• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COLOMANKOVY - asociovanie o kovoch, vybrane kovy v kazdom moznom slova zmysle...
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    COLOMAN: To jsou zmrdi nevychovany teda.

    Nam tam prezentoval nejakej poloslovak / polomagyároš, coz mozna snad byl nejakej personalista nebo HR a takrka se vsemi spoluzaky jsme se shodli na tom, ze to je arogantni ignorantskej pablb suverenni, tak jestli vitr nevane odtud.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    WILDENBURY_SQ: práve, o co som sa uchádzal, nato som si vozaj trúfal, školy som mal, praxi, zájem, dokonca si trufal i na aktivity, ktore neinzerovali (vypomoc v madarskej pobočke), ani predstavuvanu možnu vejplatu si dal skromnejšiu len aby som zvýšil šancu tam pracovat, aj sa mi zdalo, že na daný post som troška i prekvalifikovaný,,, no a nic, vubec sa neozvali ani jediny krat, priznavam sa, že som sa troška i urazil:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    COLOMAN: V Safine nove rozjeli linky na vyrobu napr. chloridu zlatiteho apod.. Ale vpodstate to pro ne neni polotovar, je to konecny produkt, je to na primo linka.

    Vyberova rizeni do safiny moc nechapu, slevaci stribra byli normalni chlapi ďelňásové, co potkas v sidlistni putice na pívu u automatu, coz me presvedcilo, ze zas tak prisne to asi nebude, ale na kvalifikovanejsi pozice evidentne jo.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    KUATO: vSafine tuším čisté zlato v podobe polotovarov nepredavaju (z experimentu bysi to mal rýdze),, bežne dostupné rýdze zlato su investičné mince (to maju i v Safine, možno Ti to budu i ponukat, co pri sucasnej cene zlata je relativne dobra cen)

    vSafine ma nekonečne fascinuju ich pracovné ponuky:) istu dobu som furt posielal a prejavoval zaujem ohladne plazmovej tavičky co tam maju, napriek tomu, že mam vsetky predpoklady, ani raz ma nezvali na pohovor, comu fakt tažko nechápem...
    KUATO
    KUATO --- ---
    CHEMIK: ja potrebuju jen tak gram na nejake svoje pokusy a chtel jsem si to udelat sam a jeste zadarmiko, pac bych uzil nejakou starou zlatou cetku. ale kdyz tak se na to vykaslu a koupim ze Safiny. tam jsem poptaval AuCl3 a gram chteli necelych sedm stovek. tak snad mi tak male mnozstvi i prodaji.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Pravda. Ale se železem neamalgámuje. Je tam nějaký pravidlo?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Horcik, zinek....? :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BIDAK: Takovej sodík je uslechtilej kov? Hlinik? :))
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    CHEMIK:
    Měď se nemísí se stříbrem, stříbro s antimonem... je to složitý prostě.

    Jinak rtuť amalgámuje jenom ušlechtilý kovy.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Presne tak, hodne kovu se nemisi, zrovna ta platina to nema rada a vetsinou se delaji pseudoslitiny, kdy je to jemny prasek rozptyleny v roztavenym druhym kovu. Co vim ale jiste, tak napriklad zinek se nemisi s olovem (nebo jen asi 5% Zn v olovu) a toho se vyuziva na ziskani stribra z olovenych rud, stribro je rozpustnejsi v zinku, tak se normalne v tavenine extrahuje z toho olova do zinku (ten plove na povrchu), kdyz se teplota snizi pod 450 stupnu, olovo je jeste kapalny a zinek ztuhne a sebere se z povrchu. Pro zajimavost, rtut myslim tvori amalgamy se vsemi (nebo skoro vsemi) kovy..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Me vzdycky zajimala jedna vec... Libovolny kov neni misitelny s libovolnym kovem - z kazde smesi kovu nelze ziskat slitinu? Treba kdyz sleju nejake dva roztavene kovy, udelaji mi dve faze? :)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    ATREY: Tak to jo, ja myslel cistou platinu.
    ATREY
    ATREY --- ---
    CHEMIK: Existuje typ dentalni slitiny Pt 33% + 66% Ag. Melo by to fungovat tak, ze se Pt rozpousti v Ag.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Je to specifickej problem, kterej jsem se zlatem sam nedelal, respektive delal jsem hodne pokusu se stribrem a jeho rafinaci (a s HNO3, ne s lucavkou)...
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    ATREY: Platinu IMHO nebyl, taje neco jako 1800 stupnu, to na vyhni nebo v picce neda, to chce specialni vybaveni...(ale vic ti rekne on)...


    KUATO: K2CO3 sumel a sumel a nakonec se vytvoril gel? Nejaky koloid asi nejakyho oxidu zlata? Barva? Pri jakym pH se to zaclo srazet? On chlorid zlatity i sam o sobe asi bude kysely, to mi nedoslo, takze pri pH 7 uz to bude nejaky asi oxid....Muj nazor je, dve moznosti: prikapat pomalu lucavku nez to bude zase roztok, pak tam ty medi hodit velkej nadbytek, plech, chlorid i dusicnan mednaty jsou dobre rozpustny...Hlidat, aby se to na ty medi doopravdy vysrazelo. Roztoky bych si pro jistotu nechaval. Promyt od vsech chloridu a prebytek medi rozpustit v HNO3. Pozor, nesmi tam byt chlorid, jinak to zase rozpusti i zlato...
    A jinak, kolik by to stalo precistit v Safine nebo jiny firme jsi se nezkousel zeptat?
    ATREY
    ATREY --- ---
    To all: Schanim cca 4g tech. platiny na slitek. Svatebni prsteny. Ag mam cca 50g a Au 1.3g v 99% cistote.
    Pro colomana: Byl by jsi schopen je vyrobit?
    KUATO
    KUATO --- ---
    CHEMIK: jeste bych se vratil k vyrobe toho AuCl3 - cim mam nejlip neutralizovat tu lucavku, ve ktere mam Au rozpustene? zkousel jsem do maleho mnozstvi nasypat par kulicek NaOH, ale vubec to nereagovalo. Nevim jestli to mohlo byt zpusobeno nizkou teplotou roztoku (cca 5 st.Celsia), zkousel jsem nasypat i K2CO3 a ten reagoval a Ph stoupalo i kdyz zdaleka ne na neutralni roztok. sezralo to te potase docela dost a na konci to vytvorilo docela dost jakehosi "gelu". v tom bych Au na medeny plech asi nenachytal.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ponekud živší topik než tendhle a snad sa najde tam i odlievac:
    [ Výtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství ]
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    COLOMAN: Jo, Lukoprenový formy jsou přesný a na tohle výborný.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..alebo teda Lukopren, pravdepodobne to funguje i v domacich podminkach ale ja stim moc takhle nedelal tak detaili kolem toho nereknu..
    ..jedna se oto, ze odlievacovy tam vznikne stejne spousta prace se sestavenim "stromů",,, pokud si sami spravite vsechny modely kolko potrebujete, to se Vam viac vyplati,, pokud to ma mnozit ten zubotechnik, tak to bude drahy jak svine a mozna to ani vubec neudela...
    ..tak teda nakupit modrý vosk v tycovem profilu, s kamoskama sa pustit do výroby voskových modelu a ohledne mnozeni tech modelů pomocou Lukoprenových forem primarne otravovat BIDAKa;)

    zatim co mne napada ako tema k diskusi je, ako sa vyhnut bublinkám na Ag odliatkoch. Samozrejme idealka je vakuova odstrediva odlievacka ktora sa pravdepodobne nezozenie,,, jedinou nadejou je spominany modry vosk...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    COLOMAN: Tak ty modely si lze snadno namnožit přes Lukopren.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam