• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    ZIDANE: no, zrovna s touhle epizodou je trochu potíž. Jmenuje se War Cries, jenže má tam jít o zabití 15ti letýho kluka, což samozřejmě nějakej ten pláč probudí. Myslím, že už v angličtině šlo o dvojsmysl.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZIDANE: ten se asi ozyva z horicich domu neboco... dmnc ,D
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Nedávno v TV programu: JAG - název epizody "Válečný pláč" - wtf? Jestli byl originál "War Cry" či něco takového, má to do válečného pláče daleko - nebo mi něco uniklo? :)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    HURDA: špatná parafráze (velice zavedené) citace...
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    DASHA: v tom případě ani "Sám si toho podle německého list Spiegel nevšiml" není bez chyby...
    DASHA
    DASHA --- ---
    SALO: ja uz to tam ted mam spravne.. nepsal to nekdo odsud? =)
    ALADAR42
    ALADAR42 --- ---
    HURDA: Rozdil mezi komiksem a kreslenym serialem
    CHRISTOF81
    CHRISTOF81 --- ---
    HURDA: česky se říká "Náboženství je opium lidstva."
    VANEK
    VANEK --- ---
    HURDA: Doslovnost zabíjející odkaz. (Pro úplnost, byl to S5E15 Unfaithful).

VANEK: Takže to vede na http://cs.darkorbit.bigpoint.com s celkem snesitelnou češtinou; reklama se změnila na (nebo má alternativu?) "Volný střelbě hra
    Nová futuristická střelbě hra." a dál to pokračuje stejně "Zastřel si raket a porazit nepřítele. Hrát zadarmo!"
    HURDA
    HURDA --- ---
    ALADAR42: Co ti vadí?
    VANEK: Co ti vadí?
    VANEK
    VANEK --- ---
    Dneska bůhvíkolikátý House MD na N@vě: "Náboženství není davovej opiát, náboženství je davový placebo."
    ALADAR42
    ALADAR42 --- ---
    Mozna trochu rejpani, ale zrovna ted na Prime, Shining
    bugs bunny cartoon -> komiks o bugs bunnym
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    Co se týká prohledávacích věcí, ano existují, je to nějaký děsivý placený program, který umí prohledat všechny elektronicky dostupné materiály. Tedy alespoň nám to před odevzdáváním seminárek vždy znovu opakují. A ano, už na to občas někdo dojel, když řádně necitoval. Říká se tomu žádné kredity za předmět. Což je u těch povinných problém.
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    HURDA: jo, kvalitní rozšíření hesla na wikipedii je poměrně oblíbený úkol na univerzitách v zahraničí. Předchozí stav se ani nemusí ukládat, sledování úprav provádí Wikipedie sama.

Apropos, když už jsme u těch překladů, kvalitní hesla ve wiki docela dobře poslouží jako mnohojazyčný výkladový slovník.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ALDARION: dodnes vzpomínám na Pakoně hřívnatého z referátu mého spolužáka o Linuxu.
    HURDA
    HURDA --- ---
    ALDARION,DYSNY: IMHO je řešení nasnadě, nezadávat referáty klasického typu, které jsou už tisíckrát napsané...

Co mi přijde lepší - zadat úkol:
    A) Rozšíření slovníkového hesla na CZ wiki. (dopředu si uložit stav a pak porovnávat změny, navíc ty pak jako učitel zaručíš jistou kvalitu příspěvku)
    B) Zpracování prezentace a její prezentace na dané téma.
    (i když to stáhne, tak to bude muset pochopit aby to odprezentoval)

My měli na střední "technika", který místo referátu na Fyziku přinesl knížku a čet to rovnou z ní. (I to předčilo očekávání učitelky, tak mu uznala ;-))
    DYSNY
    DYSNY --- ---
    ALDARION: stejna situace na MUNI... nicmene je to ponekud dvojsecne, protoze ja, jako student, mam k funkci take pristup. muzu si tedy krome toho, zda jsem nahodou nevytvoril stejnou pasaz, overit take to, zda je ukradena pasaz dohledatelna nebo ne :]
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    QUARTZ: Já jsem mladý a amatérský dějepisář a beru to tak trošku s nadhledem. Některé referáty mají povědomou strukturu, dalším zbývá u podnadpisů slovíčko [editovat] - a ty jsou jasné. ;) (Ten nejlepší začínal dokonce "Z Wikipedie, otevřené encyklopedie":)))
    Když znáš žáky trošku líp, tak se ti občas něco nezdá - že takhle by to ten člověk nenapsal, že tohle je na něj moc složité... Já se v tu chvíli snažím aplikovat Google, najít zdroj a dokázat podvod, ale naráží to na jednu chybičku - některé servery jsou placené (pošleš SMSku a dostaneš kód ke stažení souboru) a jejich obsah neprohledáš.
    Kolegyně ze staré školy to berou s klidem - na internetu se nevyznají, ale zase se nerozpakují snížit známku o stupeň, dva či hodit někomu referát na hlavu s tím, že to zjevně opsal doslova z nějaké knížky a v zadání přitom bylo vlastní názor vlastními slovy... Většinou taky mají docela dobrou paměť, takže když dostanou stejný referát o rok později, přijde jim povědomý a dohledají si to. Ale asi nakonec vychytají asi jen ty nejzjevnější případy a spoustě studentů to projde a bude procházet, dokud se nevystřídá celá generace učitelů a nebo neaplikují nějaké silné nástroje.
    FHS UK se prý honosí, že má nějaký heuristický systém, co porovnává zaslaný referát se všemi odevzdanými na daný předmět či knihu a upozorňuje na shodné pasáže. To se mi zdá jako jediné slušné řešení do budoucna...
    CATT
    CATT --- ---
    HELLBOI: Skřipecnátor přichází na Mrtvou Hvězdu!
    HELLBOI
    HELLBOI --- ---
    http://www.artpeter.net/Data/Lego/Katalogy/2001/66.jpg text vlevo nahoře, autor překladu projevil značný zájem o terminologii světa Star Wars
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: :-( Nebo rovnou tramvají č. 11 pod Nuselské schody.
    YELLO: To jsou celí oni, jasně, zkusit na předsedkyni pí Linhartovou (LinhartovaH@seznam.cz).
    Bude to jistější, nevím, koho vůbec do letošní komise Skřipce dali, pokud už někoho...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    acrobat reader 9.0

chybová hláška příliš málo operandů v cestě mě dostala...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam