mým favoritem se v poslední době stala dokumentární řada jakéhosi nakl. CODI druhá světová válka
http://www.codi.cz/edice-2-svetova-valka.html
kromě příšerného kvazistrojového překladu "piš, jak slyšíš", jehož následkem vznikají věru krkolomná slovní spojení a větné konstrukce (překladatel prase poprvé), je ignorována celá řada obvyklých češtinských gramatických jevů, standardů a pravidel (například překladatel zjevně netuší, co je to zvratné zájmeno svůj, proto všichni usilují všude o jejich cíle a tím to zdaleka nekončí - překladatel prase podruhé) a višničkou na dortu jsou pak informační vymoženosti, o kterých jsem až dodnes neměl ponětí ani ve snu (překladatel prase potřetí):
například v dílu o válce o atlantik se člověk dozví, že němci technicky daleko předstihli dobu, protože jejich pirátské lodi mohou na palubě nést "vodní letadlo". no, kdo by nekoupil tak laciný pohon, že? jen mi uniká, proč nenasadili i vodní tanky...
a při útoku na pearl harbor se zase dozví, že mezi jinými japonskými letadly rozsévaly mezi americkou flotilou zkázu "a štuky"... až dodnes jsem netušil, že šlo o koprodukční projekt císařských orlů a luftwafe a kromě mě, světe div se, to netuší ani žádná běžná učebnice historie...
celkově dost masakr napříč celým seriálem, doporučuji labužníkům.