• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    KCE
    KCE --- ---
    hm, takze pocitam ze "C" bude narvany a zbytek pusto;)
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    PHUSHI:

A. Dynamika soudobých společností
    B. Sociální konstrukce identit
    C. Aplikovaný sociologický výzkum a jeho metodologie
    D. Teoretická sociologie
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    Jeste nutno dodat, ze na fsv si musis zvolit jednu ze tri (nebo ctyr, porad to nejak meni ;) specializaci - teorie, aplikovana sociologie (kvantn. Vyzkum, agentury), obecna sociologie (imo nejvetsi presah do ostatnich soc ved) ci kvalitativni sociologie
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    JO_HANA: obor je jeden, dve jsou katedry :) je to sice na pohled zvlastni, ale na ruznych fakultach ani ne tak neobvykle, podobnych pripadu je v ramci univerzity vic (formalni lingvistika na MFF i na FF, katedry filosofie na FF, PedF).

historicke okolnosti vzniku neznam, ale predpokladam, ze na FF je katedra sociologie spis z tradicnich duvodu (jako nejstarsi prazska sg. katedra) a na FSV zase z tech "logickych" duvodu (jakoze co by to bylo za fakultu socialnich ved bez sociologie)..? ale primou studijni zkusenost s obema katedrami nemam, takze nemuzu moc soudit ani srovnavat.
    JO_HANA
    JO_HANA --- ---
    DUNAR_: myslela jsem, že je to nadsázka. Pak je ovšem existence dvou oborů dost nelogická. No nic, díky
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    PHUSHI: podepisuji. slýchám o vyvolených u nás na fsv, kteří chodí s přednášejícími debatovat do hospod, ale asi je to legenda, protože jsem nikoho takového osobně nepotkala:)
    o ff nic moc nevím, ale nikdy mě to tam netáhlo.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ta fungujici administrativa me trochu zmatla, to ma byt fsv? ;)
    ja na mgr fsv neco, co by se snad dalo nazvat osobnim pristupem (vyucujicich) zazila, ale nejak mi nevim proc prijde ff lepsi, prestoze primou zkusenost nemam. Z magistra na fsv mi utkvelo par kurzu, nejlepsi byl jednoznacne pobyt v zahranici. Jinak je to imo spis o samostudiu
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: já bych si dovolil nesouhlasit, mezi sociologií na FF a FSV docela rozdíly jsou, záleží na tom, jestli preferuješ hutnější studentský kolektiv s osobním přístupem nebo masárnu s fungující administrativou. (let da flame begin!)

bohužel jsem zaujat, tak snad se ozve někdo jinej :)

DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    POZITRON: a co třeba zkusit nějakou Le Goffem citovanou publikaci v jeho knize? Vždy má perfektně zmapované zdroje, pokud Ti hloubka téhle knihy nestačí, tak bys tam mohla najít něco detailnějšího. Hodně sice cituje francouze, ale jistě tam půjde najít i něco anglického, nevládneš-li francoužštinou.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    JO_HANA
    JO_HANA --- ---
    Jaký je rozdíl mezi sociologií na UK FF a UK FSV? Teď jsem na MU FSS protože přístup Mu se mi zdál nejlepší (+ umístila jsem se na horším místě než na FSV takže teoreticky i o maličko prestižnější). Na magistra bych ale šla spíš do Prahy protože to dojíždění mě už dost otravuje ale o existenci soc na FF jsem vůbec netušila.
    THORGRIM
    THORGRIM --- ---
    PETERSIS: třeba by ti mohlo trochu pomoct se odpíchnout toto

The Islamic World's Quiet Revolution - By Nicholas Eberstadt | Foreign Policy
    http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/03/09/the_islamic_worlds_quiet_revolution?page=0,0
    PETERSIS
    PETERSIS --- ---
    ACHERON: To je právě to - proto jsem použíl slovo "fenomén". Snažím se najít literaturu, která by to vyvrácela anebo podporovala. Zajímá mě zkrátka, jak se na tuto problematiku dívají sociologové a jak by mohl třeba vypadat vývoj např. z pohledu demografie.

To téma jsem si vymyslel v rámci okruhu Budoucnost společnosti. Možná jsem si měl vybrat něco jiného...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PETERSIS: Islamizace Evropy? :) to se takhle používá? Mám se toho bát? nebo za kolik let to ke mě dojde?

POZITRON: já mám pocit, že to někde určitě zmiňoval Jan Keller, zkusil bych se zeptat i ve fóru jemu věnovanému :) dál bych se zeptal někoho, kdo dělá sociální práci, určitě na to něco bude v ČR, nicméně můj pocit, že tady vyšla nějaká přímo tomu věnovaný text sociologický si nejsem jistý zda nejde o falešnou vzpomínku
    PETERSIS
    PETERSIS --- ---
    Chtěl bych se zeptat - neznáte nějakou vhodnou sociologicky laděnou literaturu (ideálně v češtině), která by se zabývala aktuálním problémem/fenoménem Islamizace Evropy - Velká Británie, Francie, Německo, atp.?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    rikala jsem si, ze kdyz je dneska lichva aktualni problem, ze k tomu treba neco vyslo, ale nic nemuzu najit
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    WYNDMYLL_238: diky, tohle uz jsem si pujcila, je to takova spis brozurka a neni to uplne to, co hledam
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    POZITRON: vzpominam si, ze se tomu venoval Le Goff tady: http://www.kosmas.cz/knihy/126436/penize-a-zivot/
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    prosim, neporadil by mi nekdo nejakou cesky psanou literaturu, kde by se rozebirala lichva? hlavne lichva v historii, konkretne ve starym zakone, u zidu, u cirkevnich otcu, ale i veci jako definice, jeji podoby v minunlosti a soucasnosti a podobne? jestli to sem nepatri, tak kdyztak odkazte jinam, smazu se. predem diky moc.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KLUSI0: hm, zajímavé, díky :) tak já zkusím jinou formulaci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam