• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    VANEK:
    Leadership characteristic in the unit -> hodnota Vůdcovství jednotky
    objective markers -> cílové objekty
    Warrior mystics and sorcerers wield the strange power of the warp to aid their allies and destroy their foes.
    vs
    Váleční mystikové a čarodějníci ovládají podivnou destruktivní schopnost, kterou využívají s cílem podpořit své
    spojence a zničit nepřátele.

VANEK
    VANEK --- ---
    GREATDRAKE: Aspoň nějaké tldr npkc?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Games Workshop se už nějakou dobu snaží vydávat základní sadu pravidel pro warhammer 40k v různých jazykových mutacích. Dnes vyšlo toto - výsledky překlady do češtiny jsou... zábavné.

anglický originál
    https://www.warhammer-community.com/wp-content/uploads/2020/07/Lw4o3USx1R8sU7cQ.pdf

česká verze
    https://www.warhammer-community.com/wp-content/uploads/2020/07/n7V0DjD9ja1DoQ1A.pdf
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    ARCHDRONE: Omlouvám se, byl to špatný příklad buzerace, jiné si už nepamatuju. Stalo se to asi před 8 lety, tak už se to tu řešit nemusí.
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    GOLDENDELICIOUS: Protoze napsat do google "3.14 square inch to square cm" (odpoved Google kalkulacky: 3.14 (square inches) = 20.258024 square centimeters) je prilis slozite? A jestli jsou to 3 auta na square inch, nebo adekvatni pocet square cm, porad jsou to 3 auta. Pripadne, kdyz jsou to 3 auta na square inch, tak je to zhruba 1.2 auta na cm^2.

Nerikam, ze delat preklady je jednoducha nebo vdecna prace, ale je tohle fakt na prekladech takova hrozna a velka buzerace? A kdo by to mel delat jinej, maji ten preklad dat potom jeste nekomu z akademie ved?

Pripadne tady konvertor https://www.vaclavaky.cz/#num=3000&mul=0&unit=kg
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    VANEK: Nechtěli převádět jednotku tlaku (ani nevím, jestli to bylo psi), ale palce čtvereční na cm čtvereční. Nakonec tam nechal X na 2,54cm2, i když to vypadá blbě (nevěděl, jak přepočítat ty auta na 1 cm2).
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    VANEK: a napsat do google "1 psi to atm" je otazkou 5 sekund
    VANEK
    VANEK --- ---
    GOLDENDELICIOUS: Převádět psi na metrické nebo aspoň evropské (atmosféry) je jedině správně!
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    Můj ex brigádně překládal podobné dokumenty. Má všeobecný přehled, pokoušel si vyhledávat neznámé informace, pokud byl čas. Několikrát viděl "svoje" dokumenty v TV a zděsil se, jak byl překlad upravený - vyšším místům se tam něco nelíbilo, tak to změnili a technicky/vědecky to přestalo dávat smysl. Taky po něm chtěli, ať převádí hodnoty typu "tlak X na palec krychlový, což je jako 3 osobní auta" na metrické jednotky. Nakonec to přestal dělat, bylo to moc buzerace za málo peněz. Stejně se našlo dost studentů, kterým to nevadilo.
    PES
    PES --- ---
    ZIDANE: *HUMOR* I z pólu lze dalších XXX km k severu... "po ose" k Polárce (tj. "nahoru" a do vesmíru) :-)))
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZIDANE: FYI pól je od kruhu přes 2500 km.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ROMANET: Tak technicky řečeno ve tvém výňatku není řečeno "severně", 327 km od severního pólu může být kterýmkoliv směrem, ale že tohle nejspíš dělají překladatelé, co to sekají jak Baťa cvičky, aby se vůbec uživili a na nějaké opakované poslechy či čtení /podle toho, jak to dostanou/ nemají čas, tomu bych věřil.

I když na takovéhle perly jsem doteď spíš narážel na CS History a Mystery, o "letišti smrti" jsem tu psal před pár dny, ale že i Spektrum... evidentně ano.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: no chápu, že snadno, ale myslím, že severně od polu už toho moc neni. a že taková věc musí někoho trknout. i já myslel, že jsem to přeslechl a vracel jsem to zpět, ale ne.
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: Snadno...

...odmyslíme-li si případy, kdy překladatel ani videostopu někdy nevidí, tak prostě nikdo si detailů a návazností nevšímá (není za to placený, popř. ještě hůře - vůbec nemá rozhled, aby něco takového postřehl)...
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    "327 kilometrů od severního polu," říká hlas v dokumentu na spektru.

anglický nápis s "north polar circle" ubezpečuje, že je něco špatně.

ale dumám, jak takovýdle věci můžou vůbec projít.
    SALO
    SALO --- ---
    HWLLFFRDD: dafuq...
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Wow

ROMANET
    ROMANET --- ---
    I'm quite happy to dig further into it but there will be a number of anecdotes like this.
    Jsem docela rád, že se tím můžu zabývat, ale jsem si jistý, že na to téma vznikne řada anekdot.

//novinky. z kontextu zjevně říká, že to nebude jediný případ.

ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Právě teď TV Seznam. Zločinecká impéria.

"Byl jsem v cejchu/podělal mi to cejch/nařízení cejchu" a podobné. Originál neznám, ale odhaduju, že to měl být cech. Ale oni celej pořad furt "cejch".
    A kdyby jen to. Na konci těsně před titulkama "všichni tři muži jsou údajně na letišti smrti Árijského bratrstva". Přičemž v obrazu napsáno "on the hit list of the Aryan Brotherhood".
    Zajímalo by mě, jakým myšlenkovým pochodem překladatel z "on the hit list" udělal "na letišti smrti"...
    PES
    PES --- ---
    VANEK:

Let me tell you something, my dear. Those instructions were written by a fellow in Japan when they made this damn thing. They were probably translated by some gringo who was an expatriate American that couldn't get a job in this country. And then the Japanese guy probably translated him just to double check on him. You don't need these instructions. Not at all. Tear them up.
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    Ještě jsem si vzpomněla na legendární nápis na lahvi Srirachi: "Nejlepší dříve, vis výše." Asi uhodnete, co tam bylo anglicky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam