• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    RIP
    RIP --- ---
    HADRADAR: České názvy živočichů, díl Savci, autor Miloš Anděra, Národní muzeum Praha 1999. Possumů je tam sedmnáct druhů. Stačí? :-))
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    Vzhledem k tomu, že jsem z exotických savců dělala zkoušku, tak mohu potvrdit, že jsou to dvě různá zvířata. Vačice opossum alias Didelphis marsupialis je vačnatý savec hojně rozšířený po kontinentech obou Amerik ("smrdutý opossum" není od věci), zatimco possum je označení několika různých rodů drobných vačnatců žijících v Austrálii :)
    MORMEGIL
    MORMEGIL --- ---
    HADRADAR: Já vždycky považoval Biolib za vcelku spolehlivý zdroj, i když se jako „wiki“ skoro taky dá označit…
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Já znám oposuma.
    HADRADAR
    HADRADAR --- ---
    WITTGENSTEIN: Jo, je docela možné, že máš pravdu. Nicméně mě zaráží, že v převážné většině případů se to vyskytuje na českých wiki stránkách, což přece není nutně záruka, že tomu tak říká vědecká obec.

Jiná otázka taky je, jestli by nebylo v tomto typu populárně-vědecky-zábavného článku použít rovněž používaný a pro laiky určitě snáze uchopitelný a ilustrativnější termín medosavec vačnatý nebo medovec pruhovaný. Popřípadě jenom medosavec/medovec.

Ale uznávám, "špatně" to v tom článku nejspíš není.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HADRADAR: Eh? Ale possum skutečně existuje a významově by to odpovídalo: http://cs.wikipedia.org/wiki/Possum_medosav%C3%BD

(Už kdysi Rejžek vyčítal Tomáši Hráchovi "possum", aniž si cokoli ověřil.)
    VANEK
    VANEK --- ---
    QUARTZ: Česky, pokud vím, není mocná/ochotná složitější komunikace; zato Anýž je známý vůl.

THE_BALROG: No a nemají?
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    NELLAS: Zrovna jsem sem chtěl napsat, že podezřívám Karla Maye a Limonádového Joea, kteří vačicí opossum zaseli do myslí Čechů zmatek, a ti tak předpokládají, že possum s tím má cosi společného. :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HADRADAR: To mají určitě z Limonádového Joea... tuplovaný oposume! :D
    HADRADAR
    HADRADAR --- ---
    Cílem populární novozélandské "Hry na possumy" je opít se jako zvíře.

Na tom aktualne jsou fakt idioti, mají tohle tajemné zvíře v celém článku...
    Nová hra studentů. Opíjejí se na stromech, až spadnou - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zpravy/kuriozity/clanek.phtml?id=743397
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    BORGDOG: ona tedy "novela" jako literární žánr taky existuje, ale vsadil bych se, že tady o ní nešlo.

Napadá mě ještě jedna možnost: zmiňované věty vyslovila Madeleine Albright, které bych ovšem nějaké to slovíčkaření celkem odpustil, zejména pokud rozhovor vedla v Češtině. (ví bůh)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    QUARTZ: Ach jo, to zas někdo neví, co je "the novel." Tohle miluju i v titulcích filmů - "scénář podle novely Vojna a mír..."
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    "V jedné z krabic, které mi po rodičích zůstaly, jsem při sběru materiálu pro svoji knihu našla novelu. Napsal ji můj otec. Překvapilo mě to. On, racionální historik, politolog, a novela?"
    Některé věci nelze vyslovit, říká o tragické historii své rodiny Madeleine Albrightová | life.ihned.cz - Lidé
    http://life.ihned.cz/lide/c1-55692500-nektere-veci-nelze-vyslovit-rika-o-tragicke-historii-sve-rodiny-madeleine-albrightova
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    SILENT: Jo, jo, takoví vojenští inženýři rozuměj náboženství líp ;) :D
    SILENT
    SILENT --- ---
    "Důkazem nám budiž fatvy Usámy bin Ládina, vzděláním civilního inženýra."
    Šádí Shanaáh » Sex s mrtvou manželkou a Novinky.cz
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/sadi-shanaah.php?itemid=16302
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VANEK: viktoriánskou limonádu jsem měla dneska k obědu, ale kdybych věděla, jak dopadla česká lokalizace, asi bych ji mlhovitě vylila do odpadu...
    MVEK
    MVEK --- ---
    IDLE: Je, taky to nedělám. Vše vzniklo z názvu skupiny.
    IDLE
    IDLE --- ---
    MVEK: A není divné posuzovat anglický obrat podle toho, co si o něm myslí lidé, kteří anglicky nemluví?
    MVEK
    MVEK --- ---
    CLAVEN: Já se teda hádat nechtěl, ale nerozumím. Já nemluvím o anglicky mluvících lidech. Ale právě o svém, jeho atd. okolí.
    HADRADAR
    HADRADAR --- ---
    piretabay nám začíná fušovat do řemesla:
    Displaying hits from 1 komu 30 (approx 1000 found)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam