• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    čolek velký, pardon, ale imho jeden z nejhezčích ocasatých u nás

btw. u nás je teď v akvárku nervózní nálada, myslím, že budou chtít mločci pšouknout vajíčka a čeká se na spermatofor a nevím, jeslti více-méně stejné prostředí jako před čtvrt rokem nezačalo vadit, nebo jestli nejsou nervózní už před námluvami standartně.. nevím

RANITOMEYA: hmm, ti jsou..
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Mimochodem, ve středu jsem zajel koupit ty neritini (dvě) a vypadá to, že by mohly tak za tři týdny chcípnout. Hlady. Protože boj s řasama jim jde opravdu velice dobře.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak jsem provedl přímou záchranu jednoho malýho čolka... koukám, že se chová nějak divně, jakože měl ohnutej ocas skoro v pravém úhlu směrem nahoru a jen trochu s ním hýbal... jednu přední nohu divně pokroucenou... Tak do něj šťouchnu špejlí a on reagoval jen pohybem toho ocasu... takže jsem vzal lžíci nabral ho na lžíci a položil na šutr, na vzduchu se už trochu pohnul celej... v noci jsem dorazil domů a čolek z lžíce fuč.
    Moje domněnka je, že se regulérně skoro utopil.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tady ten chlapík, F. Schiffner, docela odvážně orodoval s pokusy přinutit axolotla m. k metamorfóze.. , k tomu mě zaujal popis, jak nechal terestrické axolotly zazimovat v myších dírách v našem klimatu, ale výsledky už nenapsal, kdo ví proč http://www.ifauna.cz/clanek/terarijni-zvirata/zkusenosti-s-chovem-axolotla-mexickeho/2006/

průběh spontánní metamorfózy axolotla m.
    - http://www.caudata.org/forum/f46-beginner-newt-salamander-axolotl-help-topics/f48-axolotls-ambystoma-mexicanum/f57-axolotl-free-all/51411-metamorphed-axolotl.html

- http://www.caudata.org/forum/f46-beginner-newt-salamander-axolotl-help-topics/f48-axolotls-ambystoma-mexicanum/f57-axolotl-free-all/52026-lost-gills.html

prý se zmetamorfovaní axolotli moc nedožijou nebo zemřou během změny..,
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: to s tou PET lahví se dá docela dobře pochopit, to jsem dělal tak s kostkama ledu přímo (led už plyny neobsahuje);
    ten Sejkora vypadá na docela dobrýho "blázna", ti povím !
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: jj to je asi dobrá připomínka... určitě by měli mít možnost se schovat před přímým slunkem. Výhodou je, že když jsou pak hlavně ve vodě (což u většiny mloků a některých čolků v letních měsích neplatí), tak voda má vždy o pár stupňů míň než okolí, navíc v největší krizi se dá chladit třeba PETkou s ledem.

Jinak Sejkora hodně varoval před vedrem, ale vzhledem k tomu, že on má nejrůznější druhy čolků a přijde mi, že není moc pro akvatické chování a snaží se jim to vyladit co nejvíc podle přírody, tak prostě hodně záleží i na dalších okolnostech.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: jasně, otázka je, co takový teplý výkyv udělá s délkou života.. i já měl mloky v létě pod oknem a měl jsme strach, aby jim nebyla zima (ještě jsem si nic nezjistil o teplotě) a moje snahy ohřívat jim akvárko přežili... ale.. no jen tak :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: mloci nevim.... u čolků záleží odkud jsou... obecně bych řekl 20 - 23 optimum. Ale jak jsem psal ty moje Ensicaudy dávaj v přírodě i 27.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: třeba ty moje Ensicaudy se v přírodě nacházejí i na místech, kde se teplota pohybuje kolem 27 stupňů, i když při diskuzích se Sejkorou mi tvrdil, že vysoká teplota může být problém.

Já mám taky východ - západ pokoj a ta teplota jde vysoko, s malejma jsem to teda ještě přesně nezkoušel (byli v jiném pokoji), voda nešla výš než na 25, s čímž velký byli v pohodě - taky byli hlavně ve vodě, ale malý se držej venku.
    Na druhou stranu mám terárko ze shora odkryté - kryju jenom okraje, takže jak se voda odpařuje, tak se to asi chladí.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: jj, to často navazuje na problém - jak snížit teplotu místnosti:) termofolie na skla etc. akvaristi koukám udržujou 25-3C0 v létě a stěžujou si, mloci chcou míň a to už aby člověk přemýšlel jak dosáhnout 15-20C
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: no, byt máme orientovanej východ/západ, takže v létě je prostě půlku dne v bytě teplíčko, vnitřní teploměr, co tu mám, má paměť na maxima a minima a jako maximum tu mám 28°C, což je asi opravdu nějakej chvilkovej extrém, ale takovejch 22-24 by tu přes letní pařáky opravdu bejt mohlo. Což je asi přespříliš, ne?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: ad ta teplota - kolik to znamená stupňů?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: ne, v pohodě, já díky za rady, opravdu. Nějaké ocasaté obojživelníky bych časem také rád, ale potřeboval bych vymyslet nějaký účinný systém chlazení, protože u nás v bytě nikde nejsou zcela vyhovující podmínky, kor v létě.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: oki, pak je tedy fajn, já se jen tak zamyslel.. v akva spíš chladnomilný kytky.. k mlokům,
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: nesedí, bělomech je právě úplně na druhý straně na relativně suchym místě, neoregélie jsou přímo pod zářivkou (krom teda jedný kytky), takže ty by měly být v pohodě. Jediný, co, tak to chce zastřihávat ten fíkus, aby jim nestínil, ale tak s tim se počítalo. Jedinej ten fíkus je tam vyloženě na asi nepřirozenym stanovišti, ale evidentně mu to zatim nevadí.. Uvidíme časem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: hm právě to může být důvod úhynu rostlin, tne fíkus chce polostín a ten máš navrchu instalace, neoregálie chce zase hodně slunce.. bělomech má rád suchá stanoviště a "sedí" Ti v laguně etc :)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: ty bláho, zas tolik vyšperkovaný to nemám.. vzal jsem rostliny, co jsem viděl, že tak většinou v podobnejch nádržích lidi mají, takže spíš nástřel :)
    a díky :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: se tě zeptám, ladils ty kytky k sobě, aby se třeba doplňovaly alkalitou, pH a pod.. ? nebo to byl nástřel a čekáš co vyleze ? :) jinak pěkný, líbí se mi to a inspiruje mě to
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    ad ty mechy ještě, to je podle mě docela běh na dlouho trať, ne? mechy rostou docela pomalu, tomu bělomechu, co tam mám se daří z části. Část je krásně zelená a je vidět, že rostou, část je tak nějak zelená, ale nevypadá zrovna dvakrát zdravě, uvidíme. A ten rašeliník je asi +- docela mrtvej, ale vyrůstají z něj masově nový zelený lodyžky, tak se to snad nějak chytne.

VEVER: díky za tip, porozhlédnu se po něm :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    RANITOMEYA: Většina šneků kytky nijak zvlášť neokusuje a třeba Neritina by je neměla okusovat vůbec, prý žere čistě řasy. Navíc je to velmi hezký šnek a množí se přes mořskou larvu, takže se nepřemnoží :) Akorát potřebuje dost vápníku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam