• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    LADY_CANDAR: ohledně axolotlů by to mohl doplnit Paleontolog.... já používal paví očka, protože jich nebylo škoda... jenže:
    1. čolci byli líní je lovit, protože většinou dostávali žížaly skoro z ruky
    2. paví očka se naučily existovat "na listech" - čolci dole u dna a rybky v úkrytech na kytkách

Vyjímkou byl ten zabiják jak popisuju KUTAS, ten podle mě sežral nejdřív všechny bráchy a ségry, pak se naučil dlabat krmení s rybičkama no a ve finále lovil rybky. Skončil pak u někoho v práci myslim a tenkrát jsem dostal info, jak kolektiv sledoval jeho akci, kdy prý doslova roztrhal nějakou rybku... a prej to vypadalo, jakoby to dělal pro zábavu :)

Jinak já bych rád je krmil nějak "nezávisle/přírodně" a oni se teda trochu i sami krměj, hlavně teda šnekama a asi vyžíraj i nítěnky, který mi žijou v akvárku (proto jsem zrušil rybičky - ty je zlikvidovaly hned).... jenže na to nějak nemám nervy aneb pak se prostě začnou zvětšovat rozdíly mezi slabšíma a silnějšíma jedincema, tzn. ty silnější začnou ještě víc tloustnout a růst, zatímco slabší dostávaj víc a víc nafrak.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    KUTAS: Coz mi pripomina... jake rybicky jako krmne k axolotlum? :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak si přidám i můj "příběh"...

Na začátku byla škarpa kousek za barákama a za sídlištěm... k tomu taková ta síťka na procedění těstovin... a pak tak 20-30 čolků doma v terárku, většinou obecní a nějakej ten velkej myslim. Klasika nachytat a pak vrátit do přírody.... bylo mi tak 8 let. Do toho kámoš co měl chatu kousek od Sázavy a tam lom, kde nachytal čolky horský a přivezl mi je domů. Byli 4 a všichni úspěšne zdrhli a pravděpodobně uschli.
    Takže pláč a smutek, táta mě naložil s bráchou do trabanta a vyjeli jsme směrem Holešovická tržnice. Tam jsme koupili 5 malejch žebrovníků. Do teď mám k těmhle ocasatejm velkej respekt, protože postupně přežili se mnou 18 - 22 let a to včetně mojí puberty a vůbec časů, kdy priority byly trochu jiné než terárko... dokonce zvládli i xkrát zdrhnout, ale vždycky se někde objevili (jednou mi vlezli dokonce i do postele).
    V těch x letech jsem vyzkoušel i úspěšný odchov a rozdávání/prodej do akvaristik, včetně jednoho "nechtěného" zabijáka - hodil jsem bráchovi tajně k pavím očkám vajíčka a za x týdnů při bratrově poznámce, že se mu rybičky nějak přestali množit jsme našli důvod....
    ....pokračování na téma aktuální smečky Cynops Ensicauda Ensicauda příště ;)
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    JONEZ1: Ja colky mela jako dite. A taky raky. Ale takovym tim zpusobem, ze chvili chovat a pak zas vratit do prirody. Co ja si vsechno natahala domu... XD

KUTAS: Nejakou dobu budou v 70l akvarku s pridanymi cca 20l ve filtru. Pak se uvidi. Planujem rekonstrukci a pak by se zavojnatky mely stehovat do vetsiho a zavojnatci 120l zustane volne :)
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    LADY_CANDAR:: heled, tak to ti musim doplnit jeste muj "pribeh".
    Pred par lety mi umrela ryba (vrubozubec pavi), a akvarko bylo prilis dlouho prazdne, tak jsem premyslel, ze bych si moh' konecne splnit "touhu" a poridit nejakeho mloka :-). To mne privedlo sem, kde jsem chtel domluvit axolotla, ... avsak ... uvidel jsem Kutasovo fotky colku a bylo rozhodnuto (uz jako dite jsem colky miloval a chodil je pozorovat do ruznych tůněk a rybnicku). Od te doby jsem "čolkař" :-))
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    LADY_CANDAR: hele jinak ta cena za ně je v poho... a vzhledem k tomu co jsem odchoval rozumím i argumentu, že třeba každý týden jejich cenu zvýší o 20,--. Ono čím jsou starší tím je větší šance, že přežijou.

Jak velký teda pro ně máš akvárko? Jinak dobře, že jsi dala pryč ty ancistruse - sdílí stejný prostor jako mloci/čolci a ty jejich ostrý ploutve jsou pro ně docela nepříjemný.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    JONEZ1: Jj. Je to zvire mych snu, ale dost dlouho jsem se k nemu odhodlavala, nez jsem videla ty belooke ve zverexu v Teplicich. Nejdriv jsem tyden odolavala, ale pak jsem si rekla, ze vystehuju a nekomu daruju ancistrusy a z krevetkaria/sumeckaria udelam mlokarium. Dva roky akvaristiky jsou snad dost na to, abych peci o ne zvladla. Navic o nich pisu pohadkovou knizku pro deti, tak aspon budu mit inspiraci :)

VEVER: Maji takove zvlastni oci. Pod akvarijnim svetlem vypadaji, jako by je meli perletove bile. Pod normalnim jsou lehce nazloutli. Ten s cernyma ocima je pod normalnim svetlem malicko do fialova.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Těch s bílýma očima bych se skoro bála :) Vypadají jako zombie.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    LADY_CANDAR:: mali axolotlici? :)
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    Tak uz sem taky patrim :)
    Pan Lahodny, Pan Stavnaty a Pan Krupavy. Dneska jsem je pritahla ze zverexu, ale uz se vzpamatovali z cesty a slupli lzicku nitenek XD

RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    NEGI: dík... já už na tuty počítám s kompletní desinfekcí CO2, vytjde to asi na tři stovky, takže pohoda... to preventivní opatření s uhlim zkusim! :)
    ještě jsem ty mrchy neidentifikoval, pokusim se udělat nějaký lepší fotky a hodit to ve škole někomu, kdo tomu rozumí
    NEGI
    NEGI --- ---
    RANITOMEYA: Prý stačí vložit do terárka kus uhlí a tyhle mrchy se prej zdekujou. Nevim, nezkoušel jsem. Netuším, jestli je to zabije nebo pouze vyžene... Ale každopádně by to mohlo mít prevenční účinky...což jste mi teď připomněli, že jsem to chtěl udělat už dávno...
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: strýc se domnívá, že budou rozhodně škodit na zárodcích, což by vysvětlovalo ten zvláštní úhyn všech posledních snůšek... vylíhnuvší pulec to taky z nejasných důvodů schytal.. Podle něj určitě nejsou nic dobrýho navíc.. navíc jich je tu fakt hodně :) Ještě se poptám, třeba to tak horký nebude.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: a žabky je nedlabou? Jinak myslíš, že nějak aktivně škoděj?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Tak, mám fotky, zatim z toho nejsem moc moudrej.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: říkám, neměl jsem možnost se na ně zatím podívat z blízka a fotku z mikroskopu ještě nemám. Vypadají jako malí bílý flíčky, desetina milimetru možná, pohybují se poměrně rychle na něco tak malého. Možná rychlostí 0,5mm/s nevim přesně. Neskáčou, nelétají. Roztoči to budou určitě, strýc není takový troglodyt, přeci jen, má na to školy, jen mu občas dělá problém něco poslat, když ho o to požádám.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: mno a jak teda vypadají, pohybují se atd.?
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Ad nafukování - zpracuji to nějak zítra, dneska už jsem na to moc unavený, pardon.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    KUTAS: Ještě nvim, fotku z mikroskopu jsem ještě nedostal (stejně bych to asi nepoznal), zítra se na ně podívám do mikroskopu osobně, ale strýc veterinář taky neví. Možná to zkusim dát někomu na fakultě. Ale opravdu by mě zajímalo, odkud přišli. Podle mě jsem je prvně zaznamenal v mnou nově nasazených násadách octomilek. To znamená, že se tam museli dostat nějak při přípravě. Protože násady, ze tkerých jsem je tvořil napadené nejsou. Je možný, že se roztoči vyskytovali tady v mojí orchidei (kterou mám mimo terárium a vyapdá dost zasažena) a nějak se dostali na mouchy při vytváření nových násad (což si prostě nedovedu vysvětlit jak). Druhá možnost je, že byl kontaminován nějakým způsobem škrob nebo kvasnice jakožto základ násad, ale to se mi zdá nepravděpodobné. Prošlo to dlouhodobým varem.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: jaký roztoče přesně?
    VEVER
    VEVER --- ---
    Informace chci :) I když doufám, že je moje ropucha jenom tlustá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam