou. jo, přečíst si báseň znamená vystavit se pochybování. což nemusí být jen příjemné. jo. no dle mého vidění světa lidé, kteří sami sobě říkají takové věci s vážnou tváří jako důležitý postřeh, mají VÁŽNÝ problém. když taková samozřejmost je tak hodna řešení...

    mám pocit, že se nám část současného básnictva dopracovala přesně k tomu, k čemu tak před 15 - 20 lety nechtěla: k zatuchlému komunitnímu smrádku důležitého řešení důležitých aspektů nesmrtelnosti chrousta coby věci světového významu, protože chroust JE přece nedílnou součástí vesmírného koloběhu.

    no je. ale tím to taky hasne :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Pokud k vám snad ještě nedorazilo:
    Martin Reiner | Ondřej Horák
    http://www.martinreiner.cz/456-ondrej-horak
    Chtěl jsem žádat o rozklíčování "Hele, vodevřu túdle v knihkupectví letošní Nejlepší české básně a první tři básně sou vod postaršího štěkavýho volšovečka, kerej má v literárním světě přezdívku „Otravovač vzduchu“ a jehož milka tu knížku sestavovala. Furt doufám, že sem se překouk… Isn't it good, norwegian wood?" ale pak jsem si otevřel http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/poezie/ostatni/936 ukázku a při pohledu si vzpomněl, že Král bloguje, i o "Wandě", u Reinera o pár stránek vedle (z toho bude jistě ještě pěkná bouřka :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NATASHA: *krčí rameny*
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    V případě, že sledujete válku o angažovanou poezii, nenechte si ujít dnešní Artefakta:
    Artefakta Jana Buriana — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10624468192-artefakta/213562227000046-artefakta-jana-buriana/
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: Já bych ještě dodal, že řešením pro Petra i ostatní může být i stát se z hlediska pojistného OBZP (osobou bez zdanitelných příjmů). Tam minimální zdravotní pojistné je jen 1148 Kč a sociální se pochopitelně neplatí. Znamená to, že dotyčný nemůže samozřejmě provozovat oficiálně živnost, ani svobodné povolání, ani není zaměstnán, ale zařídil si zdroj peněz "jinak". Také se mu nestřádá nic na důchod.

    Než řekněte, že je to potom jaksi nesmyslné, uvažte dvě podstatné věci:

    1. Kdo si myslíte, že v době, kdy ho budete potřebovat, dostanete od našeho skvělého státu nějaký důchod, nedej bože ve výši, která aspoň pokryje vaše životní náklady? Tedy každá koruna, kterou nezaplatíte na sociální pojištění je právě a jenom vaše!

    2. Babišův Anus se se Sobotkovými právě dohaduje na tom, že prachy na společné splnění vydatných (= nerealistických) předvolebních slibů vytříská z těch šmejdů živnostníků zavedením minimální daně 20 až 30 tisíc na poplatníka ročně. Už proto je lepší poplatníkem prostě nebýt.
    PETR36
    PETR36 --- ---
    NATASHA: Jistěže ne. Důvod ke smutku je, že se to blbě schází. Všechno je v jeden den. Pátek třináctého prostě organizátory láká :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    PETR36: To není důvod ke smutku, či ano?
    PETR36
    PETR36 --- ---
    FIN: To je skoro v Brandýse, mám to blíž než kdybych jel ze Stodůlek. Škoda že večer už něco mám. Kultury je moc... :-(
    FIN
    FIN --- ---
    radši z jiného soudku

    dnes něco pro nás, asiaty:
    Oficiální web Michala Bystrova
    http://www.michalbystrov.cz/vystoupeni.htm
    13. prosince 2013, 19.00 - Zašití písničkáři
    Klub Kocour, Jandova 4, Praha 9 - Vysočany
    Mapy.cz
    http://www.mapy.cz/...Jandova%25204%252C%2520Praha%25209&qp=8.736112_47.790400_22.399561_51.439375_6
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam