• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JINDRICHJeden svět
    HUGATCH
    HUGATCH --- ---


    Konzum (Surpluss)
    Švédsko, 2003, 52 minut
    Režie: Erik Gandini



    Hlas Fidela Castra vypráví o konzumu, zatímco mladí anarchisté v ženevských ulicích ničí luxusní butiky. George W. Bush z obřího billboardu na newyorském Time Square znovu a znovu opakuje: „Budeme žít v novém světě, ve kterém lidé nenakupují“. Manipulace s obrazem a zvukem, neustálé opakování klíčových tezí a celých sekvencí, asociativní skladba a střih do rytmu dynamické hudby Konzum paradoxně (ale zcela vědomě) přibližují reklamě. Ideovým východiskem filmu (natáčeného přes tři roky v osmi zemích světa) je tvrzení, že 20% populace spotřebovává 80% zdrojů planety Země. Tvůrci ale nezastávají žádné snadné stanovisko: Fidela Castra usvědčuje přídělový systém a hlad na Kubě, antiglobalizačního guru a radikálního filosofa primitivismu Johna Zerzana jeho vlastní romantismus. V humorném, formálně nesmírně hravém, ovšem velmi znepokojivém dokumentu si také poslechneme fanatického šéfa Microsoftu Stevena A. Ballmera, devatenáctiletého švédského milionáře Svanteho, kubánskou fanynku amerického fastfoodu Taniu a položíme si otázku, zda nás moderní technologie opravdu osvobozuje. Žít prostý a naplňující život bez excesivního konzumu – chceme to? Dokážeme to?

    http://www.ceskatelevize.cz/specialy/jedensvet2008/celovecerni-filmy/6

    HUGATCH
    HUGATCH --- ---
    Ode dneška na online:

    Choropampa – cena zlata
    Peru, 2002, 78 minut, Režie: Stephanie Boyd, Ernesto Cabellos



    V červnu roku 2000 havaroval v zapadlé horské vesničce Choropampa vysoko v peruánských Andách kamion společnosti Yanacocha. Při havárii vyteklo 151 kg rtuti. Toxický kov, který zamořil vesnici, zůstal ležet na silnici několik dní, dokud jej neodklidili dělníci bez ochranného oděvu. Místním lidem rtuť způsobila závažná onemocnění, za způsobené zdravotní problémy ovšem těžařská ani dopravní společnost nikdy nepřevzaly zodpovědnost. Naopak - desinformace, selektivní vyplácení „odškodného" výměnou za mlčení, financování nekvalitních veřejných staveb ve vesnici - takovými postupy firma rozložila jednotu chudých venkovanů. Vesničané si zvolili mladého idealistického starostu, aby hájil jejich zájmy a získal spravedlivé odškodnění. Nekompromisní nadnárodní společnost ani zkorumpovaná peruánská vláda ale vesničanům nehodlají pomoci. Konflikt vrcholí blokádou silnice, která přinese smutné výsledky - další frakci mezi vesničany a trestní stíhání starosty. Na dramatické případové studii lze sledovat, jak Západní společnosti a vlády rozvojových zemí upřednostňují rychlý na úkor zdraví a kvality života místních obyvatel.
    RUBBERNECK
    RUBBERNECK --- ---
    dokumentární film natočený na základě knihy Erika Taberyho, není vyloženě lidskoprávní, nicméně bude promítán v rámci letošního JS. film popisuje a hodnotí tzv. "opoziční smlouvu" a její důsledky pro českou politickou kulturu a republiku samotnou

    http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10123147075-vladneme-nerusit/
    HUGATCH
    HUGATCH --- ---
    a dalsi kousek na webu ke zhlednuti...



    Diplomat (The Diplomat)
    Austrálie, 2000, 81 minut
    Režie: Tom Zubrycki

    Koloniální mocnost po 460 letech odchází. Do malé země, která vyhlásila nezávislost, vpadne větší soused a brutálními vojenskými operacemi potlačí odpor místních obyvatel. Světové velmoci invazi uznají, od diktátorského režimu potřebují ropu a prodávají mu zbraně. Boj proti invazi formou partyzánské války i demonstrací civilního obyvatelstva pokračuje i přes obrovské ztráty na životech téměř čtvrť století. Jedná se o Východní Timor, který svůj boj s Indonésií vyhrál v roce 2002. Film Diplomat sleduje nositele Nobelovy ceny míru a bojovníka za nezávislost Timoru, Josého Ramose Hortu, v období pádu indonéského diktátora Suharty a referenda o nezávisti. Film také zobrazuje dramatické události, které předcházely dlouho očekávanému vítězství demokracie v této oblasti: referendum o nezávislosti Východního Timoru a krveprolití, které poté následovalo, intervenci mírových sil Spojených národů a triumfální návrat Ramose Horty zpět do jeho rodné země. Kromě vhledu do mezinárodních jednání o budoucnosti malého národa tento intimní dokument přibližuje osobnost charismatického a neústupného bojovníka za mír.

    http://www.ceskatelevize.cz/specialy/jedensvet2008/celovecerni-filmy/3

    BAARKA
    BAARKA --- ---
    HUGATCH: paráda, děkuju:)
    HUGATCH
    HUGATCH --- ---
    Evangelium podle Papuánců (The Gospel According to the Papuans)
    „Adventisté si myslí, že ve vepřím zadku se schovává Satan“, říká Ghini z kmene papuánského kmene Hulů. Jeho sousedka dodává, že Papuu Novou Guineu se chystá obsadit papež. Začíná být jasné, že po padesáti letech intenzivní kristianizace se rozdíly mezi téměř 900 kmeny, obývající souostroví, definují podle konkurenčních křesťanských vyznání. Stárnoucí válečník Ghini a jeho kamarád Makape ale ještě k žádnému nepatří – křest je teprve čeká. Tak zásadní životní událost si žádá velké přípravy a téměř každý krok představuje pro místní farníky neřešitelný problém – kdo půjde nakoupit? Kdo smí na hostině ochutnat válečníkovo prase? Kdo první vstoupí do kostela? Ghiniho frustrace ale neplynou pouze z návalu povinností: konvertovat ke křesťanství obnáší neoblíbenou monogamii a v neposlední řadě znemožňuje zabíjet nepřátele z okolích vesnic. Nejhorší je, že se celá námaha, odříkání a ztráta ne-křesťanských přátel vůbec nemusí vyplatit („Nejsem si jistý, zda křest vyléčí mé astma. Možná, že bych místo toho měl jít do nemocnice?“). Evangelium podle Papuánců je nesmírně vtipný film, který ale zároveň ukazuje důsledky invaze křesťanství do zcela odlišných kulturních prostředí.

    Francie, 1999, 52 minut
    Režie: Thomas Balmés

    http://www.ceskatelevize.cz/specialy/jedensvet2008/celovecerni-filmy/2


    MAACA_K
    MAACA_K --- ---
    „OZVĚNY JEDNOHO SVĚTA“

    Divadlo Pod Lampou
    a
    Člověk v tísni, o.p.s.
    v rámci projektu Příběhy bezpráví 2007
    uvádí film

    ZTRACENÁ DUŠE NÁRODA
    – ZTRÁTA SLUŠNOSTI

    Olga Sommerová / ČR / 2001 / 57 min.


    Dokumentární snímek přibližuje na čtyřech osudech brutální zacházení komunistického režimu s ženami označenými za třídní nepřátele. Film začíná příběhem Edy Ottové, která byla v roce 1951 odsouzena na deset let vězení. Dagmar Skálová byla za organizování pokojné demonstrace mladých skautů odsouzena dokonce na doživotí, ve vězení nakonec strávila šestnáct let. Třetí hrdince filmu, Růženě Krásné, během výslechů vyšetřovatelé vyrazili zuby, pálili ji cigaretou a jinak mučili. Poslední příběh vypráví Ludmila Šeflová, která byla za údajnou velezradu a protistátní činnost odsouzena na deset let.

    KDE: Divadlo Pod Lampou, Havířská 11, Plzeň
    KDY: úterý 20.11. 2007 od 20:00hod
    HOST: Mgr. Tomáš Bursík z Odboru Archiv
    bezpečnostních složek MV
    VSTUPNÉ: 50 Kč
    BANA
    BANA --- ---
    Ahoj, shánim film Vražedné pole, promítal se na Jednom světe v roce 2004, nevíte kde by se dal sehnat, koupit? Je šance, že ho má Jeden svět ještě v archivu k zapůjčení? Odpověď prosím do pošty. Díky moc
    YANA
    YANA --- ---
    caus nemate nekdo dokument tambogrande? bo nevite kde by se dal sehnat?kdyztak posta pls, de ku ju
    ALTA
    ALTA --- ---
    YAMANGO: Buddhovy ztracene deti parada, krasny zabery, krasny prostredi, pozitivni, mily.. moc casto se teda nestava ze bych odchazela z nejakyho filmu z jednoho sveta s usmevem :)
    YAMANGO
    YAMANGO --- ---
    Buddhovy ztracene deti - nadheny!
    je moznost nekde sehnat nejake dokumenty z Jednoho sveta?
    FUNLOCO
    FUNLOCO --- ---
    Mne byl ohromnym zazitkem Most pres Wadi, takova nadeje
    TEREZ
    TEREZ --- ---
    ALTA: no Skytskou suitu jsem moc nevnimala....mela jsem jeste pivko a nejak mi to uniklo :))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TEREZ:
    ALTA: souhlas s obema
    lekce belorustiny moc dobre!!
    ALTA
    ALTA --- ---
    TEREZ: zato Skytska suita teda celkem nuda, jeste ze to bylo tak kratky :))
    TEREZ
    TEREZ --- ---
    Tak jsem vcera videla skrytou suitu a lekce belorustiny...
    Lekce belorustiny se mi hodne libily, bylo to dost autenticky a emocne silny....potesilo me, ze reziser uz pracuje na pokracovani...asi se ted budu vic zajimat o to, co se v Belorusku deje...
    Jinak jsem rada, ze se Jeden svet presouva do Plzne, kde toho snad uvidim vic...
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Jonestown 5/5
    Beyond haste - 2.5/5
    We are together 4.5/5
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    tak mi to letos nejak uteklo pod rukama a byl jsem jen na jednom filmu. chtel sem jit na barmu, ale nemel sem nikoho kdo by sel se mnou (resp. mi to vybouchlo v ten den) a nakonec jsem sel na Ma nemilovana coz bylo celkem nezvladnuty a moc se me to nezaujalo. skoda pristi rok musim byt lepsi navstevnik.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    pardon Skytska suita:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak vitezne filmy ve svetozoru: 19:30 Velky sal Kdyby se provinila, Most přes wadi
    21:30 - velky sal -lekce belorustiny, skryta suita
    22.00 -maly sal - hrbitovni klub
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam