• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    MORMEGIL
    MORMEGIL --- ---
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    PES: Lupu mám. Problém s obrázky je ten, že i když si je zvětšíš, tak jsou rozmazané a stejně z nich prdlajs přečtu.
    PES
    PES --- ---
    AQUILA: v Příslušenství systému (za dob XP to bylo v Usnadnění) je cosi jako virtuální Lupa :-)
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    CORWEX: Konečně obrázek, který má velké písmo, takže jsem si užila i já, poloslepá osoba :-)
    Většina fotek zde je totiž mimo mé rozlišovací schopnosti.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    Situacionistické pokyny v koupelně ostravských kolejí:

EDERA
    EDERA --- ---
    "Ježíš a Jan Křtitel byli příbuzní. Jejich matky - Marie a Eliška - byly sestřenice." TV Spektrum, právě teď.
    Ne, Alžběta a Eliška opravdu nejsou libovolně zaměnitelnými překlady pro Elizabeth.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Military otaku ve při: who! will! win?
    Mass Effect: Paragon Lost | Konatiny recenze fansubů
    http://fansub.konata.cz/2013/06/mass-effect-paragon-lost/
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    To je nějaké podezřelé, tohleto... Omyl? Náhoda? Nemyslím si. To se bude muset prošetřit :)

ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Tomu říkám lokalizace!

VANEK
    VANEK --- ---
    MAR_TINA: Dostal jsem se k tomu právě od (zde zčásti ontopic)
    Mgr. Tereza Todorová: Kontext a význam překladů Čapkova díla do anglického jazyka: Konference 2014; Výročí vydání Anglických listů Karla Čapka (1924 - 2014): Památník Karla Čapka
    http://www.capek-karel-pamatnik.cz/vismo/dokumenty2.asp?id=14366&p1=1122
    hledáním, jestli je správně "Chathamské ostrovy": wiki má v názvu a úvodu jen -ovy (což je dle historie na anglické asi správnější), ale v textu rychle přechází na Chathamské.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PISKVOR: jo, ale i v češtině se psávalo silnice s makadamovým povrchem, makadamová vozovka, nikoli makadamská :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MAR_TINA: Překlep. Silnici fskutčnosti postavili makabejští.

(Ale teda makadamový povrch je poměrně běžný, byť v češtině je to ne zcela běžný *termín*)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VANEK: makadamská silnice? Mám si představit cestu dlážděnou ořechy?

VANEK
    VANEK --- ---
    Popojedem:
    Chathamovy ostrovy – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Chathamovy_ostrovy
    Datová hranice prochází východně od souostroví, přestože se ostrovy nachází východně od 180° poledníku. Kvůli tomu jsou také přezdívány sloganem „First to see the sun“ (poprvé uvidět slunce).

(P. S.: Mezi Waitangi a Te One se nachází malá část dehetované makadamské silnice, ostatní komunikace na ostrovech jsou většinou štěrkové.)
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    VANEK: fascinuje mě, jak v každý práci objednala vždycky jeden taxík. ovšem i v češtině se najdou zajímavý perly: "jsem silná na telefonu a mám výbornou angličtinu."
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    NELLAS: Mr.Solo je od té doby naťuknutý.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Hele, "I leaded reception". To zní, jako by ji celou pokovovala?
    Jen nevím, co je to to "handinged".
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CLAVEN: Kdyby tam neměla "plně profesionální znalost" u angličtiny nebo tak něco, tak ani nepípnu.
    ATUARFIK: Návštěvnické karty. Aby se návštěvník dostal výtahem do příslušné firmy a pak zase ven, kdy tu kartu odevzdá.

Když se ovšem člověk podívá na všechno, co dělala, jaké "kurzy" si tam vypsala a že získala certifikát excelentní recepční, tak se té úrovni jejího životopisu prostě nediví.
    PES
    PES --- ---
    ATUARFIK: obvykle jsou to nějaké rezervní/náhradní ID karty pro návštěvníky (normálně se takové vydávají na recepci, kde si zapíší kdy a komu tu konkrétní kartu přidělili a systém pak sleduje kde ji návštěvník použil - pochopitelně lze i nastavit které dveře atd. má otevřít a co ne - dokud ji nevrátí anebo ji při odchodu nespolkne čtečka odchozích dveří či turniketu)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ATUARFIK: nějaké vstupní karty do dveří asi.

CLaven: to je jen čirá závist člověka, co nestudoval tak náročný gympl.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    ATUARFIK: Jej angličtina je štandardne hrozná, ale nejak ma nič zvlášť nešokovalo, až na konci ma dorazilo "I made gymnastics". Jako... Ok, ale týmto by som sa fakt nechválil. A od lektorky by som asi chcel vrátiť prachy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam