• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: žebrovník není tak velkej jako axolotl, ten má přecejen větší tlamu a větší hlad.. axolotli jsou docela draví
    LADY_CANDAR: mě se krevety přemnožily a než jsem zjistil v čem je problém, měl jsem jich v 90L přes 50! nicméně axíci mi vyžírají okružáky z nádrže a tak jsem najel systém, že v jednom akva s živorodkama jedu okružáky a ty odrostlejší dávám na milost axolotlům.. že je žerou mi došlo poté, co mi rok žádný z okružáků nevyrostl...pak mi to došlo :)
    živorodky, co jsem dal coby potěr k mlokům, se naučily přežít rychlostí a v 90L mi 6 živorodek přežilo měsíc a půl bez jediné ztráty, prostě se ryby naučily, zatímco když tam dám dospělce z nádrže rovnou, moc šancí nemá
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    KUTAS: Ja mam dojem, ze ti moji se naucili krevetky lovit. Nevim, jak presne to delaji, pac jsem je nikdy nevidela zadnou ulovit, ale krevetky mizi.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Taky jsem přemýšlel dát čolkům něco co si budou moct lovit... ale paví očka se mi neosvědčily už u žebrovníků... možná teda by to mohlo být jinak, když by s nima žili úplně od malejch (?), takhle se po čase naučili rybky s nima žít a starší žebrovníci na ně pak už kašlali.
    Kromě vodních šneků se mi zatím teda osvědčují jen ty mšice.... i když poslední dobou mi přijde, že mi z akvárka vymizeli taky krevetky.

Lov mšic... Je zajímavý, že dva mi prostě zůstávaj pořád na souši a 4 se zase skoro na pořád definitivně přesunuli do vody.

LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    RANITOMEYA: Jen me to tak napadlo, kdyz jsem tu sla kolem zapulceneho rybnicku. Normalne krmim hlavne kuretem a rybami. Ja myslela, ze u nas je chranenych tech zab jen par druhu. Tak zas vim neco noveho.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    LADY_CANDAR: Kromě skokana hnědého jsou všichni obojživelníci u nás chránění. Proč chceš krmit zrovna pulci? Co takhle paví očka?
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    Tak me napada, jak bezpecny je nalovit par pulcu a hodit je axolotlum, at si zalovi? Urcite by se tu nasla nejaka nadrz, ktera by deset, dvacet pulcu nepostradala, ale neprenasi nejake parazity a tak?
    VEVER
    VEVER --- ---
    JONEZ1: Jo, všechny ropuchy které už se nevejdou do jezírek na Petříně se množí tam :) Bylo jich tam několik desítek.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    VEVER:: dekuju dodatecne za tip.
    Bylo to moc pekne vyvedene, (akva|te)rarka cista, osvetlena. Fakt prijemne pokoukani.
    Pobavili mne ve venkovnim "vybehu" nijak nesouvisejici pulci, kterejch tam bylo "mracno" :-)

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    to by se jeden posral, já právě v lokalitě zmiňované a dokončené regulace korytu budu asi podnikat nějaký kroky, jestli na to měli EIA posudek, případně jakou má takovje posudek platnost, když projekt vzniknul před min.10 lety a EIA tak nějak podobně a realizovalo se loni
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Čolek je důležitější než novostavby, rozhodl soud o pražských rybnících - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/vystavba-domu-v-oblasti-milicovskeho-lesa-fis-/praha-zpravy.aspx?c=A130516_1929237_praha-zpravy_sfo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: potřebujou svoje soukromí, taky sem neviděl axolotly zpásat okružáky, ale byl evidentní, že v akva žádnej nedorůstá
    VEVER: že by se mi to letos podařilo ?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: tyo paráda!

Já jsem dnes nachytal čolkům první mšice a přijde mi, že si ze mě dělaj srandu... když jsem je sledoval (tak 30 minut), tak sotva nějakou ulovili a přišli mi úplně pitomý... pak jsem odešel a vrátil se asi za hoďku a samozřejmě "sběr" mšic v plném proudu.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Ve Stanici přírodovědců v Drtinově je výstava obojživelníků, tak se tam všichni běžte podívat :) Mají tam i tohle
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: horskej :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    chvilku teda trvalo než postál modelem, ale chytil jsem ho takhle ráno, kolem 7h, ležel pod hladinou břichem vzhůru, hlavu měl sklopenou jakoby k břichu a přišlo mi, že takhle po ránu vábí nějakou snídani, ale jen hádám

každopádně je to asi jasný :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    PALEONTOLOG: Horští mají celkem zřetelně velkou kulatou hlavu a po stranách těla hned nad oranžovým bříškem pruh drobných teček. Taky bývají celkem modří. Obecní jsou takoví ošklivější a drobnější :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: zkus jednoho chytit a nafotit...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: tak ja uz mam jasno, sice nevim jakej konkretni druh to je, ma cerveny brisko a dost mozna bude i horskej, je to pro me takova vzacnost, ze axolotli jdou samo stranou..
    navic jsem zalozil jezirko dalsi, sic malinky, je dulezity, protoze po trestuhodne regulaci koryta tu moc prirozenych nik nezbylo :(
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RANITOMEYA: souhlas... já taky zvažoval dát cynops ven, když jsem jich měl desítky, ale přesně jsem to rozebíral s nějakým "čolkařem" a taky upozorňoval na to, že bych vlastně přidal jen konkurenta lokálním druhům, kteří už tak mají problémů dost.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    PALEONTOLOG: No, soudě podle tvé odpovědi, jsme se nepochopili. Takhle. Musím na tebe naléhat, prosím, nedávej je tam. Já jsem také terarista a chápu to, nicméně i přesto prostě uděláš přírodě radost, když budou axolotli v teráriu a jezírko necháš čolkům. I když nemůžou zmetamorfovat a odejít, i když vodu máš hnědou od rašeliny, i když nemá přítok ani odtok, i když jsou jen dva. Už třeba jen proto, že axolotli můžou žrát čolkům třeba larvy. Nejen v čechách míst, kde můžou obojživelníci žít rapidně ubývá a tak by je měl každý milovník přírody chránit.
    Ber to jako můj apel. Do ničeho ti kecat nemůžu a asi na to nemám právo, jen můžu naléhat, abys to zvážil. Nejen letos, ale kdykoliv v budoucnu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RANITOMEYA: ta vazba na jód je patrná z toho, že v místě původu druhů jsou sice nízky obsahy jódu, ale když napříkad já upravuju akvarijní vodu jodizovanou kuchyňskou solí, a určitě nejsem sám, tak alespoň moje akva určitě má zvýšený obsah jodu od počátků a zatím se tedy nic neděje; k tvorbě růstovejch hormonů přispívají trochu stresový podmínky nízky hladiny vody, ale údajně jdou do obojživelníka taky dodat prostřednictvím např. vepřové sleziny
    protože mám jasně ohraničenou bezpřítokou a bezodtokou nádrž, s železitější vodou a rašelinným substrátem, je naprosto přirozený, že do vody není vidět; mám to takhle tmavý taky proto, aby mi to chytalo sluníčko a bylo to teplejší; voda je čirá, leč tmavá;
    a ano, dostatečnýho přísunu jódu by bylo dost, tak proč se nic neděje.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam