FARFELOO:
Myslíš, že marihuana facilituje nějaké zklidnění? Hodně tzv. problémových uživatelů ji použivá právě jako útěk od sám sebe, a nevidím v tom rozdíl od závislosti na různých hračičkách, internetu, ideálu krásy atd. Je to pořád ta samá věc, kterou omílá budhismus - neustála potřeba ega upevňovat si svou pozici, namísto prožívání přítomného okamžiku. A protože i dočasná ztráta ega je děsivá, jsme podvědomě nuceni opakovat tyhle chyby a hnát se za tím, co vlastně není důležité.
Pocit tady a teď jsem měl s konopím vyloženě párkrát, jinak je to pro mě relax (nebo totální sedace a spánek, když to přeženu). To i s alkoholem jsem měl mnohem víc zážitků, které pro mě měly nějakou "mystickou" hodnotu. Vzpomínám si, jak jsem jednou šel po dvou deci červeného venčit psa, a tak jsem se naladil na atmosféru podzimního večera, že kdyby mi někdo řekl, že mi před hodinou podstrčil sedmdesát mikrogramů, tak mu uvěřím.
Tomu, co popisuje v článku, se pro mě nejvíc blíží každodenní meditace, kterou se snažím dělat - po patnácti minutách jsem ve stavu hodně blízkém psychedelii a "následky přetrvávají" - díky vhledům během sezení jsem schopný se i během dne sám od sebe vypnout a užít si třeba umývání nádobí nebo třeba obyčejný výhled z okna..