• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: vodnatelnost je co? co taková ta nemoc, jak se při dýchání dostává vzduch mezi kůži a svalstvo? způsobuje to právě taky nafouknutí těla.. ale nic moc o tom nevím, viděl jsem jen nějakou zmínku v knížce a fotografie, ani název nemoci nebyl :( ale fotky to byly jen žab, nevím, jak s ocasatými :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    SUSMEN: opravdu je teď nepřekrmuj a jenom se modlit, aby to nebyla ta nemoc (vodnatelnost).
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: to je hovadina :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Pro spojení s mystérii Země. Pomáhá člověku cítit se uzemněný a najít Sílu skrze spojení s mystérii transformace a regenerace. Pro objevení tajemství podzemí. Pro prohloubení prožitku přítomnosti a spojení se šamanskou silou, která je přítomna v srdci přítomného okamžiku.

Mlok - Salamander (tinktura 30 ml) - Esence zvířat | eObchod - přírodní kosmetika, léčiva, zdraví, krása, čínská medicína, energie, kyslík, kolagen, akné, cévy, čakra, čakry, afrodiziaka, feromony, sex, esence,čaj
    http://www.eobchod.net/mlok-salamander--tinktura-30-ml--esence-zvirat/
    SUSMEN
    SUSMEN --- ---
    no oni maj prave ted problem se potopit, tak jim to davam z pinzety....tak snad se z toho nak dostanou...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Ještě je riziko, že by to mohla být vodnatelnost.... to je pak asi blbý.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    SUSMEN: předtím rokem a půl jsi je kupoval, když ještě měli žábry? Jestliže jsou žebrovníci kolem 6cm, tak jsou ještě opravdu malí a doporučoval bych je krmit klidně v menších dávkách denně (zase, aby moc netloustli). I když to není asi úplně nutné, tak to prostě zkus víckrát než 1x týdně. Jinak počítej, že jsou v tomhle věku docela žraví a v podstatě sežerou tolik kolik jim dáš.

Co se týče toho nafouknutí, tak to se většinou stane, když nějakou dobu nemají žádnou potravu a pak dostanou hodně nažrat... nemělo by to být zásadní, ale vzhledem k tomu, že se žebrovníci většinou chovají akvaticky a žerou potravu u dna, tak pak mívají problém se najíst - u takhle velkých jak je máš ty to asi půjde zvládnout, u menších ještě se žábrami to bývá problém (vím, že jsem takové malé krmil individuálně než se "vyfoukli").

Takže teď jim dej menší dávky potravy třeba obden a mělo by se to během několika dnů srovnat.
    SUSMEN
    SUSMEN --- ---
    sem tu
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Já preferuju vždy jen jeden druh... (skoro 20 let žebrovníci, mezitím pokus s želvama, abych se vrátil zase teď k čolkům) jako o víc terárek (když nepočítám chovné) bych se asi prostě už nedokázal postarat (a to se jako fakt moc nestarám :)

Ale ten odchov to je masakr... se s tím docela dost patlám a jak čolci (bylo jich asi 100) vylezli na souš, tak jsem je krmil prakticky individuálně - což teda už nedělám, ale zase jsem poslal do světa velké čolky a 8 malých si dal do velkého terárka, kde se blbě krměj.... protože je tam hodně oddělená voda a souš, tak je vždycky přes špejli lákám na kámen, kde je zčásti voda = můžu tam nechat nítěnky, protože sklouznou do vody a pak se o ně postaraj šneci a krevetky, případně se zaintegrujou do celého biotopu a když se dostanou až na zem, tak se schovaj.
    Jenže jsem línej běhat po akvaristikách a případně burzách, abych udal ty co mi zbývaj... na druhou stranu mě to asi i docela baví :)

RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: haha, já měl to samý s motýlama.. mě prošlo rukama už takovejch druhů.. v jednu chvíli už to bylo fakt nezvladatelný.. třeba imaga lišajů se musí krmit ručně a to ze začátku, než si zvyknou na ruku, trvá fakt dlouho :) a když jsem to dělal poprvý, tak to bylo ještě horší, protože sme voba nevěděli, cože to vlastně máme dělat.. prostě klasika ;)
    no takže když se ti sejde třeba padesátka hladovejch motýlů, tak to máš třeba na hodinku a půl, denně.. mimoto chodit pro žrádlo taky neni časově nenáročný.. měl jsme lišaje svízelový a ti byli schopný sežrat třeba kilo svízele denně.. zkus nasbírat kilo svízele, neni to vůbec málo :D absolutně jsem u nás vybil svízel v okruhu asi pěti kilometrů
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: jasně, mě teď moje rozmlouvá, abych pořizoval víc než mám, axolotly, protože bych se z toho za chvíli zbláznil (nebo ona), ale jedny čolky ještě chci a uvidím, do čeho se pustit, jestli do KUTASových ensicaud nebo do něčeho endemického, ohroženého
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: možná z nějakejch reintrodukčních chovů.. :) no nezbyde asi nic jiného, než se opravdu informovat na úřadě.. zkus třeba napsat email někam.. občas bývají docela ochotní
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: nevím, asi by mě zajímalo stanovisko konkrétního úřadu.. (úředníka) na ten či onen případ, takhle se dá polemizovat docela dlouho a bezúspěšně (nic ve zlým), a nevím kde teda na zqačátku legálního chovu byl první kus/kusy... nevím nevím
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: no takhle, k tomu čolkovi, co jsem pochopil já, tak chovat chráněné zvíře, chycené v přírodě, prostě nejde vůbec. Můžeš dostat povolení, ale pak si musíš opatřit zvíře z legálních chovů, s papírama a tak. Nemůžeš si chytit někde z nějaký populace. Asi, aby si jí tím neublížil, nevím. Někde jsem četl článek právě od chlápka, co se takhle nadchnul pro mloka skvrnitýho.. Ale asi by se to chtělo někde informovat.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: jasně, já na to nemám moc co říct vyjma jediného, ačkoliv nejsem zastánce přístupu, že všechny informace by měli být zadarmo, řek bych, že šířit podstatnou většinu volně je přípustné; navíc taky bych řekl, že tištěná literatura má narozdíl od té digitální (literatura ?) jednu obrovskou výhodu.. je tištěná, což se na obsahu projevuje více než málo

KUTAS: hele a chovat čolka v. odkoupeného v zajetí je v pořádku stejně jako chovat jakéhokoliv čolka chyceného v přírodě ? (mě se to nezdá)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak legálně sehnat čolka velkého prý vyjde tak kolem 1000,--. Jinak ty podmínky jsou asi stejné, jako v tom článku ohledně mloků.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: Jako jestli jde o tu financni stranku veci, tak tenhle jednorazovej vydaj jednou za uherskej rok za neco takovyho me zrovna nemrzi. Pak jsou tu jeste knihovny, kde se daji podobny knihy najit a bohuzel o tomhle toho na internetu treba jeste tolik veci neni. I kyz treba wikipedie se hodne lepsi:) Jako treba chovatelsky zkusennosti z internetu porad k nezaplaceni, ale knihy jsou k nezaplaceni v nekterejch vecech. Ja jsem treba mimo jine motylar a toho proste na internetu moc neni. Taky jsem nasel skvely stranky jednoho brita, entomologa, kterej mi i hodne pomohl, ale bez knih bych byl nahranej. Navic bych se bez nich asi jako malej nezacal o tenhle obor zajimat:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jj, ale číst z papíru a koupit si knížku je furt eště rozdíl
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: to sme dva :) když mám nějaký dlouhý a zajímavý pdf, tak si ho velmi často vytisknu :D
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    hmmm, tak já si jí asi koupím... mám slabost pro papír respektive na knížky na compu nějak asi neumím číst...
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: když budu mít čas, můžu naskenovat i tuhle pasáž
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam