SHINIGAMI: jistě, že je výkonné - má dobrý výkon. a hodnotí se objektivně výkon toho či onoho kusu železa, ne uživatele. co je výkonný uživatel? má umět to či ono? podle jakých kritérií? to je věc natolik subjektivní, že podobné hodnocení nemá platnost technického měření - ale u železa ano. zpracuje tolik a tolik v takovém a takovém čase. tahle debata mi opět začíná připomínat debatu ve školce. máš mocný motor (v autě) nebo výkonný? já bych řekl, že výkonný. máš mocnou turbínu nebo výkonnou? no a úplně dle stejného mustru máš výkonné jádro, procesor atd. nebo má někdo v compu "mocný procesor"? a derivováno z toho máš "výkonnou aplikaci/nástroj".
"mocný" je - a myslel bych, že je to zřejmé a očividné, a proto mě tahle debata tak zaráží - literární adjektivum. mocný je hrdina ruských bylin... co to znamená? je urostlý, silný, vytrvalý atd. takže je "mocný" ve smyslu "mnoho tenhle hrdina zmůže". mocné je vojsko. jaké? velké, silné, dobře vycvičené... mocné je kouzlo: silné, ničivé, těžko odolatelné. atd. jak je názorně vidět, "mocný" je ve všech případech souhrn jiných kvalit a ve výsledku je to něco "uber-". ale u techniky... snad mocná laboratorní aparatura/přístroj? prdlajs: výkonný.
PATISLAV: viz vše právě řešené: ano, dle uvedeného významu byl alexandr mocný válečník a král. o meči se taky nemluví. mocnou zbraní mohl být excalibur - ale ne spektroskop, motr, ani grafická karta. mocná grafická karta? výkonná.