• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    SATAI
    SATAI --- ---
    PAYAXY: Ja taky. Myslim, ze biologove uz si to davno rozhodli i bez nasi pomoci.
    PAYAXY
    PAYAXY --- ---
    SATAI: hlasuju pro kacirstvi a doufam, ze touhle anketou DNA/K debata konci... :(
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SATAI: nadto všechno tedy ještě schizofrenní umělec? wow...
    SATAI
    SATAI --- ---
    JESSIEATREIDES: Vetsinou s vystacim s umeleckym jmenem JHV.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SATAI: výsledek pak rozešli po jednotlivých vědeckých pracovištích a podepiš to "Satai aka O. N., programátor a znalec všehomíra"
    SATAI
    SATAI --- ---
    GHIVERAN: Mas ji tu. Vypovidaci ohdnota bude nulova, ale pro zajimavost....
    SATAI
    SATAI --- ---

Prekladat DNA jako

46 hlasy od 46 respondentů

GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    BATEAU: nechtelo by se ti udelat anketu, kde by kazdy clovek mohl vyjadrit svuj filozoficky nazor na to jak prekladat zkratku DNA?;)
    FIN
    FIN --- ---
    PJOTRIK: tobě taky. a tam taky.
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    Jdete s tim uz do haje. Tahle diskuse by byla hloupa kdekoliv, ale tady je hlavne dost off-topic.
    KING
    KING --- ---
    FIN: mediatorova-ribonukleová kyselina...? ;)
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: já jsem řekl, že je to IMHO nesmyslná snaha vyrábět "správné počeštěné zkratky" tam, kde nejsou potřeba (a kde eventuálně jen věc komplikují). satai, pravda, se vyjádřil, jako by ta zkratka neexistovala (DNK), zatímco ona, pravda, existuje, ale zbytek už celkem odpovídá realitě.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    FIN: já zde jaksi neprezentuji svůj postoj k užívání jednotlivých zkratek, jen to, že mi nepřijde úplně správné prosazovat jen jednu a tvářit se, že ta druhá je archaizmus, ačkoliv se vyskytuje i v odborných článcích a pracích poměrně čerstvého data. nic proti tobě, či sataiovi.
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: a jaký smysl dává přeložit RNA na RNK a pak vytvořit hybrid mRNK - messenger-ribonukleová kyselina...?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    milý Fine, debata na téma DNA začala takto:

MUFLONEK --- --- 17:14:52 30.3.2007
    Šmarja jsem blbá já nebo překladatel Medicopteru (z NJ) - testy DNS - to jsou přeci testy DNA ne?

FUXOFT --- --- 18:02:53 30.3.2007
    MUFLONEK: Spravne teda "DNK"... :)

to DNS tam není náhodou - je to německá zkratka, která se používá spolu s anglickou zkratkou (obdobně pak RNS a RNA) a záleží též na kontextu (jestliže tedy potřebuješ uvádět typ, můžeš použít zkratku anglickou a dodržovat jí v celém textu, ale i odborná literatura čas od času používá mRNK).

pak se zde objevily výkřiky typu:

SATAI --- --- 8:58:55 4.4.2007 ---
    DNA a basta. Otevrel jsem si tu Dawkinse, Zrzaveho, mrknul na OSLA a Scienceworld a rozhodne DNA.

SATAI --- --- 16:09:10 4.4.2007 ---
    JESSIEATREIDES: Nejsem molekularni biolog, takze jsem mohl neco prehlednout, ale kde se vyskytlo "DNK" v poslednich deseti letech? DNK je mozna spravne a koser, ale neznam nikoho (sedesatilete ucitelky biologie vyjimaje), kdo by to pouzival.

FIN --- --- 12:32:55 5.4.2007
    DNA, RNA, tRNA, mRNA

Já celou dobu nezpochybňuji, že se anglická zkratka používá více, nicméně užívána je i ta česká a tak trochu mě šokuje, že se zde objeví otázka typu:

"ty jo, ten překladatel, jehož práci právě čtu, píše o testech DNS - což jsou testy DNA, že jo?" (nic proti muflonkovi, spíš nechápu, co to bylo za překladatele - zřejmě takový, kterého ve škole učili jenom jednu zkratku)
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: kromě toho souvilost s řadou dalších odvozených zkratek a hybridních názvů jsi nemohla přehlédnout - a jistě si dokážeš představit, co by to bylo všechno následně převymýšlet. samozřejmě proto, že bys jen těžko na jedná stránce napsala DNK a RNK a na druhé plynule přešla k použití B-DNA a mRNA a tRNA.
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: a co ti na to mám říct? původní dotaz byl "mám použít spíš DNA nebo DNK?" na což jediný odpověď je "spíš DNA". proč? protože viz vše níže. přechodníky jsou taky stále doposud správně a lze je použít (což já i dělám), ale jsou zastaralé, moc lidí už je neovládá a někteří už jim možná ani správně nerozumí.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    FIN: děkuji za kompliment
    FIN
    FIN --- ---
    FIN
    FIN --- ---
    GHIVERAN: uvedl jsem názorné a faktické doklady a příklady toho, že (a hlavně proč) dává přírodovědecká populace přednost originálnímu DNA namísto počeštělého DNK (a proč tedy je DNK jen "málo rozšířeno" oproti originálnímu DNA.

nikdy jsem netvrdil, že DNK není správně česky nebo že ji nikdo nepoužívá - nevím tedy, proč by kdo se chtěl tvářit, jako bych něco podobného tvrdil. naopak jsem vysvětlil, proč nejspíš snaha zavést české DNK smysl nedává, a tedy příliš neuspěla. (jistě jen jedinec mdlého rozumu si při názorné demonstraci řady souvisejících zkratek a odvozenin neuvědomil, jaký šílený bordel by to nadělalo, jaké překladové (myšleno "okem pořád koukám do tlustého přehledu "překladů" českých zkratek na ty anglické") tabulky vyžádalo a nakolik by se to stalo předmětem 20stupňových kleteb běžných uživatelů/vědců).

naprosto nechápu, proč do mě někdo našije, jako bych nevěřil tomu, že i v dokumentech akademie věd se může vyskytnout DNK. nikdy jsem totiž neřekl, že by nemohlo. naopak jsem pouze dodal, že ani fakt, že někde se lidé stále snaží (byť menšinově) prosazovat počeštěné DNK, nijak nevyvrací názorně mnou demonstrované aspekty, není v rozporu s žádným mým tvrzením nebo závěrem atd.

na závěr už pak zbyde jen jediný argument a ten je: tak si kurva dojděte empiricky na fakulty a ústavy ověřit, co lidé běžně používají a co už méně běžně a proč a zjistíte přesně to, co jsem řekl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam