• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    RANYAR
    RANYAR --- ---
    Zrada: a jak bys jako obyčejný čecháček vyslovil ted McWrap?
    Jednou máme vlastní jazyk s vlastní výslovností, tak proč o nepoužvat? Když už je nějaký překlad zvláštní tak spíš použitím jinéhou možného významu než zkomolením cizojazyčné výslovnosti v počeštěnou, i když ne zrovna dobře.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Není to ani tak z překladu, i když vlastně kdo ví... Vyskočila na mě reklama-nezmar na cestovku (?) Last Sekund. Díval jsem se na to asi minutu a přemýšlel jsem, jestli jsem v pořádku.

(Což mi připomíná reklamu v televizi, kterou jsem viděl naštěstí na návštěvě: McDonald a jeho výrobek McWrap (nějaká rolka nebo co) vysloveno mekvrep. Doufám, že jsem se přeslechnul.)
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    MICHALMEDVED: neříkej, že TOHLE někdo fakt napsal :D
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    GREATDRAKE: Ach, ano, slavná hospodyňka Baby Ruthová! I ne, Baby nebude sedět v koutě, musí obíhat baráky...
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    SUCZKER: tady se naskýtá klasická otázka - co bylo dřív? průvodce po hvězdách, nebo po planetě?
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    Vono vůbec LP má takovou úroveň, že mám občas pocit, že když Adams psal Stopařova průvodce, že mu skýtal značný zdroj inspirace ;)
    CATT
    CATT --- ---
    SILENT: Taky se někdy tím zpětným překladem perverzně bavím, ale většinou si rád připlatím. Navíc poslední dobou dávám přednost Rough Guidu.
    SILENT
    SILENT --- ---
    CATT: to je sice fakt, ale minule ty 300,- navic oproti ceske verzi zamrzely. musim rict, ze platit 300 Kc za to, aby nekdo neco neprekladal, je zvlastni
    CATT
    CATT --- ---
    GREATDRAKE: Když už LP, tak v originále. Ale i tam jsou úžasné perly (Director Jan Svěrák and his screenwriting brother Zdenék...).
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Dnes jsem cestou nahlédl do knihy New York z cyklu průvodců od Lonely planet.
    Na náhodně otevřené stránce se zmiňovali o tomto pánovi s tím, že jeho oběhy domů byly úžasné.

SONA1
    SONA1 --- ---
    Právě ke mně doputoval půvabný překlad: whoopee cushion jakožto hýkavý polštářek.

Zdá se, že jak tahle kratochvíle u nás nemá tak silnou tradici, lidi to neznají...
    DYSNY
    DYSNY --- ---
    tak ja se taky pripojim s malicko OT veci, ale opravdu mi nesedi kombinace jazyku v titulku a podtitulku casopisu FOOD:

F.O.O.D.
    Fascinujici Obycejne Okouzlujici Dobre
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    Ona to není ani perlička z překladu, ale podělit se musím: včera byla nějakému nebohému neslyšícímu chlapci v Dr. Houseovi diagnostikována "hluchost".
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    SUCZKER: To samý jsem teď potkal kousek od Dinanu, tam to ovšem byla EU ratifikovaná cedule, z francouzštiny do angličtiny. Bylo to o to pikantnější, že se nám snažili nabulíkovat, že na protějším kopci vidíme Dinanský dungeon. Přičemž tam čouhala ta věž a jinak nic, pochopitelně.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    SEEKER: au contraire - to my sme si vzali rodilýho mluvčího s bohemistikou z Oxfordu, aby nám přeložil nějaký texty o hradech a zámcích v ČR, a když nám to přinesl, tak všude, kde český text mluvil o donžonu, bylo to přeloženo jako dungeon...
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    vida, holt jsem prilis velky idealista... na anglicky verze ceskych stranek moc nekoukam, tohle mi nahodou proslo pod ocima, kdyz mi to poslal kamarad s tim, ze mu to predhodil anglican, at mu to prelozi do srozumitelny anglictiny, pac si planuje cestu pres cechy a nedari se mu vycist z tech stranek smysluplny informace :)
    SILENT
    SILENT --- ---
    LUDWIG_: to je bohuzel normalni, zadny prekladac nebo student ZS, jen smutna realita. cetls nekdy anglickou verzi stranek ministerstva zahranici? zlaty CD...
    KACABABA
    KACABABA --- ---
    LUDWIG_: to mně úplně v pohodě. MMR chtělo přeložit nějakou dokumentaci pro EU - jediným kritériem výběrového řízení byla - cena...
    VANEK
    VANEK --- ---
    LUDWIG_: Hele, malý soukromý agentury na tom nejsou líp: http://diigo.com/cached?url=www.nextbig.cz%2Ftisk_start_en
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    SILENT: ja taky... nejak mi do hlavy nejde takova mira czenglish na ofiko strankach miliardovyho statniho podniku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam