• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    RIP
    RIP --- ---
    GENTIANA: Džast jů vejt, ještě si Portugalci postěžují, že marmelo je portugalsky kdoule, že to z toho vzniklo, a vyhlásí se, že se to smí používat jenom na kdoulovou zavařeninu a šmytec.
    CHRISTOF81
    CHRISTOF81 --- ---
    GENTIANA: však to tam píšou "dříve známé jako MARMELÁDA" :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MADIETTA: jakkoli výraz eurohujer nesnáším, protože většinou padá z držky nějakému náckoidovi, tak v tomto případě se hodí. Kurvafix, moje babička dycinky vařila marmelády a určitě to nebylo z těch dvou pomerančů k vánocům, a prababička taky, a cpaly do toho rybíz a angrešty a jabka a a jeřabiny a co se našlo a neuteklo a odjakživa to byla marmeláda, případně povidla (podle technologie výroby), ale žádná mizerná ovocná pomazánka nebo džem nebo Směs "Jahůdka", ovocný výrobek slazený.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    SHIGORBIRDMAN: né, i z jiných citrusů, máš na výběr :)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    a dneska uz muze byt marmelada jen z pomerancu :/
    SILENT
    SILENT --- ---
    EVYA: copak marmeladu, ale pomerance!
    EVYA
    EVYA --- ---
    PATISLAV: Hlavně, je to přece Zeměplocha a tam se může stát cokoliv. Asi jako když jsem coby dítě v osmdesátých letech četla Alenku a pomerančovou marmeládu jsem měla prostě za další z Carrolových výmyslů.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    PATISLAV: Protože v originále "do not disturb my circles", takže jsou potřeba alespoň dva.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PATISLAV: co když si jeden rozšlápneš? požadavek na dva mě nemůže rozházet ;)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BALAENA: asi by mě zarazilo, proč zrovna kompas, ze všech možných kulatých věcí? A především pak - proč dva? Cožpak by nestačil dost dobře jeden? :D
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PATISLAV: v Marečku, podejte mi pero se obkresluje pětikoruna. Co máš proti kompasu?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATISLAV: i když, teď mi došlo, že to možná překladateli i redaktorovi divné přišlo, ale pak si řekli... no co, vždyť kompas bývá kulatý.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MADIETTA: já myslím, že tohle nemá co dělat s angličtinou - to je o logickém myšlení - to jest něčem, co člověku schází, pokud mu přijde v pořádku rýsovat kruhy kompasem.
    ALADAR42
    ALADAR42 --- ---
    Ted sem zaslechnul v nejakym CSI, ci co to je na Nove v tuhle dobu; maji na stanici nejakyho chlapa, co pouziva jakousi smartphone App pro lidi, co chcou rychlej anonymni sex v klubu:

"Pamatujes si jeji prezdivku?"
    "Beru vsechno"
    Nacez se na obrazovce ukaze "up4anything".. myslim, ze takhle to slecna nemyslela. :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: Hm. Tak to mi asi nějak splynulo s paleografií, protože capitalis quadrata a spol., ergo žiju již mnoho let v bludu a až do dneška si nikdo nevšiml.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MADIETTA: No jo, jenže jeho tehdejší redaktorka Naďa Svobodová uměla anglicky ještě mnohem méně...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    WITTGENSTEIN: tak ale víš co, JK svou chabou znalost zdrojového jazyka upřímně přiznává sám. To měl(a) pohlídat jeho redaktor(ka), když to o něm vědí.
    ZCR
    ZCR --- ---
    VANEK: „Dělala postgraduál u Masterse, v polovině se vdala“ (za generála Attorneye!)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Kantůrek, Jan Kantůrek.

A ač mě to mrzí, je to tak.

The Library door shook to a thunderous knocking. It wasn't the knocking of people who expected the door to be opened.
    "We could throw some of the others into the-
    The hinges leapt out of the walls. The door thudded down.
    Soldiers scrambled over it, swords drawn.
    “Ah, gentlemen,” said Didactylos. “Pray don't disturb my circles.”
    The corporal in charge looked at him blankly, and then down at the floor.
    “What circles?” he said.
    “Hey, how about giving me a pair of compasses and coming back in, say, half an hour?”

Dveře knihovny se zatřásly mocným zabušením. Bylo to bušení lidí, kteří nečekali, že jim někdo opravdu přijde otevřít.
    „Část těch ostatních můžeme hodit do -“
    Závěsy vypadly ze zdi. Dveře se zřítily dovnitř. Přes ně se hrnuli vojáci s tasenými meči. „Ah, pánové,“ zavolal na ně Didactylos, „prosím, abyste nerušili mých kruhů.“
    Velící desátník se na něj zmateně zadíval a pak sklopil oči k zemi.
    „Jaký kruhy?“
    „Poslyšte, co kdybyste mi půjčili pár kompasů a vrátili se, dejme tomu, za půlhodinku?“
    RIP
    RIP --- ---
    GENTIANA:
    VANEK: Abych zabránil souboji, navhruji se shodnout na kompromisu "majuskule" :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam