• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VANEK: Eee… OK, jsem si to přečetl znovu (potřetí) a ono tam je protipodvodovým. Mi už asi jdou oči šejdrem. 🤦‍♂️

Tak tímto se překladateli i místním omlouvám.

(Ale ty doslovně přeložený idiomy tam teda jsou. Fakt. Nekecám.)
    VANEK
    VANEK --- ---
    SPIKE411: To je hodně daleko, já bych to viděl spíš na překlep a autokorekt z doslovného "protipodvodovým" (ne-li dokonce protipodvodím? ;)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    „Upozornění na neobvyklou aktivitu,“ zaslané protipovodňovým oddělením Visa.
    (str. 86; překlad Jan Kozák; předpokládám, že se přehlédl a místo fraud department přečetl flood department)

Je to plné doslovně přeložených idiomů, nějakou stránku před tím „tie the knot“ prostě jako „zavázat uzel“, ale byly tam vypečenější.

Přehodnocení nevěry - kniha pro každého, kdo někdy miloval | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/prehodnoceni-nevery-kniha-pro-kazdeho-kdo-nekdy-miloval-396414
    Přehodnocení nevěry | Levneknihy.cz
    https://www.levneknihy.cz/prehodnoceni-nevery.html
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    Filip Ženíšek - Cyberpunk 2077
    Tlačítko výtahu Alley = Alej (místo Ulice)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZCR: Tak ještě pro pořádek (proč jsem to sem vlastně nedal tehdy?), autor byl vůl, a překladatel... těžká pomoc.

En 1907, Haber fue el primero en extraer nitrógeno –el principal nutriente que las plantas necesitan para crecer– directamente del aire.
    ...
    Lo que Haber había logrado en el laboratorio, Carl Bosch, el ingeniero principal del gigante químico alemán BASF, lo convirtió en un proceso industrial capaz de producir cientos de toneladas de nitrógeno en una fábrica (...) El proceso Haber-Bosch fue el descubrimiento químico más importante del siglo XX: al duplicar la cantidad de nitrógeno disponible, permitió la explosión demográfica (...) Hoy, cerca del cincuenta por ciento de los átomos de nitrógeno de nuestros cuerpos han sido creados de forma artificial
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NELLAS: to by byl pan Personalausweis
    VANEK
    VANEK --- ---
    (ZCR: Ano, ale na stránce Führerschein už ne, a vůbec, kdo to má hledat, má to bejt na Wikisource viditelně na první dobrou!)
    ZCR
    ZCR --- ---
    VANEK: (německá wiki to má hned pod obrázkem
    Geschichte des Führerscheins – Wikipedia
    https://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte_des_F%C3%BChrerscheins?useskin=vector
    )
    ZCR
    ZCR --- ---
    VANEK: (jj, G je tam pro porovnání vícekrát, pro účely humorů jsem si to přiohnul)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZCR: Gr., to bude Gregor! (Na Wikipedii je přepis, ale tradičně wikipedicky dementně schovaný do bubliny, když se obrázek přejede myší.)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ZCR: A muzeu ho věnoval pan F.B.Stiftung?
    ZCR
    ZCR --- ---
    NELLAS: vydal mu ho koukám pan Fr. Bezirksamt osobně, je tam dole podepsanej!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: To ona si ho jen spletla s Al Carte zní dost podobně.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Nějak mi to horko nedělá dobře na mozek.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: Myslíš pana Carda nebo pana Karteho?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Je to vystavené v muzeu hned vedle občanky pana I.D.Carta.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    NELLAS: třeba se tak opravdu jmenoval a podle něj se tak potom začalo říkat řidičákům!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Z Ústavu:
    Dříve papírová knížka, dnes malá plastová kartička. Jak se vyvíjely řidičáky - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/foto-jak-drive-vypadaly-ridicske-prukazy/r~4791c50c2f8b11eebe29ac1f6b220ee8/

JECZNY
    JECZNY --- ---
    GAARQ: Překvapuje mě, že s takovou historií evidentně stejně nepoužívá CAT. Někteří lidé jsou až přehnaně pracovití
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam