• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VANEK: tachometry se homologují? (na rozdíl od praček...)
    VANEK
    VANEK --- ---
    JESSIEATREIDES: Cituji, co se tam praví o homologaci výrobku:
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VANEK: cituji:

Za bídný překlad přitom podle obchodní inspekce hrozí až tři miliony.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SPIKE411: Automatický překlad není možný bez plně funkční umělé inteligence na úrovni člověka. Jelikož jazyky nejsou konstatní a neměnné a spisovatelé si často, ó hrůzo, vymýšlejí vlastní formulace i slova, používají těžko přeložitelné dvojsmysly nebo složitou abstrakci. U technických překladů pak může jedno špatně přeložené slovo (protože nikdy neplatí a nebude platit, že slovo A v jazyce 1 se vždy rovná slovu A v jazyce 2) způsobit katastrofu. Ano, u návodu na ledničku nebo televizi ti strojový překlad jistě postačí, ale věř, že tohle rozhodně není hlavní oblast překladatelského trhu.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SPIKE411: milý zlatý, veškeré u nás homologované přístroje musí být vybavené dokumentací a návodem k použití v češtině. manuál vytvořený automatickým překladatelem by ti byl stejně - s prominutím - k hovnu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WITTGENSTEIN: ano ano, doba, kdy na nás bude z učebnic dějin hudby vykukovat "Ludwig Dodávka Beethoven" nebo stati o "Se houpat a naklánět se" se nezadržitelně blíží :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    SPIKE411: Ano, CATT rychleji crosspostoval než crosscheckoval. http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/10/im-a-pc-and-windows-7-was-my-idea.ars (A zrovna kampaň s miliónovým rozpočtem u přední globální firmy zatím ještě pár lidí před vypuštěním vidí, FHisI.)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIKE411: a zkoušel jsi někdy něco přeložit? I u "blbého" návodu k pračce je třeba přemýšlet. To žádný stroj, byť sebelepší, zkrátka nedokáže.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    CATT: Nějak nechápu, jak to vyplývá z té ukázky.

(Nemá šanci? Cha chá, není to spíš zavírání očí před problémem? Strojový překlad, jakkoli mizerný, už uplatnění má, a bude jich jen přibývat, to je prostě fakt, lingvisté z FF nad tím mohou ofrňovat nos, jak se jim zachce. Nějak jsem si nevšiml, že by 99 % populace umělo několik jazyků natolik dobře, aby si mohli všechno přečíst/přeložit sami, stejně tak není žádoucí čekat dny nebo týdny, než nějaký Vyvolený Pan Překladatel vyumělkuje svůj překlad návodu k automatické pračce. Příklad z praxe: Španělsky ani rusky neumím, leč občas potřebuji z nějakého webu vyčíst nějaké informace v těchto jazycích. Mám s tím snad za každou cenu chodit za překladatelem? Takže z mého pohledu - má šanci a velkou, samozřejmě ne všude.)
    CATT
    CATT --- ---
    To je další ukázka, proč strojový překlad nemá šanci:
    „Já jsem PC a Windows 7 byly můj nápad“
    http://www.zive.cz/titulni-strana/ja-jsem-pc-a-windows-7-byly-muj-napad/sc-21-a-149423/default.aspx
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    VEETUHS: NJN, teď jsem si to kvůli tomu stáhnul, fakt to tam je...
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    ELLIE: je to rip z DVD, jinak nevím jeho přesný původ, dabing dělali Vladimír Dlouhý, Ljuba Krbová, Nella Boudová, atd.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    VEETUHS: Nějakej divnej překlad... já si taky pamatuju jenom verzi, ve který řiká, nesalutuj na mě, všude jsou snipeři...
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    VEETUHS: Fakt to tam je takhle blbě?? Já viděla Forresta asi jen česky a pochopila jsem to teda přesně tak, že nemají salutovat kvůli sniperům... Divné :) Asi telepatie.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    E42: Já se zase těším, až někdo "Holy See" přeloží jako "Svatý Vidím." :-)
    DYSNY
    DYSNY --- ---
    chyba neni ani tak v prekladu jako v uziti cestiny, ale perlicka to je...

Chtěl Bych Vás Poprosit Jestli By Jste Zjistily Že Tento Nebo Jiný LINK Je Nefunkční Napište Do Rubriky MRTVÉ LINKY Název Ja Se Je Budu Snažit Obnovovta Mockrát Děkuji ˘
    RIP
    RIP --- ---
    Dneska mě pobavili mailoví podvodníci, když dopis typu "když nám pošlete sto dolarů, pomůžeme vám k půlce zlatého pokladu z Nigérie", tenktokrát korejský, byl přeložen strojově, a jméno té (fiktivní?) korejské banky v sobě mělo slabiku "Hang", takže to překladač ruče přeložil jako "Pověsit".
    Takové kaplanovské, sice úplně mimo, ale svým způsobem trefné :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam