díky, vaňku, díky, to je výborný čtení. zpočátku mi to chvilku trvalo, ale už hodnou chvíli se tu náramně řehtám. díky tomuto, ehm, kontroverznímu článku jsem se dopracoval až k odkazu
Šermíř proti veslařovi. Nejlepší české básně se rodí už i na internetu - iDNES.cz
http://kultura.idnes.cz/basne-internet-01j-/literatura.aspx?c=A131129_135142_literatura_ts
a musím říci, že když čtu "moudra" (skoro bych to správně měl napsat "MOUDRA") typu:
"Ke znakům moderní poezie patří rozrušování stereotypů, zneklidňování místo chlácholení, drastická deziluze místo hladivé ukolébavky. Přečíst si báseň znamená vystavit se všemožnému zpochybňování. To nemusí být jen příjemné," uzavírá Heinrichová.
tak už neřehtám, ale skoro řvu.
už nedávno, když jsem se dozvěděl, že naše současná scéna pořádá panelové diskuse, kde se vážně zamýšlí nad stavem literatury, potažmo poezie, a vážně a seriózně to rozebírá, začal jsem mít silný pocit, že něco není v pořádku - asi jako když svaz spisovatelů za socíku vážně rozebíral, zda je jejich soc. realismus dostatečně realistický v zobrazení životních potřeb pracujícího člověka. jinými slovy, že ta naše současná partička napříč čteními, výběry a pořady
v prdeli je, a tudíž i ta poezie, ale ne proto, že eventuálně na panelové diskusi dojdou ke znepokojivému poznání, že tomu snad je, ale proto, že pořádá takové kraviny a tváří se u toho tak seriózně... vyhodnotit stav poezie... ach jo :-)
a pak se dočtu tohle:
"Přečíst si báseň znamená vystavit se všemožnému zpochybňování. To nemusí být jen příjemné."
a bum! ne, věci v pořádku fakt tedy nejsou. jo, přečíst si báseň znamená vystavit se pochybování. což nemusí být jen příjemné. jo. no dle mého vidění světa lidé, kteří sami sobě říkají takové věci
s vážnou tváří jako důležitý postřeh, mají VÁŽNÝ problém. když taková samozřejmost je tak hodna řešení...
mám pocit, že se nám část současného básnictva dopracovala přesně k tomu, k čemu tak před 15 - 20 lety nechtěla: k zatuchlému komunitnímu smrádku důležitého řešení důležitých aspektů nesmrtelnosti chrousta coby věci světového významu, protože chroust JE přece nedílnou součástí vesmírného koloběhu.
no je. ale tím to taky hasne :-)