• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: jo to bude vono, jsem si nemoh vzpomenout, jak se jmenují...
    Kurňa a přijde mi, že zrovna plovatku bahenní, která je má likvidovat v terárku mám.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Nejsou to nezmaři?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Ještě ad zimování... teď ty cynops chystám zazimovat... v nejbližších dnech to budu řešit. Ono i těm žebrákům by to mělo jen prospět... třeba na 3 měsíce.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    TEKKNO_HIPPIE:
    ad krmení - no krmil jsem je živejma nítěnkama... a mám tam snad nějaký žahavce - vypadá to jak miniaturní sasanka (ještě jsem nevygoogloval co to přesně je) a kdoví co jsem si do terárka asi přitáhnul (furt se tam něco hejbe), nicméně si nemyslím, že by to bylo zásadně na škodu. Naopak do budoucna pro malé čolky může být spousta těch věcí optimální potravou. Teď občas hodím červíka (bydlim u rybníka tak semtam zajdu vysomrovat od rybářů), ale ti už teď taky nejsou... žížaly už pomalu taky ne... tak mám v mrazáku na kousky nasekanou rybu a dostávaj kusy ryby.
    Ještě, když jsem měl želvy, tak jsem si od jednoho ID z nyxu s kytkama přinesl pijavice (nějakou tu koňskou či co, co loví a nesaje krev)... tak jsem to dával čolkům taky a ejhle - koukám na čolka, jak mu leze ven a on ne a ne jí zežrat... aby ne, lezla mu ven nosem sviňa :) tak jsem jí vytáhnul a bylo, teď když nějakou najdu v bývalém krmném akvárku po želvách, tak jí nejdřív řádně zmasíruju a až pak jí dám čolkovi.

ad žebrovníci - snad nejjednodušší ocasatý obojživelník na chov... u mě přežili neskutečné věci (mojí pubertu)... souš v podstatě neměli - ale teda ne vyšší hladinu než asi 20cm a uprostřed šutr a různě kytky na kterých spali s tlamou nad vodou. Nikdy jsem je nezimoval... úspěšně jsem jich i několik odchoval (což mě pak přestalo bavit, protože se rozmnožovali vesele dál a dál) - dobrý bylo, když jsem hodil nějaké vajíčka k bráchovi do akvárka s pavíma očkama... zapomněl jsem na to a po nějakém čase bratr, že prej se mu zdá, že mu nějak mizej rybičky... tak jsem si vzpomněl běžim k akvárku a tam schovanej těžkej predátor... naučil se s rybama žrát jejich krmení a zároveň je i lovit.... pak ho vzal do práce do akva a tam prej i zabíjel ryby jen tak - ani je nežral....
    Pravda měl jsem je, taky jen 18 let... dožívají se v dobrých podmínkách až 25.

TEKKNO_HIPPIE
    TEKKNO_HIPPIE --- ---
    jj fakt moc pekny, kazdopadne zive cokoliv ti nedoporucuju protoze i kdyz si s zivim krmenim nedotahnes primo nemoci tak bakterie urcite a vubec cokoliv co ti rozhodi chemismus vody, ty mrazeny patentky sou fine a hlavne bezpecny - mrazeny

add zebrovnici, mate zkusenost s tim ze treba nikdy nemaji sous? nechavate je prezimovat(zazimovavat)?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    GOUMES: dík, teď je zase o něco málo lepší, ale už jsem viděl daleko vychytanější.

ad ti žebrovníci - nemůžeš tam mít tu hadičku se vzduchováním, po té ti vylezou téměř vždy... jinak sucho nutně nevyžadují... jen pozor - pokud budeš mít souš na kraji, zvlášť v rozích, tak nahoře musíš mít sklo, jinak ti zase zdrhnou...
    GOUMES
    GOUMES --- ---
    KUTAS: pekny terarko :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Fotky dost děsný... ale snad z toho je něco vidět (přes suchou část je ještě sklo) jinak vlevo kousek od mechu kempí jeden čolek - trochu mám obavy, takhle tam je od rána, dejchá, ale nějak se mu nikam nechce:

KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak dnes do noci šéfování terárka... proprání a provaření 20kg šutrů z Hrbáče... a myslim, že se to jakž takž povedlo. Čolci docela zvědaví, ale hledaj hlavně něco k snědku... koupil jsem jim mražený patentky a dafnie, budu muset najít akvaristiku s živejma nítěnkama (krmit to mrtvým mi přijde nějak proti srsti). Ještě jsem jim z jednoho starého akvárka nabízel pijavice - je vidět, že živý lovit moc neumí... ale nějaké snad chytli (bohužel minimálně jednu u vyplivli, protože jsem jí pak našel v terárku - zrovna tyhle potvory si tam moc namnožit nechci) - jen teda nevim jestli je to ta úplně nejlepší potrava.... btw. nejsou to pijavice co by se živily vyloženě krví, normálně loví nějaké malé potvory; stejně jako nějaké nítěnky jsem si je s něčím přitáhnul domů a začali si žít v kdysi krmném akvárku pro želvy vlastním životem. Nítěnky chci taky začít odchovávat - ale žrádlo pro ancistrusy jim nejede, tak zkusím nějakou zeleninu (ve zbytcích od želv si vyloženě libovaly)... bohužel jich není zrovna moc a čolci jsou zjevně neschopní, navíc tyhle nítěnky nejsou jako ty klasický, jak se strašně hejbou, ale spíš takový línější druh :) Tak je spíš použiju jako čističe do terárka - co zbyde po čolcích, tak budou zpracovávat tyhle mršky.

Dneska ráno trochu panika, že se jede čolek zaklínil kdesi pod šutrama... - viděl jsem jenom 2... ale potěšil mě, hověl si venku na mechu (taky operace - kousky mechu, miska, lignocel, kameny - a mám tam takovou malou mechovou skalku) - holt to nejsou žebrovníci a tihle rádi lezou i ven.
    Jak dorazim domů za světla, tak terárko nafotim a hodim nějaké fota.
    FERENCZY
    FERENCZY --- ---
    KUTAS: hehe, prosli jsme s pritelkyni stejnou procedurou: ZivaExotika -> Hornbach :) Z prvniho jsme si odnesli 2 Chameleony jemenske a z druheho terarium, pisek atd. Skoda, ze jsme se na ZivouExotiku dostali az po 12te, to uz mela vetsina lidi sbaleno...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: jj kámoš mi taky říkal, že tam bylo i docela málo lidí (návštěvníků) a že někteří vystavovatelé byli v Hamburku nebo kde se konala nějaká větší záležitost.
    No nevim... potřebuju sehnat ještě 2 čolky a pak budu rád, když se nějaký ten týden na burzu nepodívám... (ale kdoví... známe to.)
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Tak to se těš na další burzu, protože tahle byla taková trochu slabá.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak jsem pořídil 3x Cynops ensicauda, bohužel měli jen 1 samici... tak sháním ještě 1 samce a samici. Jinak exotika docela mazec, byla to moje první burza... a teda vcelku mela, ale zase jsem rád, že jsem čolky sehnal.

Zkusim nějak dát dokupy terárko a nafotim.... to jsem trochu nestihnul, tak jsem dnes nakonec jel koupit i kameny do Hornbáče (njn prosejt a proprat jsem holt propás).
    BONGO
    BONGO --- ---
    VEVER: diky za rychlou odpoved..furt nekde litam,takze jsem se k nyxu dostal az ted..no ze prijemce zabku chce vim jiste a taky vim, ze se o ni bude hezky starat :] ale protoze podarovana osoba zkusenosti s chovem zab nema, chtel nejakou co nejmene narocnou na chov..a aby byla hezka barevna a ziva [rohatku, co furt sedi, davat nechci :] takze jsem se chtel rozhodnout primarne podle narocnosti chovu..nekolikrat denne vybirat exkrementy asi nebude v chovatelskych moznostech..
    VEVER
    VEVER --- ---
    BONGO: No, hlavně se přesvědč, že příjemce žábu fakt chce :)
    Všechny totiž mají hodně průchodnou kůži a jsou proto hodně háklivé na čistotu, jsou schopné se otrávit dusíkem (nebo čím) z vlastních exkrementů. Takže je potřeba buď hodně velké a zarostlé terárium, ve kterém se to všechno rozloží nebo furt čistit.
    A žáby jsou fakt různé, třeba úplně vodní drápatka, která vůbec nepotřebuje souš, malinké, hodně barevné pralesničky, které se klidně utopí ve vodě, kde nestačí a nezvládnou sežrat nic o moc většího než octomilka, pak třeba rohatky, které jsou velké, sedí na jednom místě a sežerou prakticky cokoliv, včetně ostatních rohatek (taky rády koušou a nerady se pouštějí :)) nebo třeba listovnice, což jsou stromové žáby které skáčou.
    Pro každou z těchhle žab to chce v zásadě úplně jiné terárium.
    A je to jenom příklad, samozřejmě jde v pohodě sehnat spoustu dalších. Takže, jakou žábu si představuješ? :)
    BONGO
    BONGO --- ---
    ahoj,premyslim,ze jako darek venuju zabicku..ale jsem v zabach uplna lama,tak se chci zeptat na mozne druhy k chovu, narocnost chovu, delka zivota, kde zaby sehnat..proste vse podstatne :) snad se tady nekdo najde..dik
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: už jsem si to pročítal... není to nutnost, množí se také. Prostě podobný jako žebrovníci.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Minimálně se nebudou množit, jinak snad nic, ale radši se ještě zeptej chovatele.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VEVER: já díky čolkům a hlavně díky žebrovníkům do žádných žab nejdu, obojživelník bez ocasu je podezřelej :)
    Zvolím asi Cynops ensicauda, ten by vodu měl mít až do 25... děje se něco zásadně špatného, když zimovat nebudou?

VEVER
    VEVER --- ---
    KUTAS: Pyrrhogaster prý potřebuje 14-18 °C, nemáš třeba v bytě moc teplo?
    Taky potřebují zimovat.
    Prostě jsou mnohem jednodušší žáby :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam