• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    Klub je zaměřen na odbornou diskuzi a výměnu info z oblasti všech paradigmat sociologie, obecné sociologie, dějin sociologie, metodologie, metod a technik výzkumu (popř. i sw, který se při výzkumu používá), organizací a institucí, které mají se sociologií něco společného.

Vzhledem k tomu, že všechny společenskovědní obory nemají striktně vymezené hranice a ani je z podstaty komplexity "společenského" mít takové nemohou, nemusí se diskuze omezovat pouze a jenom na problémy sociologie. Ale to všichni dávno víme :)
    rozbalit záhlaví
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JINDRICH: to nevim, to sem dlouho nevidel, ale bylo to dobry - pak ale mozna spis tu novou edici Pozvání do sociologie od Bergera - jenže stejně jako to od Baumana, je to spíš na naučení perspektivy, orientaci to moc nezlepší, nemá to na první pohled zřejmou systematiku
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    ACHERON:a ještě mě napadlo, co třeba "Myslet sociologicky"?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: ale před spaním na dobrou noc dobrý
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    _JOAN_: DUNAR_: JINDRICH:

blbost, Keller je pro laika nevhodný, Giddens je mnoho řečí pro nic obsahující mraky trivialit i interpretačních chyb -

doporučuju Základy sociologie od Miloslava Petruska, vyšlo to tento rok u Akademie veřejné správy

narozdíl od prvních dvou tuhle používám při výuce.
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    PIROSH: haha, výborné to bych si i koupil!
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    _JOAN_: kellerův úvod do sociologie.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    _JOAN_: Giddens, vydalo Argo.
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    zdravím,
    chtěl bych si udělat trošku přehled v tomhle oboru - kdysi (dost nedávno) jsem viděl jednu knížku, která mi přišla pro laika dost dobrá. Taková tlustá, bílý obal a název "sociologie" (aspoň myslim...zřejmě docela nová, vydává Kosmas (a tady ji nevidim http://www.kosmas.cz/kategorie/192/sociologie/)
    neznáte autora kvůli filtrování v NK

a nebo třeba nějakej jinej návrh, co bych si mohl jako laik přečíst?
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    Pro ty, kteří ještě neviděli: http://photos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs050.snc3/13743_191923842672_127313642672_3740170_6806192_n.jpg

Nový sociologický časopis. Vysoký impact factor!
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Aj-vaj, ty jeho poznámky k písmu na konci Smutnejch tropů mě ve dvanácti fascinovaly víc než Tajuplnej ostrov a Černej šíp:´(
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    JINDRICH: ou jeee, R.I.P... zajimalo by me kdo mu bude psat nekrolog tady... a to vyslo ted cislo TEorie vedy ted mu venovane
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    ACHERON: no vidíš, dík, tohle by mi mohlo pomoct ten můj návrh trochu uzemnit; šubrt mi přijde zajímavý i mírou, v jaké se věnuje teorii, pže já se nechci úplně odtrhnout od filozofie, zatím jen tak rekognoskuju, předběžně mám domluveného jednoho australana, co se zabývá filozofií techniky :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: jestli je to výjimečné téma ve smyslu pozornosti sociologů, tak na základě detailních a zargumentovaných odpovědí na tyto otázky se můžeš tutorovat sám, jestli to téma výjimečné není, tak si můžeš najít někoho, kdo se jím bude zabývat na okraji a pomůže ti proto, že cíl, problém a způsob řešení mu bude srozumitelný - pak bych si ale nevybíral na základě toho, kdo e tématu věnuje nejvíc, ale kdo je potenciálně dobrý vedoucí práce (to šubrt podle mě celkem je, ale je takz třeba trochu se managovat: - více zk viz balvan42)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PALO_FABUS: myslíš pořád tu akceleraci nebo jsi to nějak změnil?

já bych začal rekonstitucí projektu na základě těchto otázek zaměřených na problém a jeho relevanci:

- na jaký sociální problém to reaguje a jaké jsou potenciální přínosy práce(kriterium: "babička")

- k čemu je zpracování toho tématu dobré (odpovědím typu: "lepší pochopení problému" bych se asi raději vyhnul ) a jak je využitelné pro další výzkum (kriterium: "babička")

- jaké jsou moje možnosti způsobu řešení a analýzy mimo komentování jiných autorů (tzn. jaký materiál se nabízí k analýze mimo zpracování teoretických reflexí)

- s kým ze zahraničí bych to mohl konzultovat po prvním roce práce, případně s kým, kdo se touto problematikou déle zabývá, jsem to již konzultoval
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    KAFKA: hele, tak zase nezačínám od nuly :)) já měl na mysli potenciálního vedoucího dizertačky .)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    :-)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Heidegger
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam