• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKPřechodníky - naučte se nejen správně je používat
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ASHRAK: to ja vim :-)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MOLLY: Anakolut je ale stejně něco trochu jiného... ;)
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ASHRAK: jo myslela, uz si ani nepamatuju, jak se to jmenuje, to me stve...
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    PATEJL_CZ: To jsem rozhodně neměla v úmyslu, já ho mám uložený v bloku. :)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    GREVE: Kéž by všichni uživatelé NYXu přeháněli tímto způsobem.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    AETHER: No vida.
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Myslím, že nejlepší by bylo nechat promluvit samotného Gerzona. Pokud si dobře pamatuji, Gerzon napsal svůj příspěvek v reakci na nějaké nepravdivé tvrzení. Alternativní vysvětlení uvedl jako zajímavost a předmět k diskusi. Takto citovaný příspěvek je proto vytržený z kontextu.
    GREVE
    GREVE --- ---
    KEMENTARI: Gerzon sice dokáže produkovat sofistikovaná vysvětlení, ale je to šílenec a někdy to dost přehání, což je podle mě i tenhle případ :-)
    AETHER
    AETHER --- ---
    ASHRAK: :))) dobrý nápad - SSJČ:

viz v. viděti
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Zítra se schválně kouknu, co na to SSJČ. Mám ho totiž na privátě.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---

Tak jak je to s "viz"?

30 hlasy od 30 respondentů

ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MOLLY: Ano, dokonce se upřednostňuje čárky nepsat.

Nemyslelas "anakolut"?
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    k tem chybam, nektere se uznavaji jako chyby a nektere ne...

napriklad u "prosim(e)" uz neni nutne psat carky, i kdyz je to vlozena veta (u "prosim Vas" apod. už jo, coz spousta lidi nedela...)

to jsme dost delali na gymplu, to me bavilo, ale uz si ty vsechny akoluty nepamatuju :-), skoda...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SAKAL: To, že je "sympatické a elegantně řeší vše" ho nepředurčuje k tomu, aby bylo správné.

Taky je třeba se zamyslet nad tím, je-li ustálená (a kodifikovaná) chyba chybou... Já zastávám názor, že nikoliv.
    SAKAL
    SAKAL --- ---
    KEMENTARI: Prave proto mi Gerzonovo vysvetleni prijde sympaticke. Elegantne resi vse.

ASHRAK: Mas pravdu, na ustalene chyby jsem zapomnel ;-)

Je to pro me citlive tema, protoze jednou jsem se v pisemne casti zkousky z matematiky (!) odkazal na predchozi cast reseni pomoci viz a zkousejici mi odecetl bod za drzost, ze mu tykam. Prestoze to je uz nejakych 7 let, stale to citim jako krivdu, tim spis, ze tedy nemel pravdu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Ono je tolik ustálených tvarů, které se neupravují podle rodu nebo čísla...
    Třeba hojně používaný přechodík chtě nechtě je správně pro mužský rod, ale je natolik ustálený, že se dnes používá pro všechny rody.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SAKAL: To si nemyslím, je víc takových případů. Například: causerie ("čti" kozri); veškerý ("rozuměj" včetně ilegálního) apod.
    Prostě je to ustálené.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Myslím, že to moc prožíváte. Je to vžitá zkratka, takže bych se tím opravdu netrápila. Nemluvě o tom, že můžete vzít v úvahu i to, co říká Gerzon - a pak už nemusíte řešti vůbec nic. :)
    SAKAL
    SAKAL --- ---
    ASHRAK: Ano, na to presne narazim. Z toho vysvetleni na poradne se zda, ze tvar vizte se v podstate nepouziva. Jenze ja si neumim predstavit v podstate zadnou publikaci, ktera by ctenare oslovovala v jednotnem cisle (kdyz uz se tak deje, jde obvykle o vykani). Ale viz je rozkazovaci zpusob slovesa videt pro pripad tykani. Kdyz vykate nebo oslovujete vice ctenaru, pouzijete vizte. Imho by se tedy v drtive vetsine textu melo pouzivat vizte a viz by mel byt ten v soucasnem jazyku minimalne pouzivany tavr.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Vizte jazykovou poradnu:

"Ačkoli slůvko viz mnozí považují za zkratku a píší za ním tečku ( xviz. strana 2), není k psaní tečky žádný důvod: nejde o zkratku, ale o rozkazovací způsob slovesa vidět. Dnes ho pociťujeme spíš jako ustrnulý výraz s odkazovacím významem. Množné číslo vizte se v současném jazyku využívá minimálně; setkáme se s ním v archaizujících obratech jako zde vizte drama, v němž se mihne tragédské ucho Shakespearovo. Přestože jde o slovo krátké, často se – zvláště ve slovnících, kvůli úspoře místa – zkracuje na pouhé v.; za touto zkratkou píšeme tečku (v. str. 35), obdobně jako za zkratkou dalšího užívaného odkazovacího slovesa srovnej, které zkracujeme na srov., srv. nebo sr. Ve starších textech najdeme ještě i v. t. (viz též nebo viz tam).

Po viz může následovat pád čtvrtý i první: viz – viz stranu 35 i viz strana 35."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam