• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    MICHALMEDVED
    MICHALMEDVED --- ---
    V Malostranské pivnici nabízel (mimo jiné) i "domestic spirits." Nejspíš nějací rarášci...
    HITMAN47
    HITMAN47 --- ---
    Diktátor (Dictator) - český trailer - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=euKBJW6t578

1:17 - 'Is that a joke? What am I, a Kardashian?'
    "Co blbneš? Jsem snad Kazaška?"

(I když možná je za tím snaha vyhnout se reálím, které by český divák nemusel pochopit. Možná.)
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    VANEK: Když běžné právo selže, je tu ještě záložní právo. :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Orbán chce zpět půdu nelegálně prodanou Rakušanům - E15.cz / zprávy
    http://zpravy.e15.cz/byznys/zemedelstvi/orban-chce-zpet-pudu-nelegalne-prodanou-rakusanum-764422
    „Dokazování není lehké, často je možné pouze tušit, že jde o nelegální rakouské vlastnictví půdy – když třeba v pozemkové knize figuruje maďarský vlastník, ale je v ní záznam o záložním právu ve prospěch Rakušana, nebo když danou půdu obrábějí traktory s rakouskou registrací,“

(donedávna jsem taky nevěděl, že zástava je slovensky záloh)
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    ZIDANE,JESSIEATREIDES,JESSIEATREIDES: člověk žije pár let v zahraničí a hned si z něj utahujou... ;)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    QUARTZ: "o ní" určitě nešlo.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    BORGDOG: Pamatuju si ze ZŠ. Povídka prý je to, co obsahuje delší časový úsek, zatímco novela obsahuje kratší časový úsek. Příkladem nám bylo dáváno, že Babička je vlastně novela, ač všichni všude říkají, že povídka. Pamatuju si to dobře?
    MICKK
    MICKK --- ---
    OMNIHASH: tak si umaž to první h (;
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VANEK: je to z mobilu a ještě blbě, takže se na ten článek nedá dostat, nicméně jeviště je jenom doslovnej překlad americkýho theatre, který se v tomhle smyslu používá, občas sem už tohle spojení mezi military fans slyšel i v češtině.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    JESSIEATREIDES: v Češtine majú vraj celkom fajn hotely, možno tam bola ubytovaná.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    QUARTZ: v Češtině?
    HADRADAR
    HADRADAR --- ---
    RIP: Jojo, to už je pro mě statisticky významné :)

Jinak se samozřejmě kaju a aktualnistům omlouvám. Jsem to ale possum.
    RIP
    RIP --- ---
    HADRADAR: České názvy živočichů, díl Savci, autor Miloš Anděra, Národní muzeum Praha 1999. Possumů je tam sedmnáct druhů. Stačí? :-))
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    Vzhledem k tomu, že jsem z exotických savců dělala zkoušku, tak mohu potvrdit, že jsou to dvě různá zvířata. Vačice opossum alias Didelphis marsupialis je vačnatý savec hojně rozšířený po kontinentech obou Amerik ("smrdutý opossum" není od věci), zatimco possum je označení několika různých rodů drobných vačnatců žijících v Austrálii :)
    MORMEGIL
    MORMEGIL --- ---
    HADRADAR: Já vždycky považoval Biolib za vcelku spolehlivý zdroj, i když se jako „wiki“ skoro taky dá označit…
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Já znám oposuma.
    HADRADAR
    HADRADAR --- ---
    WITTGENSTEIN: Jo, je docela možné, že máš pravdu. Nicméně mě zaráží, že v převážné většině případů se to vyskytuje na českých wiki stránkách, což přece není nutně záruka, že tomu tak říká vědecká obec.

Jiná otázka taky je, jestli by nebylo v tomto typu populárně-vědecky-zábavného článku použít rovněž používaný a pro laiky určitě snáze uchopitelný a ilustrativnější termín medosavec vačnatý nebo medovec pruhovaný. Popřípadě jenom medosavec/medovec.

Ale uznávám, "špatně" to v tom článku nejspíš není.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HADRADAR: Eh? Ale possum skutečně existuje a významově by to odpovídalo: http://cs.wikipedia.org/wiki/Possum_medosav%C3%BD

(Už kdysi Rejžek vyčítal Tomáši Hráchovi "possum", aniž si cokoli ověřil.)
    VANEK
    VANEK --- ---
    QUARTZ: Česky, pokud vím, není mocná/ochotná složitější komunikace; zato Anýž je známý vůl.

THE_BALROG: No a nemají?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam