• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    JON: již dlouho jsem se tak nezakuckal :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    JON: to je ale tak romanticky.... :,,,DD
    JON
    JON --- ---
    Tak před chvilkou v telce - Nadaný žák : ... v palmoví našich rukou.

no teda muhehe.
    CNV
    CNV --- ---
    Automatický překladač vietnamština -> čeština v akci?

JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MATEEJ: QED
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Princ.

a) Domnívám se, že autor tím chtěl říct princ coby dědic trůnu.

b) Taky chtěl, aby ten titul zněl pro Američany exoticky, tj. zvláštně. Což se mu povedlo, a to nejen u Američanů.

c) Ten scénář je po stránce reálií takový blábol, že se blíží slovesnému útvaru pohádky (a to ještě té pravé, původní, orálně předávané nevzdělanými a nahluchlými seniory), a v té princ taky nic nezkazí.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MATEEJ: a co bys zvolil ty v tomto případě? vládce Velkana a princeznu nevím jakou? nebo prince Velkana a princeznu bla bla...?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    No, špatný hollywoodský scénárista to plácne opravdu kdekoli. Vzdělaná anglicky mluvící osoba si vybere jeden ze 4-8 možných významů a pravděpodobně ho použije správně.
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: všeobecně jsem během toku času nabyl tohoto dojmu.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    FIN: a k tomu jsi dospěl jak?
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    JESSIEATREIDES: Ne, neslo mi o perlicku, slo mi o to, ze jsem tomu stale neveril.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    JESSIEATREIDES: ty tři jmenované jsou mezi nimi (aga, mazil, beizadea, mehmendar, ...) výjimkami.
    FIN
    FIN --- ---
    MATEEJ: stručně řečeno, dostáváme se jenom k tomu, že angličtina plácne "prince" kdekoliv - anebo špatní angličtí mluvčí :-)
    SILENT
    SILENT --- ---
    MATEEJ: pokud byl otec King of the Gypsies, neni co resit ;)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Dobrá, řekli jste si o to. Zajímalo by mne, jak by místní společnost kovaných (bez urážky) etymologů a historiků dešifrovala tuto část scénáře (jinou zmínku o princovi jsem v něm nenašel, takže se pravděpodobně jednalo o toto místo):

"Our story begins 450 years ago when a Transylvanian knight named Valerious the Elder promised God that his family would never rest nor enter heaven until they vanquished Dracula from their land.
    They have not succeeded and they are running out of family.
    His descendant Boris Valerious, King of the Gypsies. He disappeared almost 12 months ago.
    His only son, Prince Velkan, and his daughter, Princess Anna. If the two of them are killed before Dracula is vanquished nine generations of their family will never enter the gates of St. Peter."

Kdyby se v průběhu filmu ukázalo, že Prince Velkan je zázračný polyglot maďarského původu, vůbec bych se tomu nedivil. Každopádně já tomu coby anglista-amatér rozumím tak, že slovo "prince" bylo použito bez rozmyslu a tudíž dost mimo mísu, nicméně ve smyslu "následník královského trůnu" (nebo tak nějak).

Takže BIDLO o svou perličku skutečně přišel, protože to byla demence už v originálu.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ASHRAK: ne, nevím.

BIDLO: poslední pokus: zesnulý monacký kníže Rainier III.. Matka - princezna Charlotta. Sestra - princezna Antoinetta. Děti: princezna Carolina, princezna Stéphanie, princ Albert, po smrti otce korunován na knížete Alberta II.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    JESSIEATREIDES: a ty zase víš všechno, domnitori ;)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ECLECTICA: domnitor, voievod a hospodar je z turečtiny, jo? to jsou mi věci...

BIDLO: hele, prosím tě, zajdi do knihovny a přečti si cosi o šlechtických rodech. to je zase 100+ jen proto, že něco nevíš, ale poučit se nenecháš. a hlavně bys přišel o perličku, žáno...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RIP: to je fkus, vždyť děsivě páchne!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam