• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    pls, ten system z toho u Goff vynechat.. :)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    sem si myslil, že psychologismus a sociologismus jsou již překonaný koncepty, že se na to nehraje. ale ja jsem luhmannovec, ja jsem jeblej, ja si netroufnu vymezit "hranice systemu" :))

A hlavně, teďka tu jde o státnicovou otázku na Goffmana a šichni teda víme, že Self je produkováno sociálně, sebeprezentací v sociálních situacích. Self-image je výsledkem vnitřních a vnějších atribucí se statusem v průběhu interakce v určitym kontextu. Morálka má u Goff podobně tmelící a uchovávající charakter jako u Durk, jenže u Goff je to subtilní strukturka, plná děr a chyb, který interagující v určitý situaci a v určitejch kontextech neustále zaplácávaj. Na určitý kontexty a situace se vážou určitý očekávání ŽÁDOUCÍHO a Self ve snaze uchování sebepojetí v očích druhejch sebeprezentací a v interakčních rituálech (i sebevylepšovánim) se snaží ukazovat to žádoucí atribuovaný nejenom se self, ale i se situací a kontextem. Tak se reprodukuje morálka u Goffmana, je neustále na pochodu, furt se rozpadá a zase se lepí dohromady, je to dynamickej otevřenej systém :) (estli si to dobře pamatuju)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DARJEEL: hele jo, ale to do sociologie taháš psychologii, podle mě by to mělo být napadnutelný zevnitř, tady jde o interakce a ne o vnitřní psychický prožitky. jde tam o ten morální řád, ne o čistě o tu redukci.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: kdyby byl natvrdlej, tak můžeš třeba dát příklad, že jde o zločiny založené na sebeprezentaci (falešné doklady, apod).

Navíc jsou různé mody sebeprezentace založené na určitých typech kontextů - to je to Goffmanovo jeviště. Takže pak jde ale o identitu, která je multifacetová a takovéto pojetí je dost odlišné od obecného pojetí identity, které je založeno spíše na člověku jako příslušníku jako příslušníku určitého kolektivu (kolektivní identita). Vzhledem k tomu, že hrajeme v různých situacích role, které jsou vzájemně nekompatibilní, musela by pak být vnitřně inkonzistentní i tato identita - nebo to pak stoč k tomu psychologickému zákonu o tý rovnozváze psychického systému a snad už se dál ptát nebude :))
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LIQUID_SOUND: hele není, dal bych mu příklad profesionálního zločince, kterej celej život podvádí lidi, ale nikdo mu na to nikdy nepřijde :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ACHERON: identita podle me zahrnuje krome sebeprezentace (behavioralni projev, divadelni predstaveni) jeste i sebepojeti a dalsi "vnitrni" (psychicky) obsahy, ktery skrze sebeprezentaci spatne odkoukas, respektive nejde je na ni redukovat. imho ale zalezi na pojeti sebeprezentace taky dost...
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    Jsem z toho učení už natvrdlej omlouvám se... :)
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    ACHERON: No skvělý to je otázka kterou na mě přchystal školitel na mgr. státnice a já prostě nevim co na to říct... :/

A ještě ke všemu nechápu to s tou metaforou :(

Co bys na to řekl ty? :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LIQUID_SOUND: no na hodně tenký led, to určitě :)

LIQUID_SOUND: protože METAFORA. je identita redukovatelná na to, jak se snažíme působit na ostatní?
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    A případně kam je to překračuje?
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    ACHERON: Aha pardo, přesně tak!

ACHERON: Proč?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    zdá se mi to pochybný. podle mě to překročuje mantinely toho, že ta koncepce managementu dojmů je především metafora
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LOPIN: no to je asi nejjasnější, co tu padlo, ale tu "základní tezi konceptu morálního řádu"

aha, už tomu rozumim.

on vlastně říká, že předpokladem morálního řádu je neoddělitelnost sebeprezentace a identity.

no to teda je vyrok jak prase
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    a to co jsem napsal je uplne mimo nebo co myslis?
    LIQUID_SOUND:
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LIQUID_SOUND: no zopakoval si mi to co je v tom úryvku, ale co to je ten morální řád interakce a jak by se měl vztahovat k tomu vztahu obraz-identita, to pořád netuším.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    ACHERON: Mno Goffman tvrdí, že každé chování jedince implikuje určitý obraz a tedy nějakou identitu člověka. Tento obraz nelze od jeho chování oddělit. Podle toho jak se jedinec chová a jaký navodí dojem, jeho okolí vytvoří úsudek o tom jaký je, získají úsudek o naší identitě.

Měla by to bejt jedna ze základních tezí morálního řádu interakce. Je to tak?

Jde mi o to, co k tom říct více.... Resp jak to rozpitvat. Může existovat obraz jedince mimo něj? Bez chování?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LIQUID_SOUND: moc mi neštimuje dohromady ten "morální řád interakce" a teze o neoddělitelnosti chování a obrazu.

Co to je "morální řád interakce"? jakože hraní rolí není amorální?
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---

Free Online access to 13 Research Methods journals for two months: Register Today

Dear colleague,

Get acquainted with SAGE’s many journals in Research Methods now during our free online access period. We are currently offering free full-text access to 13 journals for two months until the 31st March 2009.

http://www.sagepub.co.uk/email/online/2009/9059.htm
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    LIQUID_SOUND: tak to souvisi s tim, jak goffman pouziva to dramaticky prirovnani. podle nej je identita slozena z jevistnich vystupu, ze sebe prezentaci. identita je pak agragatem techto vystupu. pokud chce nekdo pusobit konzistentne, tudiz udrzet nejakouimage, potom moci hlidat sve jevistni vystupy v urcitych mantinelech, ktery mohou byt nazyvany moralkou.. imo
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    Mám dotaz :)
    Jak byste řešili po Goffmanovsku tohle?

Vysvětlete tvrzení: „Základní tezí konceptu morálního řádu interakce je, že každé chování jedince implikuje určitý obraz a tedy nějakou identitu člověka. Tento obraz nelze od jeho chování oddělit.”

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam