• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    ACHERON: a ani bych s tím nepospíchal, 10-20 jsem mimo zemi
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LOPIN: KHALAVERA: ok, to zní dobře. jsem na tom sice časově dost blbě, ale zase abych z toho nezblb, tak občas je posezení třeba :)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    LOPIN: předprázdninové sociologické pivko bych dal taky .)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ACHERON: zajem je, akorat mam za tyden statnice z medialek, a pres rok jsem se na to nekouk:] do toho prace. Takze po 11/5 se na to rad kouknu. klido i u pivka nekde, bychom mohli prekrocit kyber hranici nasi znamosti :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LOPIN: nezní mi to tak :) navíc pokud vím, tak pojem epistémé v sedmdesátých už téměř vůbec nepoužíval.

podle mě, pokud jde o epistémé, tak to naopak původní koncept epistémé překračuje právě v té zmínce o tvořivosti - nicméně zde jde podle mě právě proto spíše o diskurs - pokud je zájem, nahodím stranu z těch přednášek, případně tu stranu oskanuju a můžem to probrat :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ACHERON: to jako jak mluvi o episteme?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: ok, ukončuji soutěž, nejblíž byl Balvan, je to Foucault.

Nicméně mě tam vždy fascinoval vztah mezi Luhmannem a Foucaultem, protože Foucault založil a vedl katedru Dějin systémů myšlení a v sedmdesátých používal takovýhle obraty - zřejmě ne úplně nenáhodně v podobné době, kdy proběhla jeho slavná diskuse s Habermasem... a Habermasův systém je podle toho mála co vím nějakej podivnej hybrid mezi Marxem, Weberem, Parsonsem a Luhmannem :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    BALVAN42: ja jsem si akorat tipnul co to muze byt za citat... mozna ta prvni reakce moje byla trochu ujeta no.

JELYFISH: vedeckej materialista jses, kdyz stavis hmotu nad ducha. A dejiny vykladas skrze zmeny vyrobnich zpusobu
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    BALVAN42: Ad Princip neurčitosti. Pokud se používá v tom smyslu, v jakým ho zavedl Heisenberg, týká se jen mikrosvěta - tj. jak říkáš hmota ale ještě ke všemu jen když jde o rozměry srovnatelné s atomem. V makrosvětě se sice taky projevuje určitá neurčitost ale ta, pokud se nepletu, se vykládá statistickým a ne kvantovým principem.

Pro zájemce: Werner Heisenberg: Fyzika a filozofie

Je tam rozebráno mmj. to jakým způsobem může ovlivnit vývoj v kvantovce interpretace v ostatních vědach.

btw co myslíš pod pojmem ,,vědeckej materialista?" :P
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    ACHERON: bych si typnul mozna i na nejakou parafrazi Marxe :) ...neco jako o tom, ze ke zmene SEF dochazi tehdy, pokud se vycerpaj vsechny moznosti, ktery ma dana epocha v sobe vepsany (takovy ty kombinace vyrobnich sil a prostredku). jestli jsem na dobry ceste hadani, tak dana veta je o tom, ze si mame dat bacha, ze i kdyz to vypada "na spadnuti", tak vidime jenom to, co je uskutecneny v danym momente. musime se ale taky mrknout na vsechny predpokladany moznosti toho, jak by to jeste mohlo vypadat i jinak :))

Jop, parafraze Marxe, nebo odkaz na Marxe by to mohl bejt .)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    problémy pozorování supr resi normal psychologie. doporucuju kongnitivni vetev :)

neni treba se halit do plaste kvantovy fyziky, bychom na sebe prenaseli autoritu opravdove vedy :)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    LOPIN: hele, na ten heisen.princip neurcitosti v sociologii fakt hodne velkyho bacha. sice je teda jakoze uvedenej v ty Petruska sbirce Teorie a metoda nebo tak nejak. ale profa to vohnul mocne. jakobychom mi, pidlikologove pracovali v nejakym svete extremnich hodnot "materialnich" velicin.
    jakoze i kdyz budem chtit v spol.vedach tenhle princip neurcitosti alespon vyuzit metaforicky, tak nezapomenout, ze to je jenom a pouze o hmote.

ke vsemu, v realu toho mereni, se chyby z neurcitosti objevej na nejakym bambilijontym miste za desetinou carkou. a popravde jsou odstranitelny vypoctem. a taky jeden nikdy nevi, jestli se opravdu projevila neurcitost a nebo maj meraky blbou naladu.

pokud clovek nejni vedeckej materialista, tak by heisen.princip neurcitosti vubec nemel v pidlikologii pouzivat. a kdo je dneska vedeckej materialista?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    BOBR: mě to zní jako blbej překlad :)

ACHERON
    ACHERON --- ---
    JELYFISH: aha, s tou přírodovědou by to mohlo dávat jakýs takýs smysl
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    ACHERON: Spíš jsem to chtěla mít jako ,,doplněk" ke studiu přírodovědný enviromentalistiky, to vše stmelený všeobjímající sociologií :)
    Rozhodnu se taky podle toho, jestli mě vezmou i na jiný kombinace, dala jsem si ještě čistou socku a socku s gender ale z toho ještě nezveřejnili výsledky.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JELYFISH: jinak koukám, že to mají akreditovaný i jako doktorský program na sociologii, takže bych šel asi tímto směrem.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JELYFISH: podle mě je lepší jít studovat něco smysluplnějšího a pokud máš zájem o ekologickou krizi, můžeš se tam přijít podívat na přednášky a profilovat se přes svůj obor - podmínkou samozřejmě je, že si vybereš něco s lepší skladbou povinných předmětů a personáliemi :)
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    ACHERON: DOD= den otevřených dvěří :P
    Proč myslíš, že to stojí za starou bačkoru?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JELYFISH: no, to záleží na tom, co chceš dělat :) já jsem to prosvištěl na netu a působí teda opravdu dost děsuplně, to už bych raději doporučil Ústí nad Labem.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JELYFISH: co to je DOD? Department of Defense?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam