• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: jééé! tak za odvoz a čokoládu nebo o já vím, za dobré víno.. ty budeš asi stejně rád, když se těch hladových potvor zbavíš, viď :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    koukni sem - http://www.nyx.cz/index.php?l=galerie;l2=3;user=KUTAS

No já mám jedno akva za odvoz, kde jsou... velký terárko jsem dostal taky za odvoz ještě s želvama.... předtím jsem měl terárko s žebrovníkama, který teda popraskalo za těch 20 let hodně slušně, ale nikdy neteklo :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: no nějakej pěknej kus skla stojí peníze, něco většího, min. 50L, kupovat to levně po aukrech a podobně je dobrý tak leda do doby, než zjistíš, že ti přes dovču prasklo :/
    mám tam pár velkých kamenů a nějaký schovky, ale časem chci udělat něco jako mezipatro s ukloněnou plošinou, aby se axíci mohli přibližovat k hladině.. myslím ,že to potřebujou a nejsou s hlubokou vodou bez možností pokukovat ven spokojení..

btw. nemáš nějaký fotky z pulčích a metamorfních fází těch tvých mečoocasů ? .)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: respekt k tomu tvýmu skokanovi - výhodou obojživelníků je jejich neskutečná regenerace, takže v dobrých podmínkách se vyhrabou z kdejaký patálie.
    Horolezci - no zase neskáčou... já si prostě u sklenáře nechal udělat úzký kusy skla (tak 15 cm široký) a položil jsem je na okraje terárka - nevypadá to úplně mega zle a zatím to teda nepřelezli, ale je pravda, že z velkýho terária se jim moc nechce. V tom menším jsou vyšší stěny - ale borci to teda dokážou vylézt úplně v pohodě a zábrana tam je udělaná podobně. I když je pravda, že netušim jestli se jim to nepovedlo, je jich tolik že nemám přehled. Jen teda když jsem to tam neměl, tak jsem jednoho prcka potkal jak si to rázuje obyvákem.... (to si musel dát taky slušnej pád nejdřív z vrchu terárka a pak ještě ze stolu na dlaždičky).

Tyo jestli tam nemáš moc kamenů, tak bych jim žížaly dával živý... dobrý je to i z boku sledovat jak je lověj :)
    Moji čolci moc mrtvou potravu nemusí, ani žebrovníky jsem na to neodchovával.

ad ten prostor - jako pro malý ho potřeba tolik není, ale pak je to lepší no. Co tím myslíš, že to stojí peníze?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: tak s těma mouchama jsi mě dostal, takhle jsem nechal na "alberta" (můj starší axík, asi samička nakonec) šmakovat šneky, ale jsou na něj tuzí, tak se na ně vysral.. a šneky jsem jim přestal dávat na radu akvaristy, co prodával; tak hmyzu v bytě zase dost, to bych se nebál o žrádlo, supr
    tak jistě, že bych jim doprál klidně celou vanu v koupelně, akorát to stojí peníze a rád bych se na ty mrchy koukal i z boku, takže lavóry a tak vynechám;
    ohledně teploty jsem se zatím spíš bál o zimu, jinak to co mám v bytě tuším tak plu-minus vyhovuje, teploměr nemám, ale pokojová teplota kuchyně s netěsnícím oknem temperuje akorát :)
    na žížaly jsem mloky učil pomalu, živých se mi panicky báli, takže jsem se naučil tyhle zvířata spařit vodou a zamrati, podávat po kouskách.. pak nezdrhají a vejdou se i menším do tlamy; kluci byli zvyklí na krmení z ruky a špejle (nejdřív špejle kvůli hygieně) a te´d jim sypu mražené patentky a teda řek bych že se jim po větším soustu event. potravě co musí přeprat stýská.. nevím no, mám je od června, zatím propsívají
    - "albert" se mi snažil párkrát vyskočit a jednou se mu to fakt povedlo, nebýt přítelkyních nočních můr, o plácajícím se tvorovi na podlaze, její přesvědčivosti vůči mým nadávkám ať je klid, asi by do rána pošel, vyskočil - letěl 1,5m na podlahu a tam se mrskal.. měl zraněnou hřbetní i ocasní ploutev, bál jsem se zánětu, byl doškrábaný a stejně chce občas skočit ven.. jestli ty mečoocasatí rovnou lezou, tak mě teda podrž
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: velikost akva záleží kolik by jsi jich chtěl, obecně platí čím větší tím lepší... ale pro tyhle malý zatím moc prostoru není potřeba.
    Ad vybavení
    světlo, topení - neřešit, takovýhle věci já ani moc neuznávám a vybírám si zvířata, který je nepotřebujou. Jen na zimu by se jim hodila o něco nižší teplota... klidně i kolem 15 stupňů. I když ohledně zimování jsem už slyšel různé názory, že tihle japonští čolci nezimují a stačí jim jen snížit teplotu (já zatím ty velké 2x zimoval kolem 10 stupňů - chvilku mívali i míň u rodičů ve venkovním sklepě, když byly velké mrazy, tak jsem je radši přesunul do vnitřního sklepa). U malých se bojím, takže budu spíš do budoucna řešit nějaké to snížení teploty.
    kryt - to rozhodně pošéfovat, jsou to absolutní horolezci, po stěnách jim to jde jedna báseň. I když je pravda, že z velkého terárka jsem nepozoroval, že by někam vyráželi... z toho kde jich je kolem těch 50 choděj rádi po stěně nahoru. Nemám kryt přes celé terárko, ale prostě jen okraje, vzhůru nohama toho zase tolik snad neujdou.
    Známej, kterej si nějaký ode mě koupil je i přes moje varování nechal v terárku, kde mu vedly nejrůznější hadičky (topení, teploměry a co já vim), tak tomu dva zdrhli.

ad hmyz - normálně doma na okně seberu masařku, namočím ve vodě (aby mi pak náhodou neuletěla) a přidržím u hladiny.
    Je pravda, že díky tomu, že mám u dna kameny, tak se čolci naučili krmit ze špejle nebo z ruky, protože jakmile žížalu pustim, tak se zavrtá do šutrů a tam by shnila (i když mi tam žijou nejrůznější potvory - nějaký nítěnky, šneci, krevetky, který by si na ní asi pošmákli). Radši bych nějaký přirozenější krmení, ale to radši obětuju v rámci snažší údržby.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: ok, jakej objem terárko-akvárka bys mi doporučil pro ty tvoje mladý ensicaudy ? asi budou potřebovat osvětlení pro topení, nebo by vydrželi v polostínu/polosvětle v pokoji na jižní stranu ? uvažoval sem pro ty axolotly taky trochu hmyzu, ale larvy (ponravy ze zahrádky) ze zahrady jsou pro mě risk, jestli nejsou jedovaté
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Praha - Kyje (kousek pod Hloubětínem).

Octomilky prodává je jeden člověk co bydlí na Proseku... takový balení, které vydrží tak 3 týdny asi za 40,--. Dostal jsem na něj tip tady z nyxu, myslím, že od nějaké "žabařky" = dolezalovak@tiscali.cz (605-500587)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: jo ok, to zní dobře, co píšeš; a kde se daj ty octomilky sehnat ? :)
    btw. odkud jsi, abych věděl, jestli má smysl uvažovat nad návštěvou a koupí těch mečoocasích
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: axolotl je moc velkej, k němu se moc dalších obojživelníků nehodí, to bych nedělal.

krmení - co rybářské potřeby a nějací ti červíci, klasika od masařek jsou super... jinak já žížaly normálně vykopávám a přes zimu jsem dospělý krmil rybím masem. Jen mi přijde, že malí jsou rozmazlení a rybička jim nejede, ale nítěnky milujou + ty nelétavé octomilky je taky baví. Přes léto se mi ještě osvědčili mšice to jim taky moc chutná.
    Velký jsem dokrmoval ještě mouchama a kdejakým hmyzem co lítal po domácnosti, i když jeden čolek s tím nějak neměl dobrou zkušenost - mu bzučela v hubě či co a od tý doby už hmyz nechtěl.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: jo tak já mám v akvárku zatím jeen druh kytky, stolístek, kterej se mi osvědčil nenáročností, na dně nemám žádnej štěrk, protože se tím ti nešťastníci cpou a pak si umřou, takže jsem ji mto zatrhnul; mám tam nějakej samorost z rašeliniště, kterje to barví do hněda a mladý tam vrhnul jeden no-name vodní šnek;
    protože se mi salamandři líbí i na suchu, tak uvažuju o tom, že toho axolotla nechám ve vodě a k němu bych dal do 100L akvárka i něco objživelnějšího, ale to nevím, jestli není blbost, každopádně na dva-tři 15cm mečoocasých bych někde místo našel.. ale netuším, čím to krmit ?
    btw. v ústí nad labem nemůžu sehnat normální akvaristiku s živejma nitěnkama a žížalama :/
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: Sejkora mi přijde jako dobrej šílenec... jsem ho ukecal, aby se u mě zastavil (jezdí pro nítěnky taky do Vysočan) a jako potěšil mě, že to nemám tak hrozný :)) i když jako jeho biotopy s antibakteriálníma plísněma, sviňkama co likvidujou zbytky potravy apod. Na to fakt nemám.
    Ale jako jeho terárko co bylo na výstavě na Smíchově s žebrovníkama... no nevim no, to mi prostě nesedělo... chápu, že v přírodě žebrovníci nejsou akvatičtí, ale já je choval 19 let a zvládali to docela v pohodě, já prostě rád něco co tráví hodně času ve vodě.

Já mám Cynops Ensicauda Ensicauda... rozpoznat určitě jdou, ale až tak v kolem 3-4 roku kdy pohlavně dospívají a vrací se do vody. Velké jsem dal pryč a nechal jsem si jen malé (rád si ty 3-4 roky od odchovu zase odpočinu).
    Velikost tak kolem 15cm (snažil jsem se po žebrovnících najít co největšího čolky a přitom velmi lehce chovaného).

Trochu jsem aktualizoval jeden překlad o celém druhu Cynops (takže spíš z pohledu na ty Ensicauda Ensicauda) co mi poslal Sejkora (před lety ho přeložil z netu), viz příloha.

Cynops ensicauda_1.0.doc (296448 B)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: hm, mám v akvárku axolotly, takže mi o aktivitě můžeš povídat i víc :) já tady žádnou nemám;-) nicméně jestli jim stačí 18C, tak to je tak optimum, co snesu taky, mírně víc asi neuškodí; jinak kdybys mi dal třeba info, co je to za řád nebo rod, tak si kliďně na caudata.org zkusím o nich něco najít... zatím se učím chovat ve vodě, ale mloci a čolci mě přitahujou a asi bych zkusil i nějaké terérko s tímhle.. je jasný, že se člověk učí, když čtu o hotovejch biotopech u "Sejkory", tak docela čumím, ale to chce jenom pozorovat, co ten prostor potřebuje, hledat rovnováhu;
    jak velký je to dospělý ? poznáš páreček ? :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: jasně... jednu partičku jsem dal už do velkýho terárka a ti mi přijdou, že tak nějak zimujou - nemám rád vedro v pokoji a jsou u okna, tak tam můžou mít chvilkami i třeba 18 stupňů, což teda nějak moc málo na ně by být nemělo... ale prostě moc aktivní nejsou a zalejzaj hlavně pod mech a různě pod šutry. Aktivnější jsou spíš po ránu, jak roztáhnu závěsy v pokoji, tak se postupně vytratěj až na 1-2, kteří pravidelně vždycky pár dní kempujou na nějakým šutru (věděj, že tam je čeká jídlo). Snažim naučit, aby si pro krmení chodili k vodě, ale tam vládnou krevetky, takže zatím mají k vodě velkej respekt a vyloženě pod vodu nechoděj.
    Druhá banda asi o 50 členech vegetuje v terárku v obyváku a ti jsou teda živí až moc.... spousta z nich se i naučila pátrat u dna po nítěnkách a tak. Což mi připomíná, že se musim stavit pro nelétavé octomilky, abych jim zpestřil stravu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: co ti tvý čolci ? eště žijou ? kdyžtak pošta
    ONDRUCH
    ONDRUCH --- ---
    KUTAS: no mám spíš něco málo ze stavby, ale mohl bych něco nafotit
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Vypadá to dobře, nemáš ještě nějakou fotku?
    ONDRUCH
    ONDRUCH --- ---
    ONDRUCH: tak se to nakonec všechno podařilo, daří se mi držet nějakých 25-27 přes den, v noci to trošku sleze, žabky už jsou zabydlené, doufám, že se jim bude dařit
    ONDRUCH
    ONDRUCH --- ---
    Tak jsem dokončil paludárium:

zítra do něj stěhuju phyllobates vittatus, jen mi stále dělá problémy vytápění, je tam relativně dost zima, je to veliký a nepočítal jsem s tím, že se to bude vyhřívat takhle dlouho...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    LOFEEK42: já s tím mám špatné zkušenosti... takže jsem to řešil (kurňa teď nevím, jak se to jmenuje) taková ta "suchá rašelina", která nasaje vodu.... koupil jsem na burze. To jsem dal do misky, misku obsypal kamenama a zasázel do toho mech. Tak aby na to nemohla voda z "mokré" části.

Jinak jsem hodně kamenově orientovanej, já se prostě nedokážu o to terárko dostatečně starat, když bych tam měl hlínu. Samozřejmě mi to Sejkora trochu zdrbnul - co jsem měl možnost vidět v té stanici přírodovědců jeho terárko, tak to je v podstatě fakt něco jako kus louky. On hlavně preferuje to, že čolci nejsou tak akvatický, jak je lidi chovají. Když jsem se s ním bavil, tak to má vychytaný i v tom směru, že pod kouskama kůry má "sviňky", který likvidujou zbytky potravy. Nemluvě o nějakých pivovarnických plísních, které zase likvidují špatné bakterie :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam