• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Už to bylo? Já chci taky socpivo!
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    ACHERON: no, jako nemyslim, že mám naformátovanou mysl tvarem židle :) ...samozřejmě jsem absolutně proti takovýhlemumu determinismu nebezpečnýmu. :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    BALVAN42: hele a na tvou tělesnou konstituci se to aplikuje jak todleto? :)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    JELYFISH: vědeckej materialismus je tak trochu tajemný pojmenování pro marxistu, resp. bolševika :) ...sami se tak bolševici označovali. je to vlastně materialismus po leninsku (u nas hlavně), takovy ty teorie odrazu, hmota formuje uplně šechno atd. hlavni je tvrzeni, ze cloveka formujou podminky jeho byti.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ok, to sedi
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    pro me taky lepsi po dvacatym
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    ACHERON: a ani bych s tím nepospíchal, 10-20 jsem mimo zemi
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LOPIN: KHALAVERA: ok, to zní dobře. jsem na tom sice časově dost blbě, ale zase abych z toho nezblb, tak občas je posezení třeba :)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    LOPIN: předprázdninové sociologické pivko bych dal taky .)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ACHERON: zajem je, akorat mam za tyden statnice z medialek, a pres rok jsem se na to nekouk:] do toho prace. Takze po 11/5 se na to rad kouknu. klido i u pivka nekde, bychom mohli prekrocit kyber hranici nasi znamosti :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LOPIN: nezní mi to tak :) navíc pokud vím, tak pojem epistémé v sedmdesátých už téměř vůbec nepoužíval.

podle mě, pokud jde o epistémé, tak to naopak původní koncept epistémé překračuje právě v té zmínce o tvořivosti - nicméně zde jde podle mě právě proto spíše o diskurs - pokud je zájem, nahodím stranu z těch přednášek, případně tu stranu oskanuju a můžem to probrat :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ACHERON: to jako jak mluvi o episteme?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: ok, ukončuji soutěž, nejblíž byl Balvan, je to Foucault.

Nicméně mě tam vždy fascinoval vztah mezi Luhmannem a Foucaultem, protože Foucault založil a vedl katedru Dějin systémů myšlení a v sedmdesátých používal takovýhle obraty - zřejmě ne úplně nenáhodně v podobné době, kdy proběhla jeho slavná diskuse s Habermasem... a Habermasův systém je podle toho mála co vím nějakej podivnej hybrid mezi Marxem, Weberem, Parsonsem a Luhmannem :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    BALVAN42: ja jsem si akorat tipnul co to muze byt za citat... mozna ta prvni reakce moje byla trochu ujeta no.

JELYFISH: vedeckej materialista jses, kdyz stavis hmotu nad ducha. A dejiny vykladas skrze zmeny vyrobnich zpusobu
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    BALVAN42: Ad Princip neurčitosti. Pokud se používá v tom smyslu, v jakým ho zavedl Heisenberg, týká se jen mikrosvěta - tj. jak říkáš hmota ale ještě ke všemu jen když jde o rozměry srovnatelné s atomem. V makrosvětě se sice taky projevuje určitá neurčitost ale ta, pokud se nepletu, se vykládá statistickým a ne kvantovým principem.

Pro zájemce: Werner Heisenberg: Fyzika a filozofie

Je tam rozebráno mmj. to jakým způsobem může ovlivnit vývoj v kvantovce interpretace v ostatních vědach.

btw co myslíš pod pojmem ,,vědeckej materialista?" :P
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    ACHERON: bych si typnul mozna i na nejakou parafrazi Marxe :) ...neco jako o tom, ze ke zmene SEF dochazi tehdy, pokud se vycerpaj vsechny moznosti, ktery ma dana epocha v sobe vepsany (takovy ty kombinace vyrobnich sil a prostredku). jestli jsem na dobry ceste hadani, tak dana veta je o tom, ze si mame dat bacha, ze i kdyz to vypada "na spadnuti", tak vidime jenom to, co je uskutecneny v danym momente. musime se ale taky mrknout na vsechny predpokladany moznosti toho, jak by to jeste mohlo vypadat i jinak :))

Jop, parafraze Marxe, nebo odkaz na Marxe by to mohl bejt .)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    problémy pozorování supr resi normal psychologie. doporucuju kongnitivni vetev :)

neni treba se halit do plaste kvantovy fyziky, bychom na sebe prenaseli autoritu opravdove vedy :)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    LOPIN: hele, na ten heisen.princip neurcitosti v sociologii fakt hodne velkyho bacha. sice je teda jakoze uvedenej v ty Petruska sbirce Teorie a metoda nebo tak nejak. ale profa to vohnul mocne. jakobychom mi, pidlikologove pracovali v nejakym svete extremnich hodnot "materialnich" velicin.
    jakoze i kdyz budem chtit v spol.vedach tenhle princip neurcitosti alespon vyuzit metaforicky, tak nezapomenout, ze to je jenom a pouze o hmote.

ke vsemu, v realu toho mereni, se chyby z neurcitosti objevej na nejakym bambilijontym miste za desetinou carkou. a popravde jsou odstranitelny vypoctem. a taky jeden nikdy nevi, jestli se opravdu projevila neurcitost a nebo maj meraky blbou naladu.

pokud clovek nejni vedeckej materialista, tak by heisen.princip neurcitosti vubec nemel v pidlikologii pouzivat. a kdo je dneska vedeckej materialista?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    BOBR: mě to zní jako blbej překlad :)

ACHERON
    ACHERON --- ---
    JELYFISH: aha, s tou přírodovědou by to mohlo dávat jakýs takýs smysl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam