• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: můžu se zkusit pozeptat... btw. prověř si náročnost chovu u čolka velkého, někteří čolci se dost liší a nemusí to být snadné je chovat. To se ostatně můžu zeptat taky.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: z nějakýho chovu, nebo z přírody? :) na chov českejch druhů (a jinejch chráněnejch) je nutný oficiálně povolení, že jo? :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: :)) jj, mločí táta, žejo :) a ty by si byl schopný sehnat larvičky čolků velkých ? vím, že sme se domlouvali na eniscaudi, ale ty nemaj tak bizz. a krásný tvar jako č. velký :) a jábych toho chtěl vůbec hodně jsem ve stádiu zamilovanosti
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: jj jezírko na zahrádce mám taky v plánu :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VODOMERKA: njn, a tam je furt co oběvovat
    RANITOMEYA: akorát Vás chraň pámbu myslet si, že jsem schopnej provádět po lokalitách ! :) nejsem, začínám a budu rád, když "nějakýho" najdu
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: já jsem pro, když se to domluví předem, udělám si díru v programu :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PALEONTOLOG: njn. CStredohori, proste :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VODOMERKA: jó tak mě říkal i jeden místní pijan, že jich má plnou tůňku na zahradě :) je to kousek od zastávky MHD ,)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PALEONTOLOG: i na severnim svahu Varhoste :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: skvrnitý prý hojně roste v místě mého pracoviště (ústí nad labem, vaňov, vaňovský vodopád);
    KUTAS: mě se tedy snaha brát z přírody domů taky moc nechce, na druhou stranu pulci mají v přírodě stejně docela vysoký úhyn.. dospěláka určo ne

kdybychom se rozumě domluvili, klidně bych šel na ty velký taky, u mě je teda taky problém s časem, ani by mi nevadila expedice do divočejších lokalit za sporadyckým výskytem
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: tak krátkou procházku na ty obecný/velký zkusíme určitě... :)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: jako.. v dubnu budu akorát v půlce semestru, takže ten čas by se tam měl udělat u mě, celkem v pohodě..
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: Hloubětín/Kyje? Tak to máme kousek, já jsem z Čerňáku
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: bysme mohli zkusit na ty horský někdy na jaře... ale já jsem na tom teda hodně bídně s časem. Nicméně pojďme to vést v patrnost a začít to řešit tak v dubnu.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: já bych ho měl mít kousek za barákem :) (Hloubětín/Kyje)

Jinak z české přírody domů už žádného čolka tahat nebudu, to se dají pořídit různě na burzách zahraniční většinou z domácích chovů (jenom ten Sejkora toho odchovává docela dost).
    Navíc já jsem teď řekl bych tak na 20 let vyhraněnej (pokud se teda nestane nic neočekávaného - což doufám ne)... a budu věrnej Ensicaudam.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: KUTAS: Já ty informace o tom, kde se vyskytujou hledám hlavně teda na biolibu, podle těch pozorování.. Mám pár dobrých lokalit (v Praze) na skokany, klasicky na ještěrky obecný a fajnovou lokalitu s užovkama podplamatejma.. Ale na ty čkolky bych vyrazil rád, kousek od Prahy by mohlo bejt i fajn místo s mlokem skvrnitým.
    Jako jestli by se chtělo někomu, tak můžeme udělat nějakou menší expedici společně. Já jsem teda z Prahé..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: tak č.velký by se našel volně žijící v Ďáblickém Háji, horského bych nedokázal asi úspěšně zazimovat a tahat ho do přírody na zimu by mohla bejt smrt :/
    jinak pro expedice za objž. jsem každopádně pro.. nadchnuli mě, svině
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: mám tip snad i na čolka velkého v Praze... na jaře se chci jít podívat.

O horském jsem kdysi věděl kousek od Prahy, ale teď už v tom lomu asi nejsou, i když pár by jich tam být mohlo.... dokonce jsem měl jako malej 4 doma - utekli, já to obrečel, táta nás naložil do trabanta a jeli jsme do Holešovic - tak jsem začal chovat žebrovníky :)

Jinak odkudsi z Ostravy mám jednoho známého, kteří dělají pravidelné expedice za obojživelníky.

Já to mám podobné rozhoduju se mezi horským a velkým - prostě ten hřbet je takovej majestátní :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: mě teda fascinujou především obojživelníci vlastnostma, dynamikou pohybu, plazi.. ti jsou evolučně o dost mladší... :)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: no.. je malej no..
    ty jo, budu se muset za čolky někam vypravit, naposled jsem viděl čolka před x lety (v přírodě).. letos mám vůbec v plánu různý batrocho/herpetologický výpravy
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: on je krásnej barevně, ale je malej :) ohledně toho č. velkého snad tolik, že má dvojnásobnou velikost, úžasnej tvar ocasního a hřbet. lemu v dospělosti..
    ale teď jsem se dočetl, že ten č.horský prý na balkánu žije i neotenicky, tzn. se rozmnožuje ve stádiu larvy jako axolotl
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: měli by být nervózní standardně... alespoň, co já jsem se všude dočetl
    každopádně podle mě je to teda čolek horský (a nebo mlok skvrnitý, nemůžu se rozhodnout), ale asi teda čolek horský :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam