QUARTZ: Já jsem mladý a amatérský dějepisář a beru to tak trošku s nadhledem. Některé referáty mají povědomou strukturu, dalším zbývá u podnadpisů slovíčko [editovat] - a ty jsou jasné. ;) (Ten nejlepší začínal dokonce "Z Wikipedie, otevřené encyklopedie":)))
Když znáš žáky trošku líp, tak se ti občas něco nezdá - že takhle by to ten člověk nenapsal, že tohle je na něj moc složité... Já se v tu chvíli snažím aplikovat Google, najít zdroj a dokázat podvod, ale naráží to na jednu chybičku - některé servery jsou placené (pošleš SMSku a dostaneš kód ke stažení souboru) a jejich obsah neprohledáš.
Kolegyně ze staré školy to berou s klidem - na internetu se nevyznají, ale zase se nerozpakují snížit známku o stupeň, dva či hodit někomu referát na hlavu s tím, že to zjevně opsal doslova z nějaké knížky a v zadání přitom bylo vlastní názor vlastními slovy... Většinou taky mají docela dobrou paměť, takže když dostanou stejný referát o rok později, přijde jim povědomý a dohledají si to. Ale asi nakonec vychytají asi jen ty nejzjevnější případy a spoustě studentů to projde a bude procházet, dokud se nevystřídá celá generace učitelů a nebo neaplikují nějaké silné nástroje.
FHS UK se prý honosí, že má nějaký heuristický systém, co porovnává zaslaný referát se všemi odevzdanými na daný předmět či knihu a upozorňuje na shodné pasáže. To se mi zdá jako jediné slušné řešení do budoucna...