• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    KING
    KING --- ---
    FIN: mediatorova-ribonukleová kyselina...? ;)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    FIN: já zde jaksi neprezentuji svůj postoj k užívání jednotlivých zkratek, jen to, že mi nepřijde úplně správné prosazovat jen jednu a tvářit se, že ta druhá je archaizmus, ačkoliv se vyskytuje i v odborných článcích a pracích poměrně čerstvého data. nic proti tobě, či sataiovi.
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: a jaký smysl dává přeložit RNA na RNK a pak vytvořit hybrid mRNK - messenger-ribonukleová kyselina...?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    milý Fine, debata na téma DNA začala takto:

MUFLONEK --- --- 17:14:52 30.3.2007
    Šmarja jsem blbá já nebo překladatel Medicopteru (z NJ) - testy DNS - to jsou přeci testy DNA ne?

FUXOFT --- --- 18:02:53 30.3.2007
    MUFLONEK: Spravne teda "DNK"... :)

to DNS tam není náhodou - je to německá zkratka, která se používá spolu s anglickou zkratkou (obdobně pak RNS a RNA) a záleží též na kontextu (jestliže tedy potřebuješ uvádět typ, můžeš použít zkratku anglickou a dodržovat jí v celém textu, ale i odborná literatura čas od času používá mRNK).

pak se zde objevily výkřiky typu:

SATAI --- --- 8:58:55 4.4.2007 ---
    DNA a basta. Otevrel jsem si tu Dawkinse, Zrzaveho, mrknul na OSLA a Scienceworld a rozhodne DNA.

SATAI --- --- 16:09:10 4.4.2007 ---
    JESSIEATREIDES: Nejsem molekularni biolog, takze jsem mohl neco prehlednout, ale kde se vyskytlo "DNK" v poslednich deseti letech? DNK je mozna spravne a koser, ale neznam nikoho (sedesatilete ucitelky biologie vyjimaje), kdo by to pouzival.

FIN --- --- 12:32:55 5.4.2007
    DNA, RNA, tRNA, mRNA

Já celou dobu nezpochybňuji, že se anglická zkratka používá více, nicméně užívána je i ta česká a tak trochu mě šokuje, že se zde objeví otázka typu:

"ty jo, ten překladatel, jehož práci právě čtu, píše o testech DNS - což jsou testy DNA, že jo?" (nic proti muflonkovi, spíš nechápu, co to bylo za překladatele - zřejmě takový, kterého ve škole učili jenom jednu zkratku)
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: kromě toho souvilost s řadou dalších odvozených zkratek a hybridních názvů jsi nemohla přehlédnout - a jistě si dokážeš představit, co by to bylo všechno následně převymýšlet. samozřejmě proto, že bys jen těžko na jedná stránce napsala DNK a RNK a na druhé plynule přešla k použití B-DNA a mRNA a tRNA.
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: a co ti na to mám říct? původní dotaz byl "mám použít spíš DNA nebo DNK?" na což jediný odpověď je "spíš DNA". proč? protože viz vše níže. přechodníky jsou taky stále doposud správně a lze je použít (což já i dělám), ale jsou zastaralé, moc lidí už je neovládá a někteří už jim možná ani správně nerozumí.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    FIN: děkuji za kompliment
    FIN
    FIN --- ---
    FIN
    FIN --- ---
    GHIVERAN: uvedl jsem názorné a faktické doklady a příklady toho, že (a hlavně proč) dává přírodovědecká populace přednost originálnímu DNA namísto počeštělého DNK (a proč tedy je DNK jen "málo rozšířeno" oproti originálnímu DNA.

nikdy jsem netvrdil, že DNK není správně česky nebo že ji nikdo nepoužívá - nevím tedy, proč by kdo se chtěl tvářit, jako bych něco podobného tvrdil. naopak jsem vysvětlil, proč nejspíš snaha zavést české DNK smysl nedává, a tedy příliš neuspěla. (jistě jen jedinec mdlého rozumu si při názorné demonstraci řady souvisejících zkratek a odvozenin neuvědomil, jaký šílený bordel by to nadělalo, jaké překladové (myšleno "okem pořád koukám do tlustého přehledu "překladů" českých zkratek na ty anglické") tabulky vyžádalo a nakolik by se to stalo předmětem 20stupňových kleteb běžných uživatelů/vědců).

naprosto nechápu, proč do mě někdo našije, jako bych nevěřil tomu, že i v dokumentech akademie věd se může vyskytnout DNK. nikdy jsem totiž neřekl, že by nemohlo. naopak jsem pouze dodal, že ani fakt, že někde se lidé stále snaží (byť menšinově) prosazovat počeštěné DNK, nijak nevyvrací názorně mnou demonstrované aspekty, není v rozporu s žádným mým tvrzením nebo závěrem atd.

na závěr už pak zbyde jen jediný argument a ten je: tak si kurva dojděte empiricky na fakulty a ústavy ověřit, co lidé běžně používají a co už méně běžně a proč a zjistíte přesně to, co jsem řekl.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Ano, myslím, že obě strany už řekly své, tak se tu uklidníme.
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    JESSIEATREIDES: &FIN: squela intelektualni debata;)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SILENT: debata nebyla o tom, že je jeden termín používaný výrazně více, ale o tvrzení, že česká zkratka není užívaná vůbec a když, tak nějakými trotly - což jaksi není ten případ... DNK se užívá napříč vědeckou veřejností a vyskytuje se v řadě dokumentů, zpráv a materiálů.

