• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    DASHA
    DASHA --- ---
    CELLINDRA: to ses asi jedina =)
    CORTEX
    CORTEX --- ---
    CLAVEN: No, to je škoda. Ty výroky v originále také mnoho smyslu nemají. To bys měl vědět, že když jim smysl, pak je to smysl tebou dodaný. Tedy jsi vytvořil informaci z ničeho. Například v tvém překladu stojí: "... nikdy jsem se neptala ...". To ovšem není v původním textu. A ani v realitě tomu tak nebylo. Údajně mluvila Sarah Palin o Africe jako o státu a nenechala si pak vymluvit, že tomu tak není. Ona se na to nikoho neptala.
    RIP
    RIP --- ---
    CLAVEN: Aha. Takže: neexistuje :-) Aspoň ne v tomhle spojení. Jinak to je prorazit pluhem, anebo projet lyžažským stylem zvaným pluh (špičky lyží k sobě., paty co nejdál od sebe).
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    RIP: ja viem, čo znamená plough through. Akurát som netušil, že v češtine existuje slovo "proplužiť".
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    CORTEX: Asi určite nie, ale nepreložil by som výrok tak, aby z neho nebolo jasné, čo chcel autor povedať, keď to v originále jasné je.
    Prekladáš pre Blisty?
    RIP
    RIP --- ---
    CLAVEN: Vezmi jeden A/Č (ve tvém případě A/S) slovník. Zadej "plough through". Dívej se, co se zobrazí.
    To pro přístě. Pro tentokrát: prokousat se, prodrat se někam, protrpět něco, zdolat něco, protlačit se někam.
    CORTEX
    CORTEX --- ---
    CLAVEN: Hehe, ty bys asi přeložil "And then the car was like booom. And the people were like: "Oh noooo"" jako "Automobil explodoval a lidé byli zděšeni" ...
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    RIP: ešte mi vysvetli, čo znamená "proplužiť" :)
    RIP
    RIP --- ---
    Mno, Palinová asi velký lumen nebude (ostatně její viceprotějšek Joe Biden je taky pěknej paťha), ale na druhou stranu, koho nemáme rádi, tomu přepsat blábolivý a kodrcavý mluvený projev (jaký míváme skoro všichni) doslovně, ale koho rádi máme, tomu ho zredigovat a uhladit, to je nejprofláknutější a nejprimitivnější novinářský fígl ever. Blisty in excelsis :-)
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    GABBIANO: nejde o samoúčelné navážanie sa, neber to tak tragicky. Mne tiež pripadá divné, že na tom Cellindra nič zlého nevidí a celkom chápem, prečo sa nad tým Jessie miesto odpovede pozastavila.
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    CLAVEN: Já jsem se neptala, ptala se Cellindra, mně šlo o to, že si do ní místo odpovědi kde kdo rejpne. Tady aby se člověk bál na něco zeptat. Myslela jsem, že se tady chceme něco dozvědět a ne se do každého navážet.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    ...a redaktorku, ktorá takúto vetu označí za "jen trochu nešikovně frázovanú" by som asi tiež poslal kade ľahšie.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    GABBIANO: Povedal by som, že to je jasné. V skutočnosti to malo znieť "Nikdy, nikdy jsem se neptala, zda je Afrika kontinent nebo stát".
    Prekladateľ je zrejme pôvodom Hotentót.
    CELLINDRA
    CELLINDRA --- ---
    JESSIEATREIDES: Neznám kontext, nevím, kdo je Palinová, ale připadá mi to jen trochu nešikovně frázované.
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    JESSIEATREIDES: A ty to nevíš, že neodpovíš?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CELLINDRA: to jako redaktorka nepoznáš?
    CELLINDRA
    CELLINDRA --- ---
    VANEK: Co je špatně na tom druhém úryvku?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    VANEK: blisty, čo čakáš
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    VANEK: jak kde a jak kdy. do nás to mydlili už od jisker a v pionýru, naopak SSM pro nás byla jen jakási hodná tetička, co nám kupovala zesáky a kytary a půjčovala nám protiatomový kryt na zkoušení. uniformu SSM jsem na sobě neměl ani jednou a to jsem byl platícím členem 4,5 roku, kromě volby miss našeho polidšťovacího ústavu a nějakého předkola soutěže mladých, ahem, hudebníků, jsem se nezúčastnil žádné jejich akce. to naopak v pionýru nás buzerovali dnes a denně, honili od čerta ke gottwaldovi. až jsem se nechal vyloučit (spolu s kamarádem). úpadek režimu byl zjevný, nikomu to nevadilo.
    VANEK
    VANEK --- ---
    http://www.guardian.co.uk/world/deadlineusa/2008/nov/11/sarah-palin → (Čulík et al.) → http://blisty.cz/2008/11/12/art43759.html

"I'm like, OK, God, if there is an open door for me somewhere, this is what I always pray, I'm like, don't let me miss the open door. Show me where the open door is. Even if it's cracked up a little bit, maybe I'll plough right on through that and maybe prematurely plough through it, but don't let me miss an open door," she tells the Fox interviewer

"Jsem, jako, OK, teda, Bože, jestli jsou někde pro mě otevřené dveře, to se pořád modlím, jsem, teda, jako, ať ty otevřené dveře nepřehlédnu. Ukaž mi, kde jsou ty otevřené dveře. I když jsou třeba trochu naprasklé, proplužím přímo do nich a možná příliš brzo proplužím do nich, ale nenech mě přehlédnout otevřené dveře," řekla Palinová v televizi Fox News, který se vysílal v pondělí večer. (sic!)

"Never, ever did I talk about, well, gee, is it (Africa) a country or is it a continent," says Palin.
    "Nikdy, nikdy, jsem nemluvila o tom, ježiš, je to stát, nebo je to kontinent?"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam