NATASHA: Ohledně publikace v Tvaru samotném (nebo jinde), děkuji za podnět, budu o tom přemýšlet. (Ale nestíhám bohužel ani věci, které hoří, a uvést polemiku do stavu, v níž by se mi ji chtělo publikovat, by nějakou chvíli trvalo a nějak doufám, že se ozvou jiní, možná s Veličenstvem v čele.. :) )
Pokud jde o Králův "konfrontační tón" v posledních letech - já k tomu ještě napíšu pár klidnějších řádků:
Já chápu, že brutální formulace, k jakým v posledních letech Král sahá, samy o sobě nejsou nic oblažujícího a že by bylo hezké, kdyby se v literárních časopisech diskusní partneři respektovali atd.
Na druhou stranu - myslím, že bychom měli připustit, že, čistě hypotheticky, mohou nastat situace, které jsou tak vážné, že žádný výrazový prostředek není příliš důrazný.
A my tu tedy máme výjimečného literáta, komentátora a teoretika v jedné osobě, který v osmé dekádě života nabyl dojmu, že taková situace nastala a že se musí chopit role hlasu na poušti, která nezadržitelně roste. Jak jsem říkal, skoro vždy se při tom obrací proti jiným kritikům a teoretikům, ne proti básníkům, které většinou naopak proti prvým hájí. On si myslí, že nekompetence, absence smyslu pro poesii (přinejmenším v dosavadím smyslu slova) a další deficience jsou u řady dnešních - zčásti vlivných a zčásti různě "institucionalisovaných" - kritiků a teoretiků opravdu skandální a že tito - a jejich šířící se přístup - představují skutečnou hrozbu pro to, oč mu celý život, stejně jako jeho velkým, z velké částí už mrtvým, souputníkům šlo. A odmítá přistoupit na nivelisaci spojenou s dojmem, že všechno, co někdo (pokud možno někdo s titulem) vyřkne (nebo pokud možno publikuje), je "také legitimní názor", protože si myslí, že pod koly těch "legitimních názorů" mizí příliš mnoho.
Dávám k úvaze, jestli Královo hodnocení situace není důvod k zamyšlení.
(Zcela na okraj - jakkoli Královým pocitům velmi dobře rozumím, sám si myslím, že to, co vidí, není taková "apokalypsa", jak se mu snad zdá. Kultura přežila v podzemí padesátá, velkou většinu šedesátých, sedmdesátá i osmdesátá léta, měla by tam přežít i teď. Oni ani neměli internet. Jsem Královi vděčný, že říká důrazně, co říká, ale myslím, že tvorba, která "není spektákl", by asi měla umět přijímat posici mimo světlo reflektorů bez hořkosti.)