QED
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    ja chci mit vase problemy, za kolik prodavate kilo?
    SILENT
    SILENT --- ---
    to je ale krasne absurdni debata, jen doplnim se hruby Google pomer i pomer CNK je cca 10:1 (DNA:DNK).
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    tady to perli...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Problematika desinfekce vody UV zá řením

Polychromatické střednětlaké typy UV lamp odstraňujíhlavnínevý hodu dřívějších systémů
    UV, totiž možnou reaktivaci mikroorganismů. Rozšířené spektrum inaktivuje nejen
    DNK/RNK (max. citl.ivost při 265 nm), ale i enzymy, zodpovědné za reparaci DNK/RNK
    (citlivost při 280-290 nm), eventuálně proteiny a dalšíbiomolekuly při vlnový ch délkách pod
    240 nm.

Historie našeho pracoviště - Ústav histologie a embryologie LF UK Plzeň

Ultrastrukturu buňky a jejích organel nás naučil teprve elektronový mikroskop a ten jsme poznali na našem ústavu koncem šedesátých let ! Neznali jsme nejen stavbu buněčné mebrány, natož podstatu receptorů a buněčných spojení. Nevěděli jsme tehdy nejenom nic o existenci základního teoremu "DNK-RNK-protein", ale neznali jsme ani počet chormosomů člověka ! A genetika se stala podezřelou vědou v očích všemocných ideologů - o genech se v naší odborné veřejnosti jen šeptalo, zatímco se ve světě vyvinul nový obor genového inženýrství.

studijní podklady pro studenty fyziky na MU v Brně

Atomy jsou složené z protonů, neutronů a elektronů, takže například hmotnost atomu železa mFe=9,27·10-26 kg, atomu uranu mU=3,95·10-25 kg. Hmotnosti organických molekul, např. DNK, RNK atd. jsou opět o řád větší.

Český neuroontogenetický výzkum a neurovývojové hypotézy vzniku některých psychiatrických onemocnění

Byly sledovány nejrůznější morfologické, biochemické a funkční parametry. Byla prokázána zpomalená neuronální migrace, synaptogeneze, úbytek obsahu DNK, RNK, proteinů i jednotlivých aminových kyselin.

CYTOLOGIE – NAUKA O BUŇKÁCH - materiály ke studiu předmětu - MU v Brně

Karyolymfa (jaderná šťáva), základní hmota, v niž je rozptýlen

chromatin ve tvaru zrnéček nukleových kyselin. Je-li DNK svinutá v komplexu s barvitelnými bílkovinami, tvoří barevné nebo v EM snímcích tmavé skvrny tzv. heterochromatinu. Úseky DNK rozvinuté, k přepisu genetické informace tvoří nebarvitelné nebo špatně barvitelné, v EM snímcích světlé oblasti, tzv. euchromatin.

to snad bude stačit - odkazů je samozřejmě mnohonásobně více...
    FIN
    FIN --- ---
    btw jde to až tak daleko, že se používají složené názvy, např. aminoacyl-tRNA místo aminoacyl-p(ř)RNA. nízkomolekulová nukleová RNA je snRNA, nikoliv nnRNA. a to by stačilo.
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: no, to máš o tajemných procesech na akademii asi lepší zprávy než já, na druhou stranu, když jí mohl šéfovat ten pablb Zahradník, je asi možné všechno.

každopádně fakt, že někdo na akademii napíše DNk nijak nevyvrací nic z toho, co jsem řekl, a každý přítomný přírodověc mi, doufám, může dát za pravdu.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    FIN: jasně a tu zprávu akademie věd psal hurvínek s křemílkem a vochomůrkou...
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: ona, sakra, není zavedená! jak už to, pro pět ježků, mám říci: někteří ve snaze o ultrakošer domácí a češtinsky správné označení píší DNK, drtivá většina suverénně používá DNA - byla, možná ještě je, snaha zavést košer správné DNK, leč většina vědeckého světa to s úspěchem ignoruje. a dobře dělá.

to by pak řada: DNA, RNA, tRNA, mRNA
    musela vypadat: DNK, RNK, p(ř)RNK, p(o)RNK
    a to tedy nevypadá

biochemie, entlicher a kol. přfuk, 1993 = DNA. všude.
    FIN
    FIN --- ---
    ESI MS je hmotnostní spektrometrie za použití elektrospreje a myslím, že by v krči kopali před sebou po chodbě každého idiota, který by přišel a trval na IES HS...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    FIN: ta zkratka zdá se být zavedená...

no nic, jdu dělat něco smysluplnějšího
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